Potraga za zaboravljenim blagom

Kako se kupuje vintidž odeća

Kupovina starih komada koji sa sobom nose deo nečije istorije je sve primamljivija, ali postoji nekoliko stvari na koje bi trebalo obratiti pažnju
Moda
05:18h
Kako se kupuje vintidž odeća
Foto: Shutterstock

Vintidž (vintage) odeća je posebnu popularnost stekla poslednjih godina, jer u moru uniformisanih komada koji nam se nude, većina ipak želi da se izdvoji, makar to bilo jednim parom cipela. Iako popularan vid kupovine, o njemu se malo zna. Vintidž komadi su oni koji su stariji od 30-ak godina, što bi značilo da se danas govori o odeći i dodacima iz 80-ih i ranije.

Kako bi se upustili u potragu za starom odećom i obućom, najpre vam je potrebno da znate koji komadi bi se uklopili u vaš stil odevanja. Za početak XX veka se vezuje nastanak visoke mode, te su komadi iz ovog perioda namenjeni ženama i muškarcima čiji stil odiše glamurom.

Dvadesete godine su donele čarlston, dok je predratna situacija donela drugačiji pogled na odevanje i došlo je do spajanja mode sa praktičnim. Vesele 60-te i 70-te, hipi komune, glam rok, pojava Bitlsa, Stounsa, pop arta i mnoštvo društvenih promena je namenjena osobama čiji stil odlikuje neprestano pomeranje granica i potraga za nečim novim i uzbudljivim.

Deo šarma vintidž odeće je u tome što je bila nošena često mnogo pre našeg rođenja. To svakako govori o kvalitetu. Međutim, kada uzmete komad u ruke, pažljivo pregledajte štepove, da li je boja izbledela i da li vam se ta krpica uklapa u stil, ali i uz vaše potrebe i građu tela.

Ukoliko se odlučite za kupovinu vintidž odeće, morate da se dobro informišete o prodavnicama, da pregledate internet stranice, ali i da upotrebite maštu. Uz malu pomoć krojača ili samo igle i konca, možete od stare krpe da napravite nešto potpuno jedinstveno i drugačije.

Ne zaboravite da ukoliko nosite vintidž odeću i dodatke prilagodite kombinaciji. Možete se igrati sa dekadama, formama, bojama, ali krajnji ishod ipak bi trebalo da pruži stilski ujedinjenu sliku.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs