Najpopularniji komad u istoriji mode

Mala crna haljina: Koja je njena tajna?

Nosimo je svuda, tokom dana i noći, kada smo na poslu ili kada zavodimo. Zato smo pokušali da odgonetnemo šta to čini ovaj odevni komad tako posebnim i neophodnim
Moda
16:38h
Mala crna haljina: Koja je njena tajna?
Foto: Thinkstock
1 / 9 Foto: Wikipedia 1964

Čini se da ne postoji tako jednostavan, a tako očaravajuć komad kao što je mala crna haljina. Danas, stotinak godina nakon što je postala obavezan komad u ormaru svake žene, nosi se svuda, tokom cele godine, pristaje i bucama i mršavicama, a dovoljna je ogrlica od (veštačkih) bisera i klasičan par salonski da bi dobili odevnu kombinaciju koja odiše elegancijom.

Pre Koko Šanel (Coco Chanel), crne haljine su se vezivale za sahrane i žalost. Sve se promenilo kada se pojavio njen prvi redizajn ove haljine, dužine nešto ispod kolena. Od tada pa do danas, crna haljina je prošla dug put, ali njena popularnost ne jenjava. Danas se nose sve dužine, zavisno od prilike, ali i od toga kako iskoristite modne detalje jedna mala crna haljina može da izgleda potpuno novo i drugačije. Stilski, ovaj mali odevni komad može da bude šik, seksi, zavodljiv, poslovan, suzdržan, može da vam dozvoli da se utupite u masu ili potpuno izdvojite iz nje.

Šta je njena tajna? Jednostavnost koja dozvoljava da vaša kreativnost ispliva. Crna je boja koja vizuelno sužava, te kada odaberete model koji vam stoji ili nekoliko njih, sve što preostaje je da vi oživite ovaj besmrtan komad odeće.

Teško je zamisliti kako bi žensko odevanje izgledalo bez male crne haljine. Ona je instant rešenje za svaku modnu nedoumicu, kao kada bi svako jutro mogli da se budite sa savršenom frizurom ili perfetkno našminkani. Ona nije trend, već ponosno stoji na modnom tronu bez imalo straha da će biti zamenjena.

Pre nego što je Koko Šanel stvorila revolucionarni komad, najpoznatija crne haljine je nosila kraljica Viktorija, koja je 40 godina provela u žalosti. Nakon male crne haljine iz 1926. godine koja je osvanula na naslovnici Vog (Vogue) magazina, svet je dobio komad odeće koji nakon čitavog veka ne gubi na popularnosti. Neke od najpoznatijih malih crnih haljina su nosile dame koje su postale prava inspiracijama ženama širim sveta. Dovoljno je pomenuti:

  • Odri Hebpern (Audrey Hepburn) u haljini kuće Živanši (Givency) u filmu Doručak kod Tifanija (Breakfast at Tiffany's), kao i u filmu Sabrina
  • Liz Harli (Liz Hurley) u riskantnoj Versaće (Versace) haljini na premijeri filma Četiri venčanja i sahrana (Four Weddings and a Funeral)
  • Mortiša Adamas (Morticia Adams)
  • Princeza Dajana (Princess Diana) u večernjoj toaleti dok pleše sa Džonom Travoltom (John Travolta) u Beloj kući
  • Seks i grad poster

Oksfordski rečnik je termin mala crna haljina (LBD-Little Black Dress) usvojio 2010. godine, a u opisu stoji da je radi o jednostavnom, crnom odevnom komadu za žene, koji se nosi na formalnim, ali i manje formalnim događajima.

U galeriji pogledajte haljine koje su obeležile dekade i poznate dame u njima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs