Prelepe i lake za gajenje

Bujaju u svim uslovima, i u kući i napolju: Biljke koje ne mogu da uvenu! (FOTO)

Uz minimum truda, imaćete prelepe biljke u svom domu

Enterijer
10:44h Autor:
Bujaju u svim uslovima, i u kući i napolju: Biljke koje ne mogu da uvenu! (FOTO)
Foto: Profimedia

Ako bacite pogled na Instagram profile koji se bave dizajnom enterijera, gotovo uvek ćete naići na veoma popularne sukulente, odnosno sukulentne biljke. To je naziv za biljke mesnatog stabla ili listova, poput kaktusa, orhideje, aloje, agave i juke.

U pitanju je prelepo cveće koje cveta i napreduje u svim mogućim uslovima, pa ako ste jedan od onih kojima biljke ne uspevaju, trebalo bi da probate baš sa njima!

Iako su naizgled jednostavni, sukulenti u sebi kriju pregršt tajni zbog kojih su još čarobniji.

Zbog sokova u listovima, sukulenti mogu da prežive u ekstremno suvim i toplim uslovima, a dovoljno ih je zalivati jednom nedeljno.

Potiču iz vrućih prostora Afrike i Meksika

Iako se danas mogu naći širom sveta, sukulenti originalno potiču iz suvih i vrućih prostora Afrike i Meksika. Suvo tlo na tamošnjim prostorima presudno je za njihov rast i razvoj, a samim tim ni na našim prostorima im nije potrebna velika količina vode, pa su to biljke koje mogu da prežive u suvim i vrućim prostorijama.

Svi imaju petunije i muškatle: Ovih 6 biljaka će vašu baštu učiniti najlepšom, cvetaju do prvih mrazeva! (FOTO)

foto: Profimedia

Neobično ime dobili su po svojim listovima

Ako ste se pitali odakle potiče neobično ime sukulenti, odgovor se krije u latinskom jeziku. Latinska reč "sukus" označava sokove koji se nalaze u njihovim listovima. Upravo je to razlog zbog kojeg mogu da prežive u ekstremnim uslovima. Mnogi od njih na površini lista imaju i voštani sloj, što im pomaže u dužem zadržavanju vlage.

Razmnožavaju se lako

Ako ste kod nekoga od svojih poznanika ili prijatelja naišli na sukulente u koje ste se zaljubili na prvi pogled, dobra vest je da ih vrlo lako možete preneti i kod sebe. Naime, dovoljno je uzeti reznicu sa vrha i preneti je na mesto u kojem biste voleli da je uzgajate. Pritom imajte na umu da je list sukulenta prepun vode pa je rez potrebno umočiti u ugljenu prašinu kako bi "rana" što brže zacelila i kako bi se sprečilo truljenje biljke.

Nakon toga na desetak dana možete da zaboravite na njih jer im toliko treba da se rez osuši, a potom ih posadite u teglu koja će sadržati kombinaciju zemlje i suvog peska. U međuvremenu ih nipošto nemojte stavljati u vodu kao što je to često slučaj s ostalim biljkama pre sadnje.

Svaka kuća treba da ima bar jedan: Ovo je najtraženiji cvet na celom svetu! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs