Obratite pažnju

KAKO RODITELJI UNIŠTAVAJU SEKSUALNI ŽIVOT ĆERKE: Ako se ponašaju ovako, ona će život provesti sama!

Puna je Srbija lepih, pametnih, školovanih, a samih žena. Evo zašto se to dešava

Porodica
Autor:
KAKO RODITELJI UNIŠTAVAJU SEKSUALNI ŽIVOT ĆERKE: Ako se ponašaju ovako, ona će život provesti sama!
Foto: Shutterstock

Zamislimo sada jednu lepu, zgodnu, pametnu i školovanu ženu koja nikako ne može (bez obzira koliko se trudila) da ostvari emotivnu, dugoročnu vezu.

I dok mnogi komentarišu njenu seksualnu orjentaciju, nikome na pamet ne pada da je problem psihološke prirode.

Razloga za "hroničnu" usamljenost žene može biti mnogo, ali pre svega vredi ih potražiti u njoj samoj.

Jedan od razloga je uticaj roditelja na lični život ćerke u odrasloj dobi. Kada devojčica dođe na ovaj svet, tada su joj najbliži ljudi mama i tata. Od malih nogu usvaja porodični model odnosa. Majka za devojčicu je primer ženstvenosti, a otac primer muškarca.

Šta roditelji mogu učiniti da svoju kćer osude na usamljenost?

Razvod - Naravno, neće svaki razvod dovesti do takvih posledica. Ako govorimo o "kruni celibata", onda je važno sledeće:

Nakon razvoda, otac ne komunicira sa ćerkom. Odnosno, ona nema sliku muškarca na koju se može osloniti u budućnosti. Kasnije će tu sliku formirati iz knjiga i filmova, a muškarac kakvog će tražiti treba da bude savršen. Jasno je da će svi koje devojka sretne na svom životnom putu zaostajati za tim zamišljenim savršenstvom. Ona jednostavno ne zna šta da radi sa muškarcima i kako da izgradi odnose. Majka daje svojoj ćerki ulogu muža u psihološkom smislu. Počinje da se oslanja na svoju ćerku kao odrasla osoba, usled čega devojka preskače važne faze u formiranju svog ženskog identiteta.

Drugo, ponekad se dešava da se majka ujedini sa ćerkom protiv oca.

Na primer, ako je otac alkoholičar ili su supružnici samo u teškim odnosima, majka može reći: „Vidi, kakav je loš čovek tvoj tata! Koliko patnje donosi!" Ćerka se smiluje majci i interno staje na njenu stranu. Tada je otac odbačen od porodice, a ćerka ponovo zauzima njegovo mesto.

Ispostavilo se da devojka na ovaj ili onaj način nije na svom mestu kao dete, već je zapravo u simboličnom braku sa majkom. To jest, mesto za partnera je zauzeto.

Osim toga, ako je otac bio tiranin ili ovisnik, tada će devojka, primetivši samo nagovještaj takvog ponašanja u muškarcu, odmah pobeći. Veoma je uplašena i ne želi da ponovi majčin scenario. Koga je ujela zmija i guštera se plaši.

Treće, majka prenosi svojoj ćerki stavove o muškarcima koji ne doprinose stvaranju bliskih odnosa.

Na primer: „Svi muškarci su isti ...“, „Oni traže samo jedno", „Muškarci su ništavna bića na koja se ne može osloniti“, „Muškarci su oni koji će sigurno izdati i povrediti“ itd.

Suština majčinske poruke svodi se na činjenicu da su svi muškarci opasni ili nedostojni, generalno nisu vredni ljubav. Njena majka nije mogla da izgradi čvrstu vezu sa muškarcem, ostala je razočarana, uvređena i ljuta na celu mušku populaciju i htela je nevoljno programirati svoju ćerku za sličan scenario.

I dešava se da je devojka previše vezana za jednog od roditelja, idealizuje ih.

Imaju divnu toplu vezu, ali nevolja je u tome što ćerka neće moći da izgradi sopstvenu sreću i porodicu.

Ako je ovo majka, onda nesvesno ne želi da pusti svoju ćerku, iako izjavljuje suprotno.

A u slučaju oca, često se dešava ovako: „Tata, za tebe ću biti bolja žena od mame“. Devojka nesvesno pravi takav izbor ako joj je majka rano preminula ili je na neki način maltretirala oca.

Šta se radi u tim situacijama?

Ako u sebi i dalje podržavate jednog roditelja, a odbacujete drugog, ako mislite da je neko bolji, a neko gori, onda je ovo mesto koje vredi istražiti. Važno je da se emocionalno i psihološki odvojite od svojih roditelja, da shvatite da su to odrasli koji sami biraju svoju sudbinu i da će bez vašeg uplitanja obaviti odličan posao. Definitivno ne morate nikoga da spašavate ili žrtvujete svoj život zbog bilo kog od roditelja. Tada će biti prilika da izgradite svoj život.

Takođe je od pomoći da istražite svoje stavove o muškarcima, sebi i odnosima uopšte, svoja očekivanja od partnera i od sebe u odnosima. Tek tada se možete nadati sreći u ljubavi!

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs