Korisno je znati

Naučite da prepoznate neudobne cipele sa štiklom: Pazite na kalup, proverite stabilnost potpetice!

Jedan od najvažnijih saveta jeste da cipele sa visokom potpeticom kupujete predveče, jer se tada stopalo raširilo i imaćete stvarni osećaj koji broj treba da kupite i izbegnete žuljeve
Moda
11:36h Autor:
Naučite da prepoznate neudobne cipele sa štiklom: Pazite na kalup, proverite stabilnost potpetice!
Foto: Shutterstock

Svaka žena će priznati da se nebrojeno puta našla u situaciji da poželi da baci omiljene cipele na štiklu!

Razlog za to jeste neudobnost, zgnječeno stopalo, bolna peta, natečeni prsti, a sve sa istim uzrokom - pogrešno odabranim modelom.

Naučite kako da prepoznate i izbegnete neudobnu obuću sa potpeticom pomoću ovih 5 saveta!

OVDE pročitajte 8 saveta kako da hodate u štiklama bez neprijatnog bola!

1. Pazite na kalup

Brojni proizvođači koji u izradi cipela koriste jeftinije materijale pomoću tvrdo sečene obloge pozicionirane iznad pete postižu na oko elegantan i čvrst oblik. Ali, upravo te tvrde obloge uzrokuju žuljeve, pa prilikom odabira novih štikli pazite na materijal od kog su izrađene i izbegavajte sintetičke materijale. Samo prava koža se nakon nekoliko nošenja oblikuje prema vašem stopalu.

2. Kupujte štikle na kraju dana

Poznato je da se stopalo tokom dana širi zbog napora kojem je izloženo, bez obzira da li većinu vremena provodite stojeći ili sedeći. Zato je najbolje da cipele sa štiklom probate uveče - samo na ovaj način možete imati realan osećaj za broj i model koji vašem stopalu odgovara.

Stopala su ogledalo zdravlja - koje promene ukazuju na ozbiljne bolesti, saznajte OVDE.

3. Izbegavajte dodatno povišen đon

Cipele koje uzrokuju bol u pregibu ili svodu stopala možete zapaziti ukoliko je sredina štikle previše izdignuta prema peti. Takva obuća ne pruža dovoljnu potporu sredini stopala, jer težina tela ne može ravnomerno da se rasporedi, pa sav bol pada na prste. Rešenje su potpetice do osam centimetara ili cipele sa punom petom koje mogu biti vrlo elegantne.

4. Pazite na stabilnost štikle

Čvrste, metalne poveznice koje petu čine čvrstom i drže je na mestu nemaju sve cipele sa štiklom. Zato pre nego što odlučite da ih kupite, prošetajte se u novom modelu po radnji kako biste se uverili da se peta ne pomera od centra. Ukoliko stopalo nema čvrstu potporu, postaje nestabilno i šeta, što uzrokuje žuljeve i bol u petama.

Kako da se oslobodite žuljeva na 7 prirodnih načina, saznajte OVDE.

5. Testirajte veličinu štikle pomoću prsta

Žene često kupuju premale cipele u nadi da će se vremenom razvući, ali takvoj obući najčešće nema spasa. Prilikom isprobavanja bolnu grešku možete izbeći ako jednostavno stavite prst između pete i cipele - taj slobodan prostor je neophodan za slobodno kretanje stopala.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs