produžite im rok trajanja

Svi nesvesno pravite greške pri čuvanju hrane: Samo ovako će vam namirnice duže trajati!

U nastavku vam donosimo na koji način ćete duže sačuvati određene namirnice i sprečiti njihovo kvarenje

Enterijer
Autor:
Svi nesvesno pravite greške pri čuvanju hrane: Samo ovako će vam namirnice duže trajati!
Foto: Shutterstock

Namirnice i ostali prehrambeni proizvodi, ako se pravilno ne čuvaju, sklone su kvarenju ili možda nakon nekog vremena neće biti dobrog ukusa.

Smeđi šećer

  • U teglu stavite krišku limuna, limete ili pomorandže. Na raj način ćete sprečiti da se šećer formira u kuglice.

Potrebna mu je vlaga i ne sme se izlagati vazduhu kako ne bi ostao mekan.

Majonez

Duže će potrajati kada se drži u vratima frižidera. Unutrašnji delovi frižidera mogu da uzrokuju da na vrhu tegle ispliva ulje. Ona tada nije štetna za jelo, ali nema tako dobar ukus kao ranije.

Javorov sirup

Kada se jednom otvori, može duže da traje- najmanje godinu dana, ali bitno je čuvati ga u frižideru. Nikad se neće smrznuti.

Kardiolog otkriva: Evo koje namirnice izazivaju srčane bolesti, a koje čuvaju zdravlje srca!

foto: Shutterstock

Crveni začini

Ako ih stavite u frižider, duže će biti sveži, a to sprečava i da im boja izbledi. Začini se moraju držati dalje od vrućine ili sunčeve svetlosti.

Med

Med ima neodređeni rok trajanja i nikad se ne kristilizira kada se čuva na sobnoj temperaturi. Izbegavajte da ga držite u frižideru.

Kašičica dnevno je dovoljna: Ako redovno konzumirate med, ove značajne promene ćete primetiti vrlo brzo!

foto: Shutterstock

Sir

Sir je potrebno pustiti da diše kada se spremi. Umotajte ga u materijal poput masnog papira za pečenje. Potreban mu je kiseonik da bi ostao svež.

Hleb

Ljudi često misle da hleb treba da se čuva u frižideru kako se ne bi 'usmrdeo', ali to nije istina. Čuvajte ga na sobnoj temperaturi.

Jabuke

Jabukama je potrebna hladna temperatura i vlažnost kako bi ostale duže sveže. Stoga je vlažni papirnati ubrus postavljen iznad njih u frižideru idealno rešenje.

Takođe, treba da znate da jabuke oslobađaju etilen koji može ubrzati sazrevanje ostalih proizvoda naslaganih zajedno, pa ih uvek čuvajte u posebnim fiokama.

Uz japanske jabuke, doktor vam neće biti potreban: U njima se nalazi čitav spektar lekovitih svojstava!

foto: Shutterstock

Citrusi

Pomorandže, limete, limun i grejpfrut moraju da se čuvaju u frižideru u mrežastim kesicama.

Paradajz

Paradajz dugo traje i najbolje ga je čuvati na temperaturi od 12,8 Celzijusa. Nezreo paradajz možete ostaviti na sobnoj temperaturi neko vreme dok ne postane crven i sočan.

Jednom kada dozri, nemojte ga izlagati direktnoj sunčevoj svetlosti ili hladnoj temperaturi.

Banane

Banane brzo sazrevaju i gotovo da nema načina da to sprečite. Ali postupak možete usporiti tako da ih odvojite i omotate stabljike svakog komada u plastiku.

Banane mogu da vam spasu život! Evo kako!

foto: Shutterstock

Meko bilje

Zelene biljke poput korijandera moraju se čuvati kao cveće. Odsecite ih od korena i stavite u tegle s vodom.

Pečurke

Uvek izvadite pečurke iz njihovog pakovanja i ubacite ih u papirnate kesice pre slaganja u frižider. Papir upija suvišnu vlagu i pomaže da dugotrajno ostanu sveže.

Krastavci

Većina ljudi veruje da se krastavci čuvaju u frižideru, ali nije tako. Njih je idealno čuvati na sobnoj temperaturi. Na taj način će sporije propasti.

Krompir

Spremite ga u papirne kesice ili kartonske kutije i stavite u hladni i tamni ugao. Krompir zahteva topliju temperaturu i nikad ga ne smete stavljati u frižider.

Niste ni svesni opasnosti po zdravlje: Evo kako prepoznati da li proklijali krompir smemo jesti!

foto: Shutterstock

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi mogu da propadnu ako se čuvaju na sobnoj temperaturi duže od tri meseca.

Stoga, ukoliko ne planriate u skorije vreme da ih jedete, čuvajte ih u frižideru.

Mleko

Da bi mleko duže trajalo, čuvajte ga u najhladnijim delovima frižidera - na dnu, ali ne u zamrzivaču.

Izbegavajte čuvanje u vratima frižidera jer temperatura u tom području varira što utiče na rok trajanja mleka.

Ovaj kuhinjski pribor ne smete koristiti duže od godinu dana: Pravo su leglo bakterija!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs