Pogledajte

Optička iluzija japanskog profesora otkriva: Da li ste pod jakim stresom ili smireni? (FOTO)

Najpoznatije perceptivne varke, iluzije, uzrokovane su nesavršenošću naših čula

Zanimljivosti 23.11.2018. - 18:05h Autor: 24sata.hr
Foto: Shutterstock

Izrađena od bezbroj šestougaonika, čini se kao da se ova ljubičasto-žuta iluzija polako kreće napred-nazad.

 

Stvorio ju je japanski profesor neurologije Jamamoto Hašima kao sredstvo za testiranje nivoa stresa.

 

U opisu iluzije piše da ako se "ne kreće" ili "se kreće samo malo", da je onaj koji gleda zdrav i naspavan, a ako se "neprestano kreće", to bi moglo da znači "da je pod velikim stresom" piše britanski Sun.

Zašto volimo optičke iluzije?

 

Nova istraživanja su otkrila zašto iluzije varaju naš mozak. U istraživanju su proučavali kako funkcionišu neuralne baze iluzornog gibanja u neverovatnoj vizualnoj iluziji Akioši Kitaoka poznatoj pod nazivom "Rotirajuća Zmija".

 

Najpoznatije perceptivne varke, iluzije, uzrokovane su nesavršenošću naših čula - tromošću oka koje prikuplja informacije,  funkcionisanjem mozga koji obrađuje te iste informacije stvarajući percepciju koja se ne podudara sa stvarnošću.

 

Istraživanje je pokazalo da sitni pokreti oka i treptaji mogu gledaocu stvoriti iluziju da geometrijski crtež "zmija" izgleda kao da pleše. Rezultati pomažu da se objasni misterija kako iluzija rotirajućih zmija vara ljudski mozak.

 

Fotografija koja ruši internet: Koliko je devojčica na slici? (FOTO)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sanjay Purohit (@sanjaypurohit34) on

- Optičke iluzije pokazuju kako mozak stvara mentalnu sliku koja se razlikuje od pravog fizičkog sveta. Proučavajući iluzije, možemo naučiti koji su to mehanizmi u pitanju koji u mozgu stvaraju drugačiju sliku sveta - objasnila je voditeljka istraživanja s Instituta Barov za neurologiju Suzana Martinez-Konde.

 

Zbog te tzv. iluzije preslikavanja slika se zadržava te, iako nam više nisu pred očima, još neko vreme vidimo predmete i boje. Neki stručnjaci stoga smatraju da, iako gledamo očima, vidimo mozgom jer on pri interpretaciji slika koristi i iskustva iz prošlosti.

 

Vidite li 6. par nogu: Optička iluzija koja je zaludela internet! (FOTO)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NotshanZ (@blitzdeathstalker) on

Postoji čitav niz različitih tipova optičkih iluzija, ali sve one imaju zajedničku karakteristiku - uspešno nas zavaravaju stvarajući iskrivljenu predstavu predmeta koji promatramo. Iako su najčešće u službi zabave, optičke iluzije imaju mnogo širu primenu, od medicine i tehnologije pa do umetnosti i mode te se, na primer, dizajneri služe prugama kako bi vizualno skinuli kilograme.

 

- Proučavanje neusklađenosti između percepcije i stvarnosti može dovesti do dubljeg razumevanja uma. Nalazi iz našeg nedavnog istraživanja mogu nam pomoći da razumemo neuronske baze percepcije gibanja, kako u normalnom mozgu, tako i kod bolesnika s lezijama na mozgu koje utiču na percepciju kretanja. Ovo istraživanje može pomoći kod dizajna neuronske protetike za pacijente s oštećenjem mozga - dodala je.

 

Uvećajte dnevni boravak: Trikovi uz pomoć kojih ćete stvoriti iluziju većeg prostora!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...