oprez

7 sobnih biljaka koje mogu biti opasne za zdravlje pasa i mačaka: Izbacite ih odmah iz doma!

Saznajte koje biste biljke svakako trebali držati podalje od svojih krznenih ljubimaca kako biste bili sigurni da ih neće njuškati i grickati

Ljubimci
12:35h Autor:
7 sobnih biljaka koje mogu biti opasne za zdravlje pasa i mačaka: Izbacite ih odmah iz doma!
Foto: Shutterstock

Postoje sobne biljke koje su otrovne za kućne ljubimce, a s obzirom na to da psi i mačke vole da njuškaju i grickaju iz radoznalosti, vlasnici treba da budu veoma oprezni.

Kućni ljubimci su veoma osetljivi na određene biljke jkoje se uzgajaju u sobnim uslovima, te mogu da im izazovu ozbiljne zdravstvene probleme.

Pročitajte koje biljke treba da držite što dalje od njih.

Filodendron

Filodendron je jedinstvena dekorativna biljka, popularna najviše zbog svojih atraktivnih krupnih listova.

Ali, upravo ti veliki listovi mogu biti opasni za kućne ljubimce, ukoliko ih grickaju jer mogu izazvati iritaciju usne duplje i jezika. Takođe, mogu se javiti problemi sa povraćanjem.

5 tipova vlasnika mačaka: Otkrijte koji ste među njima!

foto: Shutterstock

Aloja vera

Aloja vera je drevna biljka, poznata po svojim lekovitim i umirujućim svojstima. Nije teška za uzgajanje, te je veoma popularna kao sobna biljka.

Iako njeni debeli mesnati listovi i lekoviti sok imaju čudotvorne moći za zdravlje i negu kože čoveka, kućnim ljubimcima može da izazove brojne zdravstvene probleme poput povraćanja, dijereje i depresije

.Bez imalo muke i ribanja: Žena isprobala trik za čišćenje zagoreloh posuđa i rezultati su fascinantni!

foto: Shutterstock

Zlatna puzavica

Ova atraktivna biljka penjačica se odlikuje velikim zelenim listovima sa izraženim belim ili žutim mrljicama. Izuzetno je popularna sobna biljka, ali ukoliko imate kućne ljubimce izbacite je iz svog doma.

Naime, ova biljka je opasna za pse i mačke jer sadrži kristaliće u obliku iglica kojima se brani od grabljivica iz prirode. Ukoliko vaši kućni ljubimci grickaju te kristaliće dolazi do iritacije usta i jezika, te problema s gutanjem sline i povraćanjem.

foto: Shutterstock

Dracena

Dracena poznata i kao zmajevac je još jedna popularna kućna biljka, koja može da dovede do zdravstvenih poteškoća vaših kućnih ljubamaca.

Negativne posledice uključuju preterano lučenje sline, povraćanje, anoreksiju i depresiju.

foto: Shutterstock

Cikas palma

Cycas revoluta, poznata pod nazivima cikas palma, kraljevska sago palma ili japanska sago palma je zanimljiva tropska sobna biljka

Ali njeni kožasti listovi koji podsećaju na krošnju mogu izazvati ozbiljne probleme za vašeg psa ili mačku.

Grickanje ove opasne biljke može izazvati povraćanje, krvarenje želuca, probleme s krvi, zastoj jetre, ali i fatalan ishod kod pasa i mačaka. Stoga je držite što dalje od kućnih ljubimaca.

Namirnice koje mogu da ozbiljno da škode zdravlju kućnih ljubimaca: Nipošto im nemojte davati!

foto: Shutterstock

Difenbahija

Difenbahija ili amoena je vrlo česta biljka koja se može naći u domovima i kancelarijama, ali je izuzetno otrovna i vrlo opasna za kućne ljubimce.

Vaš kućni ljubimac neće stići da sažvaće listiće ove biljke, već se odmah osećati promene u telu.

Simptomi uključuju osećaj intenzivnog pečenja i iritacije u ustima, te na usnima, preterano slinjenje, povraćanje i probleme s gutanjem. Držite je što dalje od pasa i mačaka, ali obavezno i zbog sebe operite ruke nakon što je dodirujete.

foto: Shutterstock

Ljiljani

Ljiljani su dobro poznate i vrlo popularne prolećne lukovice koje se sade u proleće i jesen. Reč je o višegodošnjoj lukovičastoj, ukrasnoj biljki sa duguljastim listovima, koji pak mogu biti opasni za kućne ljubimce.

foto: Shutterstock

Zapravo, polen iz njenih cvetova ljiljana biti opasan po život mačaka.

10 iznenađujućih činjenica o kućnim ljubimcima: Pas može da nanjuši dijabetes kod vlasnika!

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs