uživaju kraljevski tretman

Ljubimac za odabrane: Sve o persijskim mačkama raskošne lepote i blage naravi!

U nastavku pročitajte zašto uživaju tradiciju omiljenih među mačkama

Ljubimci
Autor:
Ljubimac za odabrane: Sve o persijskim mačkama raskošne lepote i blage naravi!
Foto: Shutterstock

Persijska mačka jedna je od najpopularnijih čistokrvnih mačaka na svetu zbog zbog glamurozne lepote i mirne naravi.

Upravo zbog toga oduvek su bile ljubimci kraljevskih porodica. Prepoznatljive su po svom raskošnom krznu i dugoj dlaci. Dolazi u puno boja, ali ljubitelji mačaka najviše vole takozvane srebrno osenčane, odnosno gotovo bele mace sa zelenim očima.

Poreklo

Za persijske mačke se od davnina vežu mnoge priče i legende od davnina, ali ni do danas nije sasvim jasno odakle vuku istorijsko poreklo.

Veruje se da potiču iz srednje Azije, s tla prostranog Persijskog carstva. Jedna od najstarijih poetičnih legendi nam govori da je persijsku mačku stvorio „čarobnjak u Maloj Aziji od malenog plamena vatre, bleska dveju udaljenih zvezda i uskovitlanog pramena sivog dima”. Na Istoku se persijanka naziva i širas maca.

Prve dugodlake persijanke su dovedene u Evropu oko 1620. godine, a priča se da je za to bio zaslužan italijanski putnik Pjetro dela Vale.

10 tajni koje vaša mačka krije od vas: Možda ćete ih sada napokon razumeti!

foto: Shutterstock

Podaci o dugodlakim mačkama iz Persije i Angore (danas Ankara, Mala Azija) nalaze se upravo u njegovim zapisima s putovanja. Opisao ju je kao plavu (sivu), s veoma dugom, svilenkastom i sjajnom dlakom, dok su mačke iz Angore bile bele i kraće dlake.

Osim ove dve rase u Evropu su stizale i dugodlake mačke iz Avganistana, Burme, Kine i Rusije. Ukrštanje ovih rasa je bilo veoma često, posebno angora s izvornim persijankama. Persijanke su kao rasa zvanično predstavljene već na prvoj zabeleženoj izložbi mačaka, 1871. godine, u Kristalnoj dvorani u Londonu.

Skorašnja genetska istraživanja su pokazala da današnje persijanke vode poreklo od mačaka ukrštanih u zapadnoj Evropi.

Ljubimice vladara

Njihova popularnost je buknula, te su zbog lepote i raskošne pojave oduvek bile ljubimci kraljevskih porodica. U njihovoj pradomovini Persiji (današnjem Iranu) važio je običaj da se izabranici vladarevog srca, budućoj princezi, na dan venčanja pokloni mačka. Zlato i dijamanti su se podrazumevali, ali mačka je bila posebno važan dar. Naravno, morala je da bude najlepša na svetu!

Zanimljiv je podatatak da kada se sredinom prošlog veka iranski šah Reza Pahlavi ženio lepom Sorajom, pomoć u potrazi za najlepšim svadbenim darom potražio je od izvesne Aneliz Hakman, koja je bila mladi evropski odgajivač mačaka.

Nećete verovati: Ova mačka je stalno zaposlena i radnik je meseca na Islandu! (FOTO)

foto: Shutterstock

Jednog dana delegacija iz ambasade u velikim crnim automobilima sa svečanim zastavama i zastavicama stigla je pred Anelizin dom. Gostima su predstavljane razne rase mačaka, ali je šah izabrao persijsku mačku.

Anelizi je zatim povereno da pronađe najlepše mače za novu princezu! Potraga je bila širom Nemačke i Evrope, i izabrala divno belo persijsko mače koje je isporučeno na dan šahovog venčanja – 12. februara 1951. Šah se potom razveo, ali nije zaboravio Aneliz Hakman. Mnogo godina kasnije, tražio je mače za svoju novu izabranicu, princezu Farah Dibu. Šahova kasnija životna priča je dobro poznata, dok je Aneliz Hakman 1988. godine osnovala WCF (World Cat Federation), na čijem je čelu i danas.

Iako zahtijevaju dosta brige oko njihove duge dlake, za perzijskim mačkama i danas postoji veliki interes te brzo pronađu novu obitelj i dom

Karakter i nega

Svaka persijska mačka je svesna svoje lepote, te želi kraljevski tretman, i uvek ga dobije.

Voli kad se sređuje i svome vlasniku odnosno "slugi" sa zadovoljstvom seda u krilo ili otima mesto u krevetu.

Kada je o fizičkim karakteristikama reč, današnje persijske mace imaju znatno kraće nosiće nego ranije.

Na žalost, to nije dobro za njihovo zdravlje. Izložbene mačke moraju da odgovaraju zadatim standardima te imaju okruglo telo, kraće noge, ne predugi, ali kitnjasti rep, dlaka mora biti duga i uvek negovana, glava okrugla s malim ušima.

Sklone su bolestima bubrega,a razlog tome može biti genetika i loša ishrana.

Njeno krzno zahteva negu te je bitno je da se redovno češlja kako se duga dlaka ne bi zapetljala.

Mačke plave krvi: Ovo su najlepše i najskuplje rase na svetu! (FOTO)

(Stil.Kurir)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs