Obratite pažnju

Simptomi raka kod pasa: Ovo svaki vlasnik mora da zna!

Usled raka psi mogu da mršave čak iako im je apetit uobičajen

Ljubimci
Autor:
Simptomi raka kod pasa: Ovo svaki vlasnik mora da zna!
Foto: Shutterstock

Mnogi simptomi raka kod kućnih ljubimaca veoma su suptilni i mogu biti izazvani nekim drugim zdravstvenim stanjem, ali ako primetite neki od sledećih, za svaki slučaj posetite veterinara - možda ćete spasiti život vašem psu!

Ovo su simptomi raka kod pasa:

Pad od slabosti

Ovaj simptom zahteva hitan veterinarski pregled. Padanje u nesvest, slabost i letargija (na primer, više ne pozdravlja veselo ljude kao nekad ili u poslednje vreme imate slabu interakciju), uobičajeni su znakovi kancera kod pasa, kaže veterinar Džejk Zejdel.

"Ovo je tipičan znak raka kod većih rasa. Čak iako im je sutradan bolje, dovedite ga kod veterinara, jer u pitanju može da bude tumor slezine", kaže dr Zejdel.

Kašalj

Kašalj ne znači da je u pitanju rak - psi, naročito manjih rasa, često kašlju zbog problema s dušnikom. Ali, ako pas kašlje nekoliko dana, to može biti znak raka pluća, objasnio je doktor.

Gubitak kilograma

Najčešći simptom tumora ceva ili želuca. Dr Zejdel kaže da je video mnogo pasa koji su prestali da jedu zbog tumorskih promena u gastrointestinalnom sistemu. Zbog toga veoma brzo gube na težini. Usled raka psi mogu da mršave čak iako im je apetit uobičajen.

Grdosije nežnog srca: 5 rasa pasa koje izgledaju opasno, a ustvari su divni emotivci! (FOTO)

foto: Shutterstock

Promene u ustima

Izrasline, ranice, čudan miris, krvarenje ili promena boje desni mogu biti znak raka u ustima, pogotovo kod sarijih pasa. Ovaj simptom često dugo ostaje neprimećen.

Krvarenje iz njuške

Ovo nikada nije normalno. Uglavnom je znak raka u tom području, naročito kada se radi o starijim psima, dok je kod mlađih čest slučaj povrede.

Dijareja ili druge promene sa pražnjenjem creva

Dijareja koja danima ne prestaje znak je za uzbunu i odlazak kod veterinara. Isto važi i za konstantnu potrebu za pražnjenjem creva i bešike, često povraćanje i krv u urinu i stolici.

Curenje iz njuške i očiju

Dr Zejdel kaže da je veoma često u pitanju simptom facijalnog tumora, dok je curenje iz očiju čest znak tumora na oku.

Ovo svako mora da zna: Signali koje pas daje pre nego što napadne čoveka!

foto: Profimedia

Napadi

Slično kao kod ljudi, ovo kod pasa može biti znak kancera mozga. Ako ste počeli da primećujete iznenadne nekontrolisane reakcije ili aktivnosti kod svog psa, poput čudnog žvakanja, mljackanja, trzanje nogu ili penu na ustima, to može biti znak opasnog napada izazvanog tumorom na mozgu.

Promene na koži

Svaki čvor, izraslina i promena na koži treba da se pregledaju, kao i kod ljudi, jer mogu biti znak kancera.

Gojenje

Iznenadno gojenje ili nadutost stomaka kod psa takođe može biti znak raka. Ako vaš pas jede manje nego inače, a pritom se goji, veterinar bi trebalo što pre da ga pogledal. Isto važi i za iznenadni pojačan apetit.

Bol ili nelagodnost

Ako vaš pas cvili ili ne dozvoljava da mu mazite stomak ili neki drugi deo tela, ili da ga podignete, to može biti znak opasne bolesti koja se na tom delu razvija.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs