Kako zaštititi životinje od hladnoće

Ljubimci: I njima je hladno kao i nama

Životinje mnogo vole igrice u snegu, ali treba dobro pripaziti da im to zadovoljstvo ne naškodi
Ljubimci
20:06h Autor:
Ljubimci: I njima je hladno kao i nama
Foto: Shutterstock
1 / 2 Foto: Shutterstock

Zima je ove godine malo zakasnila, ali je nam je ipak stigla. I dok razmišljate o toplom ćebetu dok napolju pada sneg, ili dok se brinete hoćete li zbog minusa ujutro moći da upalite automobil i mogu li zimske gume da izdrže i ovu sezonu, nikako nemojte zaboraviti svog vernog prijatelja, kome je takođe hladno - vašeg psa. Vi, kao vlasnik, morate dobro voditi računa o njemu, naročito zimi, jer i njima je napolju hladno koliko i vama.

Uživanje u snežnim radostim

a sa psom je divno iskustvo, ali ne zaboravite da uz svaku zabavu dolazi i odgovornost. Ukoliko to ne zaboravite, pas će vam biti zahvalan, i to će vam i pokazati.

Budite odgovorni

U slučaju da spadate u vlasnike koji psu ne dozvoljavaju boravak u kući čak ni kad je temperatura ispod nule, obezbedite mu pristojnu kućicu, na čiji pod ćete staviti deblje ćebe kako mu ne bi bilo hladno. I vodite računa da mu voda i hrana nipošto ne budu zaleđeni.

Šetnja je obavezna

Znamo da ima momenata kad vam se ne izlazi iz kuće, ali pas, bez obzira na to što je užasno hladno, mora da obavi svoju uobičajenu šetnju. Manjim rasama je dovoljno da protegnu noge stotinak metara oko zgrade i da obave nuždu. Međutim, postoji dosta onih kojima je duže razgibavanje neophodno, a ako ste već vlasnik takvog psa, u startu morate biti spremni na to. Zato se, bez obzira na raspoloženje, dobro obucite i krenite u šetnju.

Obucite mu toplo odelce

Ukoliko u šetnju vodite malog psa, dobro je da mu pre izlaska obučete poseban kaputić, koji možete kupiti u specijalizovanim prodavnicama. Obratite pažnju na to da bude skrojen tako da ljubimac nesmetano može da obavi nuždu dok ga nosi i da može da se normalno kreće. Takođe, psa u kaputiću nikad ne puštajte bez nadzora jer nikad ne znate gde ga radoznalost može odvući, a ako negde zapne ili ako ga kaputić stegne oko vrata, posledice mogu biti kobne!

Ne dajte mu da jede sneg

Pazite da pas ne jede sneg! Nikad se ne zna šta sve može biti ispod njega, moguće je i da je negde posut otrov. Zato je dobro da ljubimcu, kad ga izvodite napolje, na njušku stavite brnjicu. Verovatno neće biti oduševljen, ali to je za njegovo dobro.

Pripazite šta jede

Tokom zimskih dana psa morate redovno i zdravo hraniti. Dobro je da uvek imate vodu sobne temperature, nikako ledenu, jer se pas može lako razboleti. U slučaju da opazite bilo kakav sumnjiv simptom, odmah ga odvedite veterinaru.

Pregledajte šape

Ljubimcu redovno održavajte krzno. Dugodlake pse redovno češljajte i ne zanemarujte područje između prstiju jer tu može da se nakupi sneg, pa šapice dobro pregledajte čim uđete u kuću. Ako se pas napolju pokvasio, po povratku kući odmah ga osušite. U slučaju da se plaši fena za kosu, to ćete najbolje uraditi velikim toplim ćebetom.

Pogledajte galeriju ispod.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs