Enterijer

Eksperti uređenja enterijera otkrivaju: Kako odabrati odgovarajuću veličinu tepiha za svaki prostor? (FOTO)

Tepih kao dekorativni element često pruža savršen završni dodir u uređenju enterijera. Hodanje po prostoriji čini toplijim, daje osećaj udobnosti, a primerci upečatljivih boja predstavljaju elegantan način unošenja boja u monoton životni prostor, ali postavlja se pitanje kakvu veličinu tepiha odabrati, a da deluje što prirodnije?

Enterijer
Autor:
Eksperti uređenja enterijera otkrivaju: Kako odabrati odgovarajuću veličinu tepiha za svaki prostor? (FOTO)
Foto: Shutterstock

Odabir odgovarajuće veličine tepiha često predstavlja izazov, zato mnogi završe s premalim ili prevelikim modelom. Bilo da je reč o prostoru siromašnom kvadratima, bilo onom u kojem ih ne manjka, eksperti u uređenju enterijera otkrivaju nekoliko korisnih trikova koji otkrivaju kakva će veličina tepiha najbolje odgovarati vašem prostoru.

Veći tepih poseduje moć povezivanja prostora za sedenje, ali samo ako su sve fotelje pozicionirane na njemu. Koristite takozvani "test nameštaja" kako biste utvrdili da li će odabrani tepih funkcionisati u vašoj sobi. Sve noge sedećeg nameštaja po pravilu bi trebale udobno da stanu na njega. Ako je navedeno nemoguće postići, odabrani tepih je definitivno premali.

Enterijer u rustičnom stilu: 10 saveta za lepši i topliji dom! (FOTO)

Ako posedujete tepih koji želite i dalje da koristite, a ne odgovara veličini nameštaja, na njega postavite samo prednje noge sedećeg nameštaja. Ova metoda odlično funkcioniše ako imate sedeći nameštaj prislonjen uz zid, poput kauča ili ugaone garniture. Kao još jednu opciju stručnjaci za uređenje enterijera predlažu da postavite tepih na način da je sav nameštaj udaljen od njega, a da na njega postavite sto za kafu. Ovaj način pozicioniranja tepiha u prostoru stvara željeni efekt kadriranja.

S druge strane, ne želite da tepih svojom veličinom deluje nadmoćno u odnosu na nameštaj. Onaj koji je prevelik i osim nameštaja dodiruje zid, prema rečima dizajnera enterijera, velika je greška. Između tepiha i zida trebalo bi da postoji razmak od 20 do 30 centimetara.

Za najbolji mogući raspored proverite koliko se sedeći i drugi nameštaj uklapa s odabirom tepiha, zatim osigurajte to da između tepiha i zida postoji razmak od 20 do 30 centimetara. Pre kupovine od velike je važnosti merenje prostorije i razmišljanje o samom rasporedu nameštaja, ako je moguće. To će vam pomoći da procenite da li vam je tepih zaista potreban u pojedinoj prostoriji.

TRPEZARIJA

U trpezariji je neophodno to da se sve stolice nalaze na tepihu tako da ne prelaze ivicu kada ih pomerate kako biste seli. Oblik tepiha birajte na temelju izgleda trpezarijskog stola. Okrugli će najbolje pristajati smešten ispod okruglog stola, a za postizanje kohezivnog izgleda kombinujte okrugli i kvadratni tepih koji stvaraju kontrast.

Fantastične, a jednostavne ideje za enterijer: Lepši dom pomoću 5 trikova! (FOTO)

A post shared by Homepolish (@homepolish) on

SPAVAĆE SOBE

U spavaćoj sobi tepihom nije potrebno obuhvatiti sav nameštaj. Budući da je krevet glavni nameštaj u spavaćoj sobi, koristite tepih kako biste ga uokvirili. Dva uobičajena rasporeda su sve noge kreveta i stolića postavljene na tepih ili tako da pokriva dve trećine dna kreveta, što isključuje okvir, jastuke i sav pomoćni nameštaj. Za obe mogućnosti trebala bi da postojati jednaka veličina tepiha na obe strane kreveta.

Seoska kuća lepša od svake vile: Enterijer od kojeg pamet staje! (FOTO)

A post shared by Homepolish (@homepolish) on

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs