Papreno

Najskuplji na svetu: Štene tibetanskog mastifa prodato za skoro dva miliona dolara!

Pas zlatne boje, star godinu dana prodat je na izložbi u Kini za 12 miliona juana, što je dosad verovatno najveća suma na svetu kojom je plaćen pas
Ljubimci
08:48h Autor:
Najskuplji na svetu: Štene tibetanskog mastifa prodato za skoro dva miliona dolara!
Foto: Beta / AP

Štene tibetanskog mastifa prodato je u Kini za neverovatnih skoro dva miliona dolara što je verovatno najveća suma data za psa na svetu, prenose elektronski mediji.

Kupac je kupio psa "zlatne" boje, starog godinu dana, visokog oko 80 santimetara i teškog 90 kilograma na izložbi pasa u provinciji Zećijang za 12 miliona juana, odnosno 1.9 miliona dolara.

Tibetanski mastif je ogromna i ponekad okrutna životinja, koja svojim izgledom podseća na lavove, a u stanju je celo selo da odbrani od divljih životinja. Nazivaju ih i tibetanskim dogama i predstavljaju statusni simbol bogatstva.

Čiste tibetanske doge su veoma retke i zato su cene ovih pasa tako visoke. Kineske novine pišu da je jedan odgajivač prodao prošle godine mastifa za 27 miliona juana na sajmu u Pekingu. Međutim, dobro obavešteni izvori kažu da je razlog za tako visoke cene tih životinja i u međusobnom dogovoru između odgajivača i kupaca, čime im povećavaju vrednost.

Tibetanske doge koriste se za lov u centralnoj Aziji i Tibetu, a veoma su lojalne i odlični su čuvari.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs