URNEBESNO!

NAJVEĆI BLAM MARŠALA TITA KOJI SVET PAMTI: Do tad niko nije smeo reč da mu kaže, a onda su ga svi NEVEROVATNO ISMEJAVALI

Josip Broz Tito je retko pričao na engleskom, a snimak iz Velike Britanije će vas sigurno nasmejati!

Zanimljivosti
17:26h Autor:
NAJVEĆI BLAM MARŠALA TITA KOJI SVET PAMTI: Do tad niko nije smeo reč da mu kaže, a onda su ga svi NEVEROVATNO ISMEJAVALI
Kako je Tito pričao engleski u Londonu?, Foto: Sven Simon / United Archives / Profimedia

Josip Broz Tito bio je u zvaničnoj poseti Velikoj Britaniji 1953. godine. Tom prilikom se sastao sa premijerom Vinstonom Čerčilom, ministrom spoljnih poslova Entonijem Idnom, kao i princ Filip, suprugom britanske kraljice Elizabete II. Ceo susret je snimljen, a video je postao viralan i to zbog načina na koji je maršal govorio engleski jezik.

To je bio prvu put da je Tito napustio Jugoslaviju od razlaza sa Sovjetima. Na ostrvo je stigao svojim čuvenim "Galebom". Međutim, nedaleko od mesta gde je brod bio smešten u luci je eksplodirala dimna bomba. Ali, maršala nije mnogo mario za ovu neprijatnu sitaciju, već je ušao u kola i nastavio dalje. Tamošnji mediji su pisali da su iza ovog nemilog događaja stajali pripadnici jugoslovenske emigracije u Britaniji, koja je želela na neki način da izrazi svoj protest.

Josip Broz Tito
foto: Printscreen Youtube - British Pathé

Sa druge strane, britanske vlasti su preduzele sve kako bi zaštitle Tita mere bezbednosti su bile podignute na najviši nivo. Po Londonu se vozio u blindiranom autu, a čak se držala u tajnosti lokacija gde je bio smešten.

Klutni filmski žurnal “British Pathe” je pre nekoliko godina na Jutjubu postavio najveći deo svoje arhive. Na video snimcima se nalaze najznačajniji događaji 20. veka širom sveta. Među njima se našao i video na kojem Tito priča engleski usred Londona, a u takvim prilikama ga je svetska javnost retko viđala.

Josip Broz Tito
foto: Printscreen Youtube - British Pathé

– Želim da kažem narodu Velike Britanije da stanovnike moje države treba da smatraju iskrenim saveznicima zato što narodi nove Jugoslavije imaju iste ciljeve kao i narod Velike Britanije – rekao je jugoslovenski predsednik u kratkoj izjavi datoj na obali Temze.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs