Uticaj godišnjeg doba

Nije svejedno kada ste rođeni: Zimsku decu muči depresija, jesenja pate od astme!

Količina dnevnog svetla i biološki sat utiču na zdravlje, pa tako one rođene leti muči kratkovidnost, zimi depresija, a na proleće melanom
Zanimljivosti
12:26h Autor:
Nije svejedno kada ste rođeni: Zimsku decu muči depresija, jesenja pate od astme!
Foto: Thinkstock

Godišnje doba u kojem ste rođeni i te kako utiče na vaše sveukupno zdravlje, a naučnici tvrde da je to posledica apsorbovane količine dnevnog svetla u vreme rođenja.

JesenDeca rođena na jesen imaju 30 do 90 odsto veći rizik od razvoja alergija na mleko, jaja i kikiriki nego mališani rođeni u bilo koje drugo doba godine. Bebe rođene u jesenjim mesecima dobijaju manje vitamina D, koji je neophodan za jak imunitet. Nedostatak vitamina D smanjuje zaštitnu funkciju kože čime se otvara put alergenima. Osim alergija, deca rođena na jesen češće oboljevaju od astme.

Hiromantija: Saznajte kako prsti odaju vaš karakter!

ZimaDeca rođena tokom hladnijih zimskih meseci, češće su levaci nego oni rođeni tokom toplijih razdoblja, tvrde nemački naučnici. Veća izloženost dnevnom svetlu tokom trudnoće potiče od lučenje hormona testosterona. To utiče na hormonalnu ravnotežu, izaziva promene u mozgu i u određivanju dominantne ruke.Osim toga, ti su mališani skloniji depresiji nego drugi i manje su zadovoljni životom.

ProlećeDeca rođena na proleće imaju povećani rizik od autoimunih bolesti kao što su multipla skleroza, reumatoidni artritis i kolitis. Češće boluju i od melanoma, a naučnici veruju da je to posledica povećane izloženosti suncu u najranijoj dobi.

Šta slika vaše dete: Crteži otkrivaju karakter, potrebe i osećanja!

LetoDeca rođena na leto sklonija su naglim promenama raspoloženja, ali i samoubistvu. Naučnici smatraju da je to posledica promena u mozgu koje nastaju pod uticajem vremenskih prilika. Osim toga, oni koji su rođeni leti češće imaju problema sa vidom, naročito sa kratkovidošću.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs