Isprobajte - oduševićete se

KonMari metod slaganja ormara: Ovako se odeća neće gužvati, a sve će biti nadohvat ruke!

Zlatna pravila za perfektno sređen garderoben

Enterijer
Autor:
KonMari metod slaganja ormara: Ovako se odeća neće gužvati, a sve će biti nadohvat ruke!
Foto: Shutterstock

Zlatna pravila slaganja ormara su pravilo visine i pravilo sezone.

"Pravilo visine znači da ćete svakodnevno korišćene stvari držati u visini očiju gde ih najlakše možete dohvatiti, a sve ostalo niže ili više od toga. Izuzetak su jedino čarape i donji veš, koji uglavnom stoje u fiokama", objašnjava profesionalna organizatorka Tamara Kajari za 24sata.hr.

"Pravilo sezone podrazumeva da je većina ormara iskorišćena za stvari iz tekućeg godišnjeg doba. Vansezonsku odeću slažemo u zavisnosti od prostora kojim raspolažemo - dublje u ormar, u kutije na ormar ili na drugo mesto poput podruma ili garaže. Prostor ispod kreveta koristite kao poslednju opciju ili u slučaju skučenog stambenog prostora", naglašava Tamara.

Dobro organizovana unutrašnjost ormara podrazumeva samo stvari koje koristite.

"Sve ostalo morate da prepoznate kao nepotrebno, a onda i eliminišete - donirate ili reciklirate. To zahteva objektivnost i odlučnost, pa je zato za veliki broju ljudi ovo pravi izazov", kaže Kajari.

Organizacioni proces slaganja ormara u kojem nikad nema nereda ima tri koraka - razvrstavanje ukupne količine, eliminisanje viškova i čuvanje ostatka, a kod organizacije garderobera to znači ustanoviti šta tačno želite da složite i u kakav tačno ormar!

Ne znate više gde ćete sa stvarima: U svakom domu postoji 7 kutaka koji su savršeni za odlaganje!

foto: Shutterstock

"Slaganje definitivno morate da prilagodite nameštaju koji imate - ugradni ormari s raznim mehanizmima i priborom su lepi i vrlo praktični, ali skupi. Ako tek opremate svoj prostor ormarima, takva investicija se isplati jer maksimalno iskorišćavate unutrašnjost ormara, ali i prostor. Ali, ako vam to nije opcija, radite s onim što imate ili razmislite o mogućim prepravkama. U postojećem ormaru, na primer, prečka za vešalice nije na najboljoj visini za vaše trenutne potrebe pa je možete premestiti i tako dobiti više prostora za kačenje ili odlaganje na dno ormara", savetuje Tamara.

Zlatno pravilo - uklonite nepotrebne stvari

Ne kupujte organizacioni pribor pre nego što ste uklonili nepotrebne stvari. Tek tad ćete dobiti tačan uvid u količinu kojom raspolažete i vrste stvari kojima morate da odredite način slaganja. Vrlo verovatno ćete među postojećim priborom imati mnogo toga što ćete moći da iskoristite za novi raspored ormara.

U kutije se slažu majice, farmerke ili šalovi

Osim za odlaganje vansezonske odeće u podrumu ili ispod kreveta, kutije možete da koristite i unutar ormara. Umesto slaganja majica jednu na drugu na polici, možete da ih zarolate i složite vertikalno po takozvanoj KonMari metodi u neku lepu kutiju koju ćete staviti na policu u ormaru. Vodite računa da kutija svojim dimenzijama maksimalno popuni prostor police. Manje kutije ili sklopive kutijice od platna (bitno je da su lagane) možete da koristite za KonMari slaganje čarapa i donjeg veša u fiokama.

Inspiracija za uređenje doma: Popularni skandinavski stil će vas oduševiti! (FOTO)

foto: Shutterstock

Torbe - na dnu ormara ili na kuki

U zavisnosti od broja torbi, možete da ih držite na polici, dok ih u slučaju nedostatka prostora možete složiti jednu u drugu. Moraju biti na dohvat ruke pa je najbolje da su na dnu ormara. Ako raspolažete sa više prostora u visećem delu, torbe možete da okačite na "S" kukice. Umesto njih koristite i namenski organizator za torbe u obliku vešalice s džepovima."

Drveni ili plastični ofingeri?

Količina i vrsta stvari koju želite da okačite diktiraće vrstu vešalica. Drvene zauzimaju više prostora, ali ako vam to prostor dopušta nema potrebe da kupujete plastične. Važnije od debljine vešalica je njihova glatkoća, zbog koje stvari mogu da padaju ili zapinju. Posebne vrste vešalica za šalove ili nakit ujedno su i praktično rešenje za odlaganje pojaseva, ogrlica, lančića i narukvica.

Leglo bakterija: Ovih 13 stvari treba redovno da perete, a vi to ne radite!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs