10 BALKONSKIH BILJAKA, KOJE ĆE PREŽIVETI I NAJGORE VLASNIKE: Božanski lepe i cvetaju celo leto!(FOTO)

Balkonski vrt, pun cveća i mirisa divna je oaza za opuštanje, a još je divnije kad te biljke ne zahtevaju puno vašeg vremena i truda.

Enterijer
Autor:
10 BALKONSKIH BILJAKA, KOJE ĆE PREŽIVETI I NAJGORE VLASNIKE: Božanski lepe i cvetaju celo leto!(FOTO)
Foto: Shutterstock

Ove će biljke biće zahvalne i na tome da ih zalivate s vremena na vreme.

Imamo predloge i za senovite i za izrazito sunčane balkone.

Vaš balkon može biti predivan dekorativni kutak stana, mirna oaza za opuštanje i odskočna daska s koje krećemo u svakodnevnu užurbanost, a što je više cveća na njemu, biće lepši, a mi bliže prirodi. Ali, nemaju svi "zelenu ruku" pa da im svaka grančica koju posade u zemlju postane predivan cvet. Zato donosimo 10 biljaka šarenih cvetova ili lišća, mirisnih, a koje ne zahtevaju puno brige da bi preživele.

1. Neven

Lako se održava i otporan je na štetočine i jaku sunčevu svetlost. Neven je jedna od najboljih biljaka za balkon, posebno u toplim klimama.

2. Begonije

Begonije se lako uzgajaju - držite ih u laganoj hladovini i cvetaće celog leta.

3. Fuksija

Ova biljka s višegodišnjim cvetom voli senovita mesta i najbolje izgleda u visećim saksijama.

4. Hortenzija

Stvara lepe sferične cvetove ružičaste ili plavo-ljubičaste boje, u zavisnosti od pH vrednost zemlje u koju je posađena. Što je tlo kiselije, cvetovi će biti intenzivnije plavi. Trik kojim to možete postići: u zemlju umetnite nekoliko eksera ili je prekrijte borovim iglicama. Hortenzija voli hladovinu i vlažno tlo pa je idealna za balkone u senci.

5. Gazanija

Sunčano-žuti cvet, rodom iz Afrike, savršen je za balkone orijentirane na jug i zapad - cvetovi im se otvaraju sa suncem i zatvara u ranim večernjim satima.

6. Lobelija

Ovo je grmolika biljka niskog rasta. Izgleda dobro u visećim saksijama, a s njom u istoj tegli možete uzgajati i puno drugog cveća, kako bi stvorila zanimljiv cvetni "aranžman".

7. Petunija

Kada je reč na najboljim biljkama za balkon, pobednik je petunija. Jedan od najrasprostranjenijih cvetova dolazi u raznim bojama i lako se uzgaja. Traži čestu i obilnu prehranu i puno sunca.

8. Hosta

Hosta je višegodišnja biljka koja ne traži puno održavanja, cvetovi su joj sitni i beli, neupadljivi uz veliko i dekorativno lišće zbog kojeg se prvenstveno i uzgaja. Boje lišća su zelena, plavkasta, bela, zlatna, a bezbroj jedinstvenih šarolikih kombinacija dolazi i u mnogim oblicima.

9. Nemesia

Lako se uzgaja i ima šarene i lepe cvetove. Nemesia je pogodna za viseće saksije i posude i lako se uzgaja na balkonima.

10. Prkos

Možete ga uzgajati i u najmanjem prostoru i jedno je od najmanje zahtevnog cveća za balkon.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs