Modne greške

Muško - ženski modni zločini

Ovde izuzetaka nema, i žene i muškarci robuju trendovima koliko i promašajima. One vole da kupuju više, a oni skuplje, ali i jedni i drugi često greše iz potrebe da izgledaju bolje. U tekstu koji sledi zajedničkim snagama ukazujemo vam kako da zatvorite vrata lošoj modnoj prošlosti.
Modni saveti 02.04.2013. - 18:55h
1 / 1

Veličina jeste važna
Najveća i najčešća greška je izbor pogrešne veličine odevnih komada. Kod žena to počinje sa izborom brushaltera, a nastavlja se sa preuskim pantalonama, pretesnim ili preširokim majicama. Muškarci najčešće biraju pogrešan broj odela, te su im rukavi i nogavice ili predugi ili prekratki. Kao i žene, i muškarci često nose pretesne pantalone i majice, kako bi izgledali privlačnije. Često nose ogromne gornje delove kako bi sakrili "pivski" stomak. Istina je da se ništa ne da sakriti pogrešnim odabirom konfekcijskog broja, već pravilnim izborom kroja.

 

Vešu je mesto ispod odeće
Kada se Marki Mark (Marky Mark) sredinom devedesetih pojavio u reklami za CK veš, mnogi muškarci pomislili su da će dobiti ekstra poene kod lepšeg pola ako pokažu svoj brend bokserica. Istovremeno, žene su u scenskim kostimima koje nose Madona (Madonna), Bijonse (Beyonce) ili Rijana (Rihanna) videle fantastične kreacije za veče, a neke su otišle i par koraka dalje, te su sa splavova modu donjeg veša prenele i na svetlost dana. Veš treba postmatrati kao poljubac - to je nešto intimno, nešto što se ne deli sa svakim, nešto samo vaše. Zato, ukoliko niste hip hop izvođač ili pop princeza, izbegavajte da boju i materijal svog donjeg veša podelite sa svima koje sretnete tog dana.

 

Oprezno sa čarapama
Kada su u pitanju detalji, čarape mogu lako da upropaste stilski fantastično odabranu odevnu kombinaciju. Trend čarapa sa sandalama je došao i prošao (neuspešno), te ne pokušavajte da ga oživite. Bele čarape sa tamnim cipelama su dobro izgledale na Majkl Džeksonu (Michael Jackson), što ne znači da, iako ste njegov obožavatelj, morate da kopirate njegove modne fetiše. Čarape mogu razbiti dosadnu odevnu kombinaciju, pokazati čak smisao za šalu, ali koliko imate bilo kakve sumnje, birajte čarape koje su tamnije od cipela.

 

Ispoštujte priliku na kojoj ste
Obucite se primerno prilici. To ne znači da morate da se odreknete svog stila, već vaš stil mora da bude dovoljno fleksibilan da ne odskačete, u negativnom smislu, bilo se našli na prijemu u ambasadi ili na rok koncertu. Odelo koje previše sija nije primereno dnevnim aktivnostima, baš kao ni haljina sa šljokicama i volanima. Sa druge strane, šetanje u trenerci je dopušteno samo ako ste krenuli do obližnje samoposluge ili na trening. Umerenost i sklad su dve reči koje stoje rame uz rame sa stilom.

 

Fleke i flekice
Nošenje odeće koja nije ili ne izgleda čisto je najjednostavnije rečeno ružno. Iako mnoge slavne ličnosti žele da podsećaju na beskućnike, to ne znači da ih treba kopirati po svaku cenu. Postoji razlika između ležernog i prljavog, a vaš odnos prema odeći može potpuno upropastiti prvi utisak, koji se ne može popraviti.

 

Preterivanje sa dodacima
Kao što znate koji preliv ide uz koju salatu ili koje vino se bolje slaže sa određenim jelom, tako bi trebalo da posmatrate i odnos modnih dodataka sa odevnim komadima. Jednostavnije kombinacije dozvoljavaju više detalja, dok zanimjive kombinacije printova traže puno pažnje, kako ne bi izgledalo da ste samo nabacali prvo što ste našli u ormaru. Iako zvuči kao da se radi samo o ženama, i muškarci umeju i te kako da omanu sa asesorima. Marama sa printom uz šešir, veliki, sportski sat i čarape sa printom nisu retka pojava.. Kod žena je najvažnije da minđuše i ogrlica budu u skladu, ne samo sa odećom već i sa tenom. Za muškarce je bitno da sat, naočare i kaiš budu u istom ili sličnom fazonu, mada priča sa modnim dodacima ide mnogo dalje. Ukoliko ste u dilemi, primenite pravilo manje je više, ali nemojte se odricati asesoara u potpunosti.

 

Nije zlato sve što sija
Za kraj, važno je da se oslonite na svoje instikte i ispratite trendove u onoj meri u kojoj vam to paše. Samo zato što ste nešto videli na modnim pistama Pariza ili Milana, ne znači da ćete automatski i vi izgledati kao model. Modne piste su tu da inspirišu, ne da nas uniformišu. Isto važi i za kombinacije koje ste videli na svojim prijateljima: ono što jednom stoji kao saliveno, nekom drugom neće pristajati, jer nismo svi iste građe, ne bavimo se svi istim poslom, niti svima iste boje odgovaraju. Jedna velika dama modnog sveta i jedan gospodin, podjednako značajan za modnu i pop kulturu, složili su se da je stil večan, dok je moda prolazna. Zato, kada god pomislite da slepo prekopirate nečiji izgled, setite se mudrih reči Koko Šanel (Coco Chanel) i Iv Sen Lorena (Yves Saint Laurent).

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...