Obratite pažnju

U kom pravcu ide italijanska moda?

U današnje vreme, u Italiji nije baš najsjajnija situacija kada je reč o modi. Dok je London poznat po promovisanju mladih dizajnera, akcenat Milana je na visokoj modi i elegantnim haljinama
Moda
07:28h Autor:
U kom pravcu ide italijanska moda?
Foto: Reuters

Od glamuroznog vrhunca 1950-tih kada su Holivudske zvezde pozirale u Rimu i Firenci u odeći oštrog kroja, italijanska moda se danas povinovala komfornosti i nekoj vrsti stagnacije, prenosi Gardijan.

Tokom tih 50-tih su Elizabet Tejlor i Ričard Barton fotografisani kako gledaju u reku Arno u Firenci. On je bio u crnom odelu, blistavo beloj košulji, ona u belom, sa crnom torbom, naslonjena na ogradu.

To je bila takozvana "dolče vita" era u Italiji, kada je Holivud bio "preseljen" u Rim i Firencu, vreme kada paparaci nisu imali poteškoća u pronalaženju Odri Hepbern, jer je ona uvek bila u prodavnici cipela. U tim gradovima su se mogli videti i Rita Hejvort, Sofija Loren, Greta Garbo i drugi.

U današnje vreme, u Italiji nije baš najsjajnija situacija kada je reč o modi. Dok je London poznat po promovisanju mladih dizajnera, akcenat Milana je na visokoj modi i elegantnim haljinama.

To verovatno nije iznenađenje, s obzirom da Đorđo Armani ima 79 godina, Roberto Kavali 73, Dolče i Gabana su se prvi put predstavili pre 30 godina. Prada može biti izuzetak, ali i ona ima 64 godine i predstavlja svoju Miu Miu kolekciju u Parizu, a ne Milanu.

Kustos Erika Gilardi je na dobar način opisala italijansku modu. "U modi je bilo da se kaže "glamur" odnosno "italijanski glamur"", kaže ona i ocenjuje da je to ipak staromodno. "Problem je upravo u onome što zapravo izdvaja italijanski stil, a to je želja da se "ujedine" boje i tkanine, da se svi elementi spoje u jednu celinu", smatra ona.

Italijanski dizajneri su pomogli da se definiše svaka decenija od kraja Drugog svetskog rata. Tako su apstrakti printovi Pučija obeležili 50-te i 60-te godina, Misonijevi cik-cak dezeni 70-te, Armanijeva odela 80-te i glamur Versaćea i Toma Forda Gučija tokom devedesetih. To je bila i decenija u kojoj je briljirala Prada.

Pradinu reviju sa Fešn vika u Milanu pogledajte OVDE.

Međutim, u januaru mesecu, kao dokaz ove krize identiteta, komora italijanske mode imenovala svog prvog direktora engleza, Džejn Riv.

Riv ukazuje da je ta mediteranska zemlja oduvek privlačila puno novih dizajnera i dodaje da "mi samo treba da pomerimo te velike brendove, pa će mladi dizajneri izaći na videlo", smatra ona.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs