NEIZBEŽNA I BOLNA

PRENOSI SE SA GENERACIJE NA GENERACIJU U PATRIJARHALNOM DRUŠTVU: Ono što vas steže i cepa u prsima je majčinska trauma!

Bol žena koji ponekad razdire grudsi (žene će znati o čemu pričamo) prenosi se sa generacije na generaciju u patrijarhalnoj kulturi i ima svoje ime - majčinska trauma.

Porodica
Autor:
PRENOSI SE SA GENERACIJE NA GENERACIJU U PATRIJARHALNOM DRUŠTVU: Ono što vas steže i cepa u prsima je majčinska trauma!
Foto: Profimedia

Kada gledamo kroz istoriju, patrijarhalna kultura ne samo da je majčinstvo tretirala kao mandat za žene, već je učinila majčinstvo opresivnim, postavljajući nerazumne standarde, kao što su:

- Odrekni se ličnih ambicija da bi se brinula o porodici.

-Iscrpi se da bi izdržavala porodicu i podizala decu.

- Budi primarna negovateljica domaćinstva.

- Stalno služi drugima i tuđim potrebama, a da ne vodiš računa o svojim.

Nosi se sa svim poteškoćama sa stopostotnom lakoćom sve vreme; imaj lepo vaspitanu decu; poštuj visoke standarde lepote, imaj visok libido, uspešnu karijeru i stabilan brak.

Rezultat ovih ograničavajućih očekivanja i nadljudskih standarda su žene koje se odriču snova, potiskuju svoje želje i potrebe u korist ispunjavanja kulturnog ideala o tome šta bi uloga žene trebalo da bude.

Majčinska trauma postoji jer u ovom svetu ne postoji bezbedno mesto za majke gde mogu da procesuiraju svoj bes zbog žrtava koje je društvo zahtevalo i dan dans zahteva od njih.

Za majke koje su toliko žrtvovale da bi imale decu u našoj kulturi, zaista može biti teško da vide kako njihova kćerka prevazilazi ili nadrasta snove koje ste smatrali nekada mogućim za sebe. Možda postoji osećaj da vam je neko dužan, ili da imate pravo na nešto, ili da je potrebno da vam deca pokažu da cene vaš trud, što se može pretvoriti u veoma suptilnu, ali moćnu manipulaciju.

Majke mogu nesvesno da projektuju bes prema svojoj deci na suptilne načine.

VOLIM SVOJU BEBU, ALI ŽALIM ŠTO JE IMAM: Nikad iskrenija ispovest majke zbog koje će vam zastati knedla u grlu!

majka i beba
majka i bebafoto: Shutterstock

Međutim, taj bes zapravo nije zbog dece.

Bes je zbog patrijarhalne kulture koja zahtjeva od žena da se potpuno i apsolutno žrtvuju kao individue i potpuno iscrpljuju kako bi rodile dete i održale porodicu na okupu, uz to radeći i trudeći se da zadovolje nerealne standarde lepote, kako bi ostale privlačne svojim muževima. I sve to u društvu gde većina porodica jedva sastavlja kraj s krajem.

Pa, iskreno, n ije ni čudo što nam se u grudima sve cepa...

Bavljenje ovim nesvesnim i lažnim verovanjima o majčinstvu je u samoj srži isceljenja od majčinske traume i pomoći će vam da unapredite svaku oblast vašeg života. Ali, morate to da osvestite, da iz korena promenite svoje poglede na život i da sebi date mesto koje vam pripada na hijerarhijskoj lestvici prioriteta.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs