Saznajte više

Volis Simpson, najveća muza modnog sveta: U kraljevsku palatu ušetala u crnoj seksi haljini! (FOTO)

Mnogi hroničari mode su se složili da Wallis možda nije bila najlepša žena na svetu, ali je zato umela najlepše da se obuče

Moda
Autor:
Volis Simpson, najveća muza modnog sveta: U kraljevsku palatu ušetala u crnoj seksi haljini! (FOTO)
Volis Simpson, Foto: Profimedia

Amerikanka Volis Simpson rođena 1895. godine, ostaće upamćena kao vojvotkinja od Vindzora, supruga britanskog kralja Edvarda VIII, za kojeg se udala nakon njegove abdikacije, piše Elle.

Pre nego što se udala za Edvarda VIII, Volis je imala dva propala braka iza sebe, a sa Edvardom je stupila u bračnu zajednicu 1937. godine.

Članovi kraljevske porodice, na zahtev kralja Džordža VI, nisu prisustvovali njihovom venčanju, a u njenoj biografiji posebno se ističu činjenice da je britanska kraljevska porodica nikada nije prihvatila i da je posebno imala loš odnos sa aktuelnom kraljicom Elizabetom.

Zbog burnog života, "zategnutog" odnosa sa porodicom, ova zanimljiva žena autentičnog stila često je bila predmet interesovanja značajnih ličnosti, te nas ne iznenađuje što je inspirisala i pop kraljicu Madonu da snimi film o njoj, simboličnog naziva W.E.

Stil sofisticirane vojvotkinje

Dizajner Roland Mouret 2011. godine kreirao je zlatnu haljinu, inspirisanu ovom nesvakidašnjom damom i njenim stilom i tom prilikom izjavio kako prosto "ne možete da radite u modom svetu a da ne budete inspirisani stilom Volis Simpson."

Francuska modna ikona otkriva formulu savršenog stila: Ne možete biti šik, ako vam nije udobno u onome što nosite! (FOTO)

A post shared by Elle Serbia (@elleserbia) on

Istoričari se slažu da je Volis koristila modu kao oružije u svom životu.

Kada se udala za bivšeg kralja, odeća koju je nosila dobila je na velikom značaju. Sama Volis je verovala kako treba dobro da se oblači, jer to duguje svom suprugu Edvardu, koji je upravo zbog nje "američke raspuštenice" odlučio da odstupi sa trona.

Na venčanju dugu, svetloplavu kreaciju u boji njenih očiju dizajnirao je "Mainbocher", dok je ukras na glavi sa velom ostavljao utisak oreola. Mnogi su smatrali da je Volis upravo ovim detaljem želela nešto da kaže. U tom trenutku njen položaj nije bio niti malo lak, već izrazito težak i verovatno tu leži identifikacija sa svetiteljima.

Mini intervju Karolin De Megre: Francuska modna ikona čiji stil žene obožavaju! (FOTO)

A post shared by @myfavouriteroyals on

Do kraja života svog supruga, Volis je ostala dosledna besprekornom odevanju - čak i na njegovoj sahrani 1972. godine znala je da će sve oči biti usmerene na nju, te je angažovala dizajnera Ibera de Živanšija da joj obezbedi savršeni crni kaput i crni veo.

Modna ikona: Stilske tajne princeze Dajane koje nikada niste primetili! (FOTO)

A post shared by wallys farmer (@wallysfarmer) on

Poznato je da je povodom jedne zabave pripređene od strane kraljevske porodice, Volis došla u seksi, crnoj haljini golih leđa i tako stala na skroz suprotnu stranu cvetnih dezena, sokni i šeširića koji su bili obavezan modni kod dama plave krvi. I naravno izazavala gnev i zavist u velikoj meri.

Volis je usko sarađivala i bila u prvim redovima na revijama modnih kuća Dior i "Schiaparelli", kao i modne kuće "Mainbocher". Ova prelepa dama nikoga nije ostaviljala ravnodušnim i birala je kreacije koje su isticale njenu vitku fihuru.

Takođe, Simpson skoro da nikada nije nosila cvetni print, jer je žarko želela da jednobojnim stvarima maksimalno istakne detalje - skupoceni nakit i cipele.

Mini intervju: Modna ikona Džejn Birkin o muzici, stilu, ljubavi i gubitku ćerke! (FOTO)

Njen manekenski izgled nije slučajan - koliko joj je bitno da bude vitka u ime mode i stila, govori i činjenica da je imala precizne instrukcije po pitanju spremanja mesa, a ako bi procenila da je jela previše, sledećeg dana za ručak na njenom meniju bi bilo samo kuvano jaje.

Modna ikona koja je glamur i štikle mrzela iz dna duše: Formula udobnog damskog stila! (FOTO)​​​​​​​

Njen stil nije nisu samo obeležile saradnje sa velikim modnim kućama, insistiranje na bespekorno ženstvenim komadima koje su činile suknje, haljine ukrašene biserima, već i njena jačina kao i očigledna ljubav prema suprugu do kraja života.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs