IKONA JUGOSLOVENSKE MODE

Od Balensijage i Diora do OBUĆARA u Knezu: JOVANKA BROZ je imala samo JEDNO MODNO pravilo! (FOTO)

Ono po čemu je ikona jugoslovenske mode bila prepoznatljiva jeste stil koji se najbolje može okarakterisati kao minimalistički sa nepisanim pravilom koje je diktiralo jednostavnost i svedenost krojeva

Moda 22.02.2021. - 20:07h
Foto: Profimedia

Jovanka Broz je često privlačila pažnju javnosti svojim načinom odevanja, a danas je ostalo malo izvora koji su u stanju da „prepričaju“ nekadašnji stil jugoslovenske “prve dame”. U nastavku vam donosimo nekoliko nepisanih pravila kojima se ona uvek vodila.

 

U vremenu kada je moda bila simbol identiteta i autentičnosti, ali i sredstvo uspostavljanja razlike prema drugome, odevanje je zahtevalo razvijanje mašte, kreativnosti i snalaženje u suženom izboru na tržištu robe.

 

Budući da se modna industrija u periodu od 60-ih godina 20. veka tek razvija, pa shodno tome još uvek ne donosi u dovoljnoj meri prihvatiljive krojeve i inovativne dizajne odeće, odevanje Jovanke Broz se u ovom periodu u najvećoj meri može definisati kao visoka moda, budući da je jugoslovenska „prva dama“ naručivala odeću po meri, uz direktnu komunikaciju sa kreatorima, od kojih se u najvećoj meri isticala čuvena Mirjana Marić, ali i zagrebački modni studio Žiži Jelek.

Jovanka Broz
foto: Profimedia

Od druge polovine 1960-ih, kada dolazi do razvijanja modnog dizajna nekadašnje Jugoslavije, Jovanka Broz postaje redovna gošća na beogradskim sajmovima mode, a za strane posetioce je često i sama priređivala revije domaćih kolekcija, najčešće u prostorijama nekadašnjeg Yugoexporta. U okviru ovih manifestacija, prva dama Jugoslavije je organizovala i revije u čast najviših državnih zvaničnika i njihovih supruga. Tako je Jovanka organizovala i reviju za ženu predsednika Republike Portugalije Mariju Estelu da Kosta Gomes u oktobru 1975, dansku princezu Benediktu i princa Riharda u novembru 1975, ali i suprugu predsednika Francuske Valeri Žiskar d ́Esten 1976.

Jovanka Broz
foto: Profimedia

Prema etnografskim izvorima i sakupljenoj građi, Jovankini prohtevi za odećom bili su skromni, do te mere da je često po nekoliko puta oblačila istu odeću, i time prkosila trendovima i samoj ideji mode koja uvek teži imeprativu novog. Neki izvori svedoče i da je Jovanka Broz često i prepravljala odeću i nakit.

 

Ono po čemu je ikona jugoslovenske mode bila prepoznatljiva jeste stil koji se najbolje može okarakterisati kao minimalistički sa nepisanim pravilom koje je diktiralo jednostavnost krojeva, sveden, elegantan nakit i jednostavne frizure.

Jovanka Broz, Tito, Josip Broz Tito
foto: Profimedia

Kao i u svakom odevanju političke i društvene elite, postojala je jasna razlika između odeće za dan i večernje odeće. Za dnevnu odeću Jovanka je najčešće birala pažljivo skrojene i strukirane kostime od štofa, svile, a ponekad i Šanelove kostime. U njenom garderoberu večernjih toaleta često su se mogli naći i komadi od svile i lana. Njeni odevni komadi su bili najčešće svetlih boja i često s kontrastnim detaljima, mada je volela da „ponese“ i ljubičastu i tamno zelenu boju.

Jovanka Broz, Josip Broz Tito
foto: Profimedia

Modni magnati, poput Balmejna, Balensijage i Diora bili su prisutni u njenim kolekcijama, pa je kraljica jugoslovenskog stila ostala prepoznatljvia i po Balmejnovom mantilu. Za obuću je uglavnom birala jednostavne salonke, Balmejnove potpetice ili one iz domaćih zanatskih radnji. Čitav izgled upotpunjavale su pretežno kožne tašne u životinjskim dezenima i damski šeširi u raznim krojevima.

Jovanka Broz
foto: Stevan Kragujević (po Od

Prema jednom etnografskom izvoru, obuću za Jovanku Broz prvo je izrađivao privatni obućar Glogovac, koji je imao radnju u pasažu u Knez Mihailovoj ulici neposredno pored prodavnice obuće „Petar Velebit“. Nakon razgovora rukovodilaca fabrike obuće „Petar Velebit” s njenim ađu-tantom, majorom Lukom Perišićem, i njegove posete fabrici, „Petar Velebit” je preuzeo izradu svih cipela za nju, a u istoj fabrici je rađena i obuća za Josipa Broza.

 

Ono što pada u prvi plan kada je Jovanka u pitanju jeste njeno “pravilo” nestriktnog pridržavanja modnih trendova, i fokusiranje na diskreciju, jednostavnost i eleganciju, bez upuštanja u razne forme eksperimentisanja kako sa odevanjem tako i sa frizurama i telom. Tako, možemo zapaziti da matrona jugoslovenskog stila nije menjala frizuru, a nije se ni farbala sve dok nije počela da sedi.

Jovanka Broz, Tito, Josip Broz Tito
foto: Profimedia

Po svemu sudeći, njena odeća je bila mešavina jugoslovenske modne industrije, zanatske proizvodnje, ali i najvećih svetskih modnih kuća.

(Stil.kurir.rs/Objektiv.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...