Vreme je za sezonsko čišćenje!

Sezonsko čišćenje nije samo uređenje prostora, već i odličan način da započnete novo poglavlje u životu. Ne samo da ćete se otarasiti nepotrebnih stvari koje guše prostor, već ćete osetiti rasterećenje i polet koje samo proleće nosi sa sobom nosi.
Enterijer
10:42h
Vreme je za sezonsko čišćenje!

Složićemo se da generalno čišćenje kuće ne spada među najzabavnije načine da se provode slobodno vreme. Ipak, postoji nešto gotovo magijsko u tom procesu, koji potiče još iz davnina. Kako bi prolećno čišćenje prošlo što zabavnije i sa što boljim rezultatima, tu su neki trikovi koji će vam olakšti i ulepšati rad.

Šta vam je potrebno?

Čišćenje zahteva puno planiranja i zapisivanja, a prva i osnovna stavka je obezbediti oruđe za rad. Nabavite rukavice, sredstva za čišćenje stakla, keramičkih površina i parketa. Takođe, nabavite kofe, sunđere, kao i dobar usisivač, sa kojim ćete lakše doći do nezgodnih ćoškova. Osim ovih očiglednih proizvoda, potrebno je da napravite plan odakle početi. Napunite baterije na mp3 plejeru i krenete u akciju. Potrudite se da spisak za kupovinu neophodnih potrepština bude tačan, kako ne bi mogli da pronađete izgovor zašto niste oprali prozore ili zašto ste rešili da prašini, koja se nalazi ispod kreveta, date još vremena za taloženje.

Šta izbegavati?

Ne radi se o trci, te ne pokušavajte da obavite sve poslove odjednom. Odložite posao ili produžite ga ukoliko ste u poslovnoj gužvi ili imate planove sa porodicom. Ipak, nemojte tražiti izgovore, niti gledati u komšijsko dvorište. Čišćenje je kućni posao, a kako svi mi imamo svoj tempo rada, nije važno kada već kako. Neki od nas su jednostavno lenji ili bi pre skočili u kavez sa tigrovima nego uzeli sunđer u ruke. Ukoliko se prepoznajete, potrebna vam je motivacija, ali i dobar plan. Počnite sa omiljenom prostorijom ili samo sa ormarom. Kada vidite koliko vam odeća lepše izgleda sređena po bojama ili prema materijalima, probudiće se tračak nade i za najveće lenjivce. Što više stvari bacite, manje posla će biti da ih poslažete i vratite, te ukoliko ste se našli među hiljadama belih košulja, zadržite samo one koje vam zaista odgovaraju i koje nosite. Isto pravilo primenite na nakit i razne ukrase. Ukoliko vas godinama nervira neki prekrivač ili prostirka za pod, zašto je se ne bi rešili ovog momenta? Vaš dom je vaše utočište, zato ga ispunite svojim omiljenim bojama i komadima, bez potrebe da ga zatrpavate nepotrebnim stvarima.

Ne zaboravite…

Nakon uspešno obavljenog posla, potrebno je obnoviti zalihe sredstava za čišćenje, te napravite novu listu stvari koje vam nedostaju. Pošto ste se rešili starih kupki, ramova ili čitavih polica, nagradite sebe novim i funkcionalnijim komadom nameštaja ili idite na masažu, kako bi ovom ne tako prijatnom iskustvu dali srećan kraj. Zaboravite na čišćenje frižidera i rerne, oputite se u svom preporođenom prostoru, koji ćete krunisati osveživačem vazduha u mirisnoj noti koju najviše volite.

Dodajte malo zabave

Prolećno čišćenje možete pretvoriti u kreativnu radionicu ili nezaboravno druženje sa prijateljima, zavisno od vašeg poimanja zabave. Ukoliko volite da crtate ili bojite, nakon što uredite prostor, ofarbajte stolicu u neku jarku boju ili iscrtajte cveće na kuhinjskim elementima. Ukoliko ste vatreni zaljubljenik u muziku, zaplešite sa metlom, pevajte na sav glas vaše omiljene note i pustite dete u sebi da sređuje haos koji se nakupio tokom proteklog perioda. Za one koji obožavaju da su u društvu, napravite dogovor sa najbližim prijateljima da međusobno sređujete svoje domove, a kada se posao završi, tu su društvene igre, filmovi, a možete da napravite i mini žurku sa jednostavnom temom: proleće. Jedno je sigurno – ukoliko obavezu posmatrate kao neminovnost koja može da bude i zanimljiva, rezultati će biti vidljiviji, a vi zadovoljniji. Zato, srećan rad!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs