Nova genaracija kravata

Kravate Nataše Šarić kao hit modni detalj

Frojd je klijente čitao zahvaljujući kravatama. One i dan danas mnogo govore o muškarcima, ali i ženama, što je inspirisalo modnu dizajnerku, Natašu Šarić, da predstavi najnoviju kolekciju kravata, koje pravi čak i od unutrašnje gume bicikla
Moda
14:36h
Kravate Nataše Šarić kao hit modni detalj
1 / 6

Kravate - nekada oličenje "uštogljenosti" i aksesoari koji su se uglavnom vezivali za poslovne muškarce, danas se sve više "uvlače" u naše živote kao svakodnevni modni detalji. Nose ih i žene uz raznovrsne modne kombinacije u raznim bojama od crnih, preko roze i belih do onih sa šljokicama, prugama, šarama, crtežima i amblemima. Modna dizajnerka, Nataša Šarić, ima želju da ih što više približi kako domaćoj tako i svetskoj publici.

Šarićeva, koja je poznata po tome što godinama dizajnira veoma maštovite kravate, smatra da one određuju naš karakter i da treba što više da ih nosimo kao neki drag komad nakita.

Ova modna dizajnerka, koja je na nedavno završenoj Nedelji mode u Berlinu predstavila najnoviju kolekciju kravata pod nazivom "Nova generacija kravata" kaže da je dizajniranjem kravata počela da se bavi tako što je primetila da se u svakoj njenoj kolekciji nalazi bar jedna kravata.

"Ja sam u modi 22 godine i nekako kroz sve moje kolekcije se provlačila bar po jedna kravata i onda sam pre dve godine napravila veliku izložbu kravata u galeriji "Progres" zahvaljujući prijateljima i kolegama, koji su me nagovorili da to uradim. Izložba se zvala "100 kravata -100 karaktera", a ceo koncept je bio tako osmišljen da one budu unikatne", rekla je Šarić Tanjugu.

Šarićeva je naglasila da je svojim kreacijama htela da izvede kravatu van okvira poslovnog dres koda i da je prikaže više kao modni detalj koji "ćete poželeti da nosite svakoga dana i da više bude u formi nakita".

"Baza moje inspiracije kao i u odeći je geometrija i sve ono što zaokuplja moj život i neka interesovanja - bajke, mitovi, legende, neki ljudi koji su stvorili svoje svetove Spilberg, Tesla, Milutin Milanković, Bert Lankaster, glumci...nekako sve je to sazdano u moje kreacije i takođe u kravate", objasnila je Šarićeva.

Što se materijala tiče ona kombinuje teške sa lakim materijalima, a radi kravate i od unutrašnje gume bicikla.

"Ovo je jedno istraživanje i nova generacija kravata kako sam nazvala ceo ovaj projekat", istakla je ova modna dizajnerka.

O tome kako kravate mogu odrediti ljude Šarićeva podseća da je Frojd govorio da kada bi video kravate svojih klijenata ne bi morao uživo analizira.

Ona sa osmehom ističe da nema pravila u tome kakve su kravate moderne, klijenti sami biraju kravate - da li će to biti tamne boje, svetle boje, sa više ili sa manje detalja.

"Klijenti su se i podelili, ima onih koji traže svedenu kravatu ali sa nekom "cakom", ali ima onih koji traže kravate koje su jako komplikovane i koje više podsećaju na skulpture", kaže.

Za ovu dizajnerku kravate predstavljaju jedan zanimljiv modni detalj koji treba da ima svoju nosivost i primenjivost.

"Koliko god eksperimentišem u toj konstrukciji trudim se da one koliko toliko budu primenjive i nosive", istakla je Šarićeva.

Što se daljih planova tiče, ne želi o tome mnogo da govori, ali je najavila da za oktobar sprema izložbu u Galeriji "Ozon", gde će biti predstavljen niz fotografija i da će zbog prostora biti predstavljeno 30 novih kravata, koje će biti predstavljene i na Nedelji mode u Parizu u šou rumu "Void" od 28. septembra do 2. oktobra.

Ostale modele kravata Nataše Šarić možete pogledati u našoj galeriji ispod teksta.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs