tragična sudbina

OSTAVILI JE DA TRUNE U BOLNICI, DOŽIVELA STRAŠNU STAROST: Porodica Kenedi je skupo platila ovaj greh! (FOTO)

Ona je najtragičniji lik jedne od najpoznatijih porodica na svetu, a njena neverovatna životna priča će završiti na filmu

Zanimljivosti
OSTAVILI JE DA TRUNE U BOLNICI, DOŽIVELA STRAŠNU STAROST: Porodica Kenedi je skupo platila ovaj greh! (FOTO)
Kejtlin, Rouzmeri i Junis Kenedi, Foto: Profimedia

Rouz i Džozef Kenedi imali su devetoro dece - Džozefa Džuniora, Džona, Rouzmeri, Kejtlin, Junis, Patriša, Robert, Džin i Ted.

Najstariju ćerku Rouzmeri često nazivaju i "izgubljenim članom porodice Kenedi", dok je istina ta da je Rouzmerino zdravlje i život žrtvovano zbog političkih karijera njene braće.

Obe su volele moć, novac i uticajne muškarce: Novi detalji iz života Džeki Kenedi i njene mlađe sestre! (FOTO)

Džosef Džunior je poginuo 1944. za vreme rata, Kejtlin je 1948. poginula u avionskoj nesreći, Džon Kenedi je ubijen 1963., Bobi je ubijen 1968. godine, a Rouzmeri je prva ćerla Rouz i Džozefa koja je umrla prirodnom smrću nakon što su joj roditelji uništili život.

Iako okarakterizovani kao "roditelji Amerike" Rouz i Džozef bili su, pokazalo je vreme, izrazito okrutni prema ćerkama. Poznata je priča i o Kejltin koja se udala za pripadnika anglikanske crkve, iako joj je majka pretila izbacivanjem iz porodice. Nakon što je Kejtlinin suprug ubijen u ratu devojka se zaljubila u još jednog britanskog aristokratu.

Kako se negovala Džeki Kenedi: 8 trikova neprevaziđene ikone stila! (FOTO)

Na to joj je majka rekla da joj "više ne dolazi na oči". Kada se nedugo nakon toga njen avion srušio i ona poginula, niko osim oca nije došao na sahranu. Majka Rouz odlučila je tada odlučila da ode u bolnicu i obavi sistematski pregled.

Ali, Kejtlin je barem za života imala svoju slobodu i donosila odluke, dok je Rouzmeri to pravo potpuno oduzeto. Kada je Rouz rađala Rouzmeri 1918. u porodičnom domu u Bruklinu, američkoj saveznoj državi Masačusets, u kući nije bilo lekara, samo medicinska sestra.

Za stolom su se ponašali kao svinje: Prljave tajne porodice Kenedi! (FOTO)

foto: Profimedia

Ona je pokušala da spreči porod u želji da pričeka dolazak lekara. Naredila je Rouz da stisne noge, a onda je puna dva sata rukom držala dete u porođajnom kanalu. Rouzmeri je, čini se, ostala bez kiseonika. Sporije se razvijala, teško učila i uvek kasnila u razvoju za svojim vršnjacima.

U svojim memoarima objavljenim 1974. godine, Rouz Kenedi napisala je da je njena ćerka propuzala, ustala, prohodala i prozborila prve reči jako kasno. Rouzmeri je imala problema s izvršavanjem najjednostavnijih zadataka poput pisanja, sporta i upravljanja sankama, a bila je i mnogo nespretnija od braće i sestara.

Druga ćerka, Junis, kasnije je izjavila da se seća da je Rouzmeri često imala napade, i da je bila sklona tantrumima. Kada je imala sedam godina lekari su Rouz rekli da je dete "retardirano", termin koji se koristio za sve vrste psihofizičkih poteškoća.

Šta je Džeki Kenedi uradila rođenoj sestri: Žena kojoj je bogatstvo donelo nesreću (FOTO)

foto: Profimedia

Kada je poslana u internat, iako nikada nije savladala ni gradivo trećeg razreda, Rouzmeri je pisala tužna pisma roditeljima u kojima im se zahvaljivala što su je posetili i molila ih da se vrate jer je bila usamljena. Ali, uprkos tome, Rouzmeri se razvila u zgodnu devojku koja je kao 19-godišnjakinja sa porodicom otišla u London nakon što je otac postao ambasador. Mladići su počeli da obraćaju pažnju na Rouzmeri, a i ona na njih. Kada su se za godinu dana vratili u Vašington, Rouzmeri je počela da beži od kuće, a otac Džozef je tada počeo da sanja o velikoj političkoj karijeri svojih sinova.

Rouzmerino ljubovanje s nekim, ili da ostane trudna, u Džozefovim su očima bili kraj velikih šansi. Počeo je da se raspituje o "tretmanu" lobotomije, a ćerka Junis je detaljno istraživala o zahvatu.

Tajna veza Džeki Kenedi: Prosidbu bliskog prijatelja odbila zbog udaje za bogataša! (FOTO)

foto: Profimedia

Iako su se sestre i majka bunile protiv lobotomije, Džozef je dogovorio termin i odveo 23-godišnju ćerku na zahvat koji je tada "isproban" na 80 osoba, od kojih 80 posto žena. Rouzmeri su 'bušili' prednji režanj i tražili od nje da peva ili broji unazad. Kada je postala inkoherentna, kaže lekar, znali su da moraju da stanu. Međutim, ubrzo je postalo jasno da zahvat nije uspeo. Rouzmerini intelektualni kapaciteti srozani su na nivo dvogodišnjeg deteta, bila je inkontinentna i jedva je sama hodala.

Odmah je smeštena u instituciju, prvo na severu Njujorka, a onda u instituciju u Viskonsinu koju je Kenediju preporučio biskup Ričard Kušing. Tamo je bila na brizi dve časne sestre, jedne medicinske sestre i lekara. Imala je psa,malo bi je provozali automobilom, a tri puta nedeljno je imala čas keramike. Otac Džozef je nikada nije posetio u instituciji, a majka Rouz tek nakon 20 godina.

Navodno, kada ju je majka prvi puta posetila, Rouzmeri ju je odmah prepoznala, došepala do nje i bacila joj se u naručje samo da bi je minutu kasnije tukla po prsima i urlala od besa.

Luksuzni minimalizam: Dom Džeki Kenedi, oaza mira porodice Onazis (FOTO)

foto: Profimedia

Kada je Džon Fitcdžerald Kenedi postao predsednik, priznao je kako je njegova "mentalno obolela" sestra u instituciji, ali nikada nije spomenuo ili priznao lobotomiju. Navodno ju je posetio jednom, tpkom svoje predsedničke kampanje.

Njena sestra Junis Kenedi Šriver, utemeljila je specijalnu Olimpijadu na početku je negirala kako je za to bila podstaknuta životom sestre Rouzmeri, da bi kasnije rekla kako je to "možda ipak podsvesno bila inspiracija za takav projekat". Džin Kenedi Smit utemeljila je firmu "Very Special Arts" koja se bavi osobama s posebnim potrebama koji vole ili su predani umetnosti.

Jednim potezom zavela budućeg predsednika: Pomagala sirotinji, a uživala u luksuzu! (FOTO)

foto: Profimedia

Ni jedan član porodice Kenedi nije u svojim memoarima priznao lobotomiju, ili pokazao žaljenje zbog sudbine koja je snašla Rouzmeri koja je 2005. godine u 86. godini života umrla od prirodnih uzroka, okružena sestrama Džin, Junis i Patrišom, kao i bratom Tedom.

Rouzmeri Kenedi će u filmu o njenom životu glumiti zvezda serija "Mad Men" i "The Handmaid's Tale" Elizabet Mos. "A Letter From Rosemary Kennedy" baviće se, kažu producenti, lepom i od braće obožavanom Rouzmeri, čiji je život skrenut s puta zbog neograničene i okrutne ambicije roditelja koji su je videli kao teret i sramotu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs