saveti za vlasnike pasa

Stručnjaci za pse otkrivaju da karantin može da uzrokuje ovaj strah kod pasa: Evo kako da im pomognete! (VIDEO)

Samoizolacija može negativno da utiče i na kućne ljubimce, te poslušajte ove savete

Ljubimci
Autor:
Stručnjaci za pse otkrivaju da karantin može da uzrokuje ovaj strah kod pasa: Evo kako da im pomognete! (VIDEO)
Foto: Shutterstock

Zbog pandemije korona virusa, psi su navikli da su im vlasnici svaki dan s njima kod kuće, a to nije dobro, smatraju stručnjaci za ponašanje pasa.

Naime, oni smatraju da bi ukidanje samoizolacije moglo negativno da utiče na kućne ljubimce i uzrokuje anksioznost i strah od odvajanja jer su milioni pasa navikli da su im vlasnici kod kuće, prenosi The New York Post.

“Nakon toliko vremena provedenih sa svojim vlasnicima, psi ostvaruju preveliku povezanost s njima njima, nekad se čak i preterano vežu za njih”, rekao je psiholog za životinje Rodžer Mugford, te dodao:

“Psima je potrebna doslednost i predvidljivost, a kada se situacija promeni, može da uzrokuje stres”.

Pas treba da bude zdrav i srećan: Savet za jak imuni sistem vašeg ljubimca

foto: Profimedia

Velika promena mogla bi da dovede do eratičnog ponašanja kod pasa, poput obavljanja nužde u kući, zavijanja, grickanja stvari i trganje predmeta. Uz to što je psihološki opasno za pse, ovakvo ponašanje može dovesti i do ozbiljnih povreda.

Kako bi smanjila njhovu zavisnost od vlasnika, stručnjaci su podelili nekoliko stvari treba raditi u karantinu.

Kako i vi imate svoje vreme za sebe, dozvolite i svojim kućnim ljubimcima da imaju vreme za sebe. U određeno vreme tokom dana praktikujte, takozvanu ‘izvan pogleda’ metodu, u kojoj je vaš pas u jednoj prostoriji, dok ste vi u drugoj. Pas bi trebalo da ostane izvan vašeg pogleda, sve dok ga ne pozovete da dođe do vas. Na taj način ćete ga navići da određeno vreme provodi samostalno. Krenite od malih odlazaka.

Psima će biti čudno i stresno ako vi jedan dan odete na duži period. Stoga je bitno krenuti od kratkog vremenskog perioda i s vremenom ga povećavati. Prvo možete otići, na primer, u radnju na nekoliko minuta, pa na pola sata i tako dalje, dok se pas ne navikne da ostaje sam.

Zaokupirajte mu vreme dok je sam. Postoje razne interaktivne igračke koje možete kupiti s kojima će se pas igrati samostalno, često i po nekoliko sati. Igračke koje zahtevaju rešavanje određenih problema kako bi pas došao do nagrade, to jest poslastice, odlične su za odvlačenje njihove pažnje dok ste na poslu.

Nemački psihijatar: Samoizolacija može da dovede do psihičkih poremaćaja čak i kod zdravih ljudi!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs