obavezno pročitajte

Zbog njega su bile spremne i da umru: Deset žena koje su obožavale firera i mislile da je neodoljiv! (FOTO)

Malo ko ga posle svih zločina može zamisliti kao zavodnika i romantika, aili istina je da su mnoge žene bile očarane nacističkim diktatorom.

Zanimljivosti
09:53h Autor:
Zbog njega su bile spremne i da umru: Deset žena koje su obožavale firera i mislile da je neodoljiv! (FOTO)
Foto: Profimedia

Čak je deset žena koje su u Adolfu Hitleru prepoznale šarmantnog muškarca i koje su očito bile zaljubljene u njegovu sumanutu ličnost. Sledile su ga u stopu i zbog njega su bile spremne i umreti.

10. Eva Braun

foto: Profimedia

Bez Eve Braun ne može se napraviti niti jedan spisak Hitlerovih žena. Imala je 17 godina kad ga je upoznala. Njemu je bilo 40. Radila je kao asistentkinja fotografa. Duboko nesrećan, njen odnos sa vođom bio je prepun ljubomore. Eva je barem dva puta pokušala da se ubije

Ipak, Eva i Hitler su, po svemu sudeći imali normalan seksualni život i verovatno se dobro zabavljala kad je snimala fotografiju Nevila Čemberlejna i Hitlera kako sede u foteljama u Hitlerovom stanu. Britanski premijer nije mogao zamisliti šta se sve događalo u toj sobi kad bi Eva i Hitler ostali sami.

Iako je bila prisna sa Hitlerom, Eva nije bila poznata u javnosti. Izgledala je kao Hitlerova domaćica u njegovom privatnom odmaralištu u Obersalzbergu. Ipak, verno ga je sledila u stopu i bila sa njim u bunkeru kada je već bilo jasno da je Nemačka izgubila rat. Tu su organizovali i kratku ceremoniju venčanja, da bi nekoliko sati kasnije, 29. aprila 1945. zajedno izvršili samoubistvo. Ispila je kapsulu cijanida i upucala se pored svog supruga.

9. Magda Gebels

foto: Profimedia

Magda Gebels je bila žena nacističkog šefa propagande Jozefa Gebelsa. Verovatno su se oženili kako bi zajednički napredovali u službi, a ne zbog ljubavi. Imali su šestoro dece, a brak je bio vrlo turbulentan jer je Gebels bio gotovo patološki neveran Magdi, ali istovremeno vrlo ljubomoran zbog njene bliskosti sa Hitlerom. I sama Magda imala je najmanje dvojicu ljubavnika.

Iako se oduvek smatralo da je Magda žarko podržavala Treći Rajh do samog kraja, postoje neki dokazi koji sugerišu da je počela sumnjati u Hitlera kad je videla kuda vodi nemački narod. Tokom jedne od radijskih emisija koje su prenosile Firerov govor, isključila je radio uzviknuvši: "Kakva gomila smeća!".

Ipak, pridružila se Hitleru i svom suprugu u bunkeru, pa su i ona i Gebels takođe izvršili samoubistvo, a ubili su i svoje šestoro dece dajući im najprije morfijum, da ih uspavaju, a zatim i cijanid. Mogli su izbeći smrt jer je Magda imala dovoljno prijatelja da ih izvuče iz Berlina.

8. Geli Raubal

foto: Profimedia

Geli Raubal bio je Hitlerova polu-nećaka po njegovoj sestri Angeli. Kad se Geli upisala na Univerzitet Ludvig Maksimilijan u Minhenu na studije medicine, preselila se u Hitlerov stan. Hitler se odmah nametnuo mladoj Geli kao uzor i autoritet. Kad je otkrio da je u vezi sa njegovim vozačem, Emilom Mosrisom, Hitler ih je prisilio da odmah prekinu tu vezu.

Vozaču je dao otkaz i inzistirao da Geli danonoćno ima pratnju. Krajem 1931., kada je Hitler odbio pustiti Geli da putuje u Beč, uzela je pištolj i ubila se. Stoga se još uvek raspravljao tome kakav je zapravo bio njegov odnos s Geli, a sumnja se da su imali i seksualne odnose.

U to vreme kružile su glasine da je mlada devojka bila zaljubljena u svog polustrica, ali i da ju je Hitler seksualno iskorišćavao. U svakom slučaju, gotovo je sigurno da je veza bila nezdrava. Kasnije je Hitler izjavio da je Geli bila jedina žena koju je stvarno volio. Njenu sobu u Berghofu ostavio je netaknutu posle njene smrti, a fotografije je držao i u svom kabinetu u Berlinu.

7. Juniti Mitford

foto: Profimedia

Nisu sve žene u Hitlerovom uskom krugu bile Nemice. Ugledna Juniti Mitford bila je prekrasna engleska dama, jedna od "Mitfordovih devojaka" iz visokog društva 30-ih godina prošlog veka.

Mnoge od njih su imale turbulentne brakove, ali ova veza Junitu Mitford bila je najčudnija od svih. Potpuno opsednuta Hitlerom, otputovala je u Nemačku 1934. godine i sledila ga sve dok ga konačno nije upoznala u Minhenu u jednom restoranu.

Čvrsto uključena u najuži krug njegovih ljudi, Mitford je postala vatreni pristalica nacističkog režima, a Hitler joj je ponudio smeštaj u jednom minhenskom stanu u kojem je još uvijek živeo jedan jevrejski bračni par. Očito je njen zadatak bio da "odmeri" stan i pripremi ga za obnovu, pa je bračni par uskoro proteran u kuhinju.

Kada je proglašen rat, Juniti je pokušala samoubistvo. Metak je ostao preblizu mozga i lekari ga nisu mogli ukloniti. Preživela je i vraćena u Englesku. Nesposobna da se brine o sebi, o njoj se ostatak života brinula njena porodica. Umrla je 1946. od meningitisa uzrokovanog moždanim oteklinama oko metka.

6. Emi Gering

foto: Profimedia

Bila je nemačka glumica i druga supruga Hitlerovog glavnog zapovednika Luftvafea, Hermana Geringa. Ona je postala poznata kao "Prva dama trećeg Rajha" jer je bila hostesa mnogim državnicima pre Drugog svetskog rata. U svojstvu "prve dame" izazivala je konstantnu ljubomoru Eve Braun, ali ni Emi nije volela Evu.

Emi je uživala u velikoj pažnji nemačkih medija. Živela je raskošnim životnim stilom i često se pojavljivala u raznim časopisima i filmskim žurnalima. Kako bi brojne palate ukrasila umetničkim delima, ona i njen muž dobili su bezbrojne slike koje su bili oduzete od Jevreja.

Kad se rat završio, Emi je optužena za nacističke zločine i i osuđena na višegodišnju zatvorsku kaznu, a kad je izašla zabranjen joj je povratak na pozornicu kao glumici. Budući da nije mogla zarađivati za život, živela je u neimaštini u malom stanu u Minhenu, do smrti 1973. godine.

5. Margaret Himler

foto: Wikipedia / Margarete_Himmler

Margaret je bila medicinska sestra koja se razvela od prvog muža kada je upoznala Hajnriha Himlera. Bila je sedam godina starija od njega, ali to nije bio glavni problem Himlerove porodice kad je rekao da će se za nju oženiti. Margaret je bila protestantkinja, a on je vaspitan u rimo-katoličkom duhu.Zato je Margi, kako su ju zvali, Himlerova porodica opisivala kao "smrznutu ribu koja ne želi da bude usedelica".

Uprkos svemu, Margaret je poslušno obavljala sve svoje društvene obaveze koje su bile važne suprugu, ali i režimu. Međutim, supruge službenika SS-a nisu ju previše volele, zapravo mnoge su je mrzele. Jedna od njih je i Lina Hajdrih.

Posle rata, Margaret je uhapšena zajedno sa ćerkom Gudrun i obe su odvedene u logor. Njeni ispitivači su uskoro shvatili da ona uopšte nema pojma šta joj je radio suprug, pa su puštene i ona i ćerka. Margaret je sa svojom porodicom nastavila da živi u Minhenu. Uprkos tome što je sve uveravala da nije bila svesna nacističkih planova o istrebljenju Jevreja, ostala je žigosana kao nacionalsocijalistkinja.

4. Lina Hajdrih

Lina je bila supruga Rajharda Hajdriha, čelnika Gestapoa, Kripoa, odnosno Kriminalističke policije i Službe bezbednosti - SS-a. Bio je i jedan od glavnih arhitekata holokausta.

Smatrali su ga jednim od najbrutalnijih članova nacističkog režima, a i sam Hitler ga je nazvao "čovek sa gvozdenim srcem". Brak Line i Rajnharda Hajdriha nije počeo najsrećnije jer je on u to vreme otpušten iz mornarice budući da je zbog Line raskinuo veridbu sa drugom ženom. Lina je preuzela stvari u svoje ruke i predložila Hajdrihu da se prijavi za posao u protivobaveštajnoj službi.

Himler ga je pozvao na sastanak, ali je u zadnji tren poslao poruku da mora otkazati termin. Lina je ignorisala Himlerovu poruku i poslala Hajdriha na sastanak, pa je on odmah primljen na novu dužnost.

Hajdrih je ubijen 1942. godine u Pragu u atentatu koji su na njega izvršili češki i slovački vojnici školovani u britanskim vojnim školama. Nakon rata Lini je odobrena penzija jer je njen suprug bio pukovnik koji je stradao u atentatu. Inače, ona je njegov lik i delo branila do poslednjeg dana života 1985. godine.

3. Eleonora Baur

Školovana za medicinsku sestru, Eleonora je kao mlada devojka rodila dvoje vanbračne dece. Radila je u Kairu, te se dva puta udavala i razvodila pre nego što se 1920. godine našla u Minhenu. Bliska prijateljica Hitlera, bila je jedna od utemeljivača Nacional-socijalističke radničke partije.

Uhapšena je nekoliko puta zbog vatrenih antisemitskih govora. Takođe je bila jedina žena koja je slušala Hitlerov zloslutni govor u Pivnici. Baur je odigrala i značajnu ulogu u osnivanju i upravljanju zloglasnog logora Dahau nedaleko Minhena. Optužena je da je koristila logoraše za obnovu vile koju joj je darovao Hitler, a ubrzo je stekla reputaciju prave zlostavljačice.

Baur je uhapšena odmah posle rata, ali je nisu mogli osuditi zbog nedostatka dokaza, pa je puštena na slobodu. Ipak, sud za denacifikaciju u Minhenu je osudio na 10 godina zatvora. I ona je kasnije stekla pravo na penziju, a nikad se nije odrekla ni nacionalsocijalizma. Baur je umrla 1981. godine.

2. Elza Brukman

Rumunska princeza Elza Brukman rođena je kao princeza Kantakuzin, ćerka princa Teodora. Bila je udata za nemačkog izdavača Huga Brukmana. Oboje su bili ljubitelji Hitlerovog lika i dela i pomagali mu finansijski u njegovoj najranijoj karijeri, pa tako i pre i posle neuspelog puča početkom 20-ih godina.

Elza je bila verna Hitleru i osnovala je salon u kojem se okupljalo visoko društvo samo kako bi pomogla Hitleru da se upozna sa važnim i bogatim ljudima, uključujući i industrijalce koji su finansirali njegovu stranku. Elza je takođe objavila filozofske spise Hjuston Stjuart Čemberlena, dvotomnu ediciju "Temelji devetnaestog veka" koji su utrli put u antisemitizam nacističkog režima. Elza je umrla 1946. godine.

1. Vinfred Vagner

foto: Profimedia

Vinifred je bila snaha slavnog nemačkog kompozitora Riharda Vagnera. Poreklom je iz Engleske, a nakon muževe smrti nastavila je voditi tradicionalni Bajrojt festival. Njeno prijateljstvo sa Adolfom Hitlerom potiče iz ranih 20-ih.

Vinifred je Hitleru poklonila papir na kojem je u zatvoru pisalo "Majn Kampf" dok je služio kaznu zbog pripremanja puča u Pivnici. Iako su bili vrlo emotivno povezani, Vinfred Vagner i Hitler se nikada nisu venčali, ali su ostali jako dobri prijatelji.

Vagnerova porodica bila je zgrožena Hitlerovim stavovima o Jevrejima, ali istoričari tvrde da je i posle rata Vinfred bila posvećena Hitleru. Iako joj je tada zabranjeno da vodi Bajrojt Festival, Vinfred je i dalje ostala uticajna osoba. Kao i o svim drugim Hitlerovim ženama, tako se ni ona nije pokajala zbog svoje veze s Hitlerom. Umrla je 1980. godine.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

Adolf Hitler