U 5 koraka do profesionalnog napretka

Saznajte kako da jednostavnim koracima dođete do poslovnih uspeha i priznanja, unapredite svoj profesionalni život i hrabro nastavite ka cilju.
Zanimljivosti
16:48h
U 5 koraka do profesionalnog napretka

Biti žena u korporativnom svetu i dalje predstavlja izazov. Ma koliko se trudili da verujemo da je situacija drastično bolja, pogledajte oko sebe: koliko žena se nalazi na direktorskim pozicijama? Koliko žena aktivno učestvuje u politici? Čak i kada žena dođe do određene pozicije, greške se teško praštaju, daleko teže nego muškarcima. Zvuči surovo, ali ženski napori i odricanja daleko su veći, a postati "velika zverka" u svetu muškaraca pojam je o kom se i u XXI veku raspravlja. Pred vama je pet jednostavnih saveta koji će vam pomoći da iskoračite napred i stvorite ono što želite u profesionalnom smislu.

1. IspomoćOno što sputava ženu u profesionalnom razvoju je neretko druga ženska figura. Kako su se naši preci ujedinili u cilju ostvarivanja prava žena, poražavajuće je da zaboravimo njihove žrtve i ne pružimo ruku koleginici. S obzirom da neko mora da napravi prvi korak, zašto to ne biste bili vi?

2. Profesionalna mrežaIako među kolegama ne tražite prijatelje, važno je da ih ne posmatrate kao konkurenciju, jer svi igrate za isti tim. Kako je poslovni dan ispunjen obavezama, niko ne očekuje da proćaskate sa svakom osobom, niti bi trebalo da zaustavljate svakog kolegu i prepričavate šta vam se sve izdešavalo dok ste dolazili na posao. Ipak, u kancelariji provodite trećinu dana, te je neophodno biti kolegijalan, kako bi vaša poslovna mreža postajala jača. Izađite sa kolegama na ručak ili piće, popričajte o trenutnim aktuelnostima. Nikada se ne zna ko će od njih dobiti unapređenje ili da li ćete vi postati šef tima. Takva komunikacija dobro će doći u timskom radu, a neretko se iz profesionalnih odnosa mogu roditi i prava, iskrena priateljstva.

3. DopadljivostUspešna poslovna žena ne pokazuje prenaglašene emocije, ali je daleko od robota. Važno je pokazati da ste profesionalac, ali ujedno i neko ko poseduje emocije i ne stidi ih se. Umerenost, odmerenost i prijatan smešak dok kolegama govorite "Dobro jutro" dobar su početak. Ne učestvujte u tračevima i nemojte dozvoliti da vas nečija reč izbaci iz takta. Izveštačenost se lako prozre, te dajte sve od sebe da zaista, ne samo izgledate dopadljivo, već da vam to postane jedna od vrlina.

4. Unapređenje slike o sebiMa koliko se trudili da zanemarimo odeću, vodeći se poslovicom da odelo ne čini čoveka, ne potcenjujte izgled i stil, koji su uvek na ceni. Oblačenje zavisi od radnog mesta, ali su neka pravila zlata vredna. Nikada ne otkrivajte previše, jer je to znak lošeg ukusa i neprofesionalizma. Sa druge strane, ne morate da se oblačite kao sve druge žene, kako bi se stopili sa masom. Pokažite svoj stil, svoj potpis, ne uzimajte sebe zdravo za gotovo. Ljudi zaboravljaju da je slika koju ostavljaju zapravo refleksija onog što misle o sebi, te ukoliko verujete u svoje sposobnosti, pokažite ih i kroz odevanje.

5. SamopouzdanjeVera u sebe je temelj, ne samo profesionalnog, već i privatnog života. Uspeh dolazi iz vas, pa počnite da cenite svaki mali pomak, jer ćete tako graditi samopouzdanje. Zapitajte se zašto bi iko verovao u vas ako vi ne verujete u sebe? Izlistajte šta ste do sada postigli i setite se koliko ste sumnjali u svoje prethodne uspehe. Samo tako ćete shvatiti da je svaki sledeći korak prirodan nastavak vašeg razvoja. Borba sa samopouzdanjem počinje od onog trenutka kada pregovarate o plati, a nastavlja se sve do penzije, pa je bolje što pre poraditi na njemu, kako bi ubrzali put koji ste izabralii.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs