"NE ZOVEM IH, ČEKAM DA SE DECA MENE SETE, OSEĆAM SE ŠUGAVO I NAPUŠETNO KAO PAS" Ispovest zaboravljene majke kida dušu

Bolna ispovest majke koju su deca zaboravila i ne posvećuju joj pažnju potresla je ceo region.

Porodica
17:37h Autor:
"NE ZOVEM IH, ČEKAM DA SE DECA MENE SETE, OSEĆAM SE ŠUGAVO I NAPUŠETNO KAO PAS" Ispovest zaboravljene majke kida dušu
Tužna ispovest majke koju su deca zaboravila, Foto: Profimedia

Starenje je prirodan deo životnog ciklusa, ali to ne znači da nam starenje naših roditelja i drugih članova porodice u ozbiljnijim godinama lako pada. Pozne godine donose nemoć s kojom se oni teško mire, a uloge se polako menjaju pa mi preuzimamo brigu o njima, a ponekad se desi da deca često svoje roditelje zanemare i često zaboravljaju.

Kod starijih ljudi izolacija može dovesti do depresije i povlačenja u sebe, a istraživanja su pokazala da i najskromniji znak pažnje može umanjiti njihov osećaj nemoći i poboljšati im psihičko i fizičko zdravlje.

Stariji su mnogima često na teretu
Stariji su mnogima često na teretu foto: Shutterstock

Tužno je kada bilo koja majka na ovom svetu oseti da je sama, zaboravljena, zapostavljena od strane svoje dece. Ovo je potresna ispovest jedne majke koju vam prenosimo u celosti.

"Imam 65 godina i živim sama. Dvoje dece, sin i ćerka imaju svoje živote daleko odavde, imaju svoju decu i svoje probleme. Ne zovem ih, čekam da se oni mene sete, a to se vrlo retko desi. Ove godine su mi i rođendan zaboravili čestitati. Nema veze, nisam im zamerila. Znam kako im je, i ja sam bila isfrustrirana u njihovim godinama. Previše sam kidala sebe brinući se kako da ih odgojim i omogućim sve neophodno. Drago mi je što sam uspela da ih i školujem i napravim dobre ljude od njih ali mi je žao što sam se toliko nervirala oko svega. Zbog čega?

Baka, Starija žena, Stara žena
foto: Shutterstock

Da bih sad bila sama i sedela čitav dan u četiri zida čekajući da mi telefon zazvoni da mi bar neko kaže "Srećan ti rođendan" i osećam se tako šugavo i napušteno kao pas? Pa neka... Hvala vam. Mogu ja sve sama. Ja ću sebi uvek naći hobi i držati pozitivnu stranu svojih misli. A vi neka vam je Bog u pomoći. Moliću se da vam život ne dadne sudbinu kakva je mene zadesila. Moliću se da vas deca ne zaborave, čak i ako ste uvek bili tu za njih i pomogli im u svemu što so pomoći moglo, kao što ste vi mene zaboravili. Neka.. Ne zamerim vam. Ali setićete me se kad me ne bude bilo. Setićete se i rođendana i svega, i tada će vam proći kroz glavu svaka situacija u kojoj ste se ogrešili o svojoj majci. Majka vas je dovela tu gde jeste, ona se ne sme zaboraviti tek tako. Ali neka... Dok sam živa biću tu uz vas, bez obzira na sve".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs