NJEN POGLED SE I DANAS PAMTI

BILA JE NAJLEPŠA IRANSKA PRINCEZA SA NAJTUŽNIJIM OČIMA: Živela je divnu ljubavnu priču, a onda ju je SUDBINA PROKLELA

Tragična sudbina prelepe princeze sa najtužnijim očima pokazuje koliko je život nepredvidiv!

Zanimljivosti
09:52h Autor:
BILA JE NAJLEPŠA IRANSKA PRINCEZA SA NAJTUŽNIJIM OČIMA: Živela je divnu ljubavnu priču, a onda ju je SUDBINA PROKLELA
Tragična sudbina prelepe princeze sa najtužnijim očima, Foto: Profimedia

Prelepu Soraju Esfandijari Bahtijari ceo svet je upamtio kao princezu sa tužnim očima! Međutim, čim se pomene ime ove dame, prva asocijacija je njeno umiljato lice i neverovatan pogled. Bila je ćerka iranskog plemića i veleposlanika Kalila u Nemačkoj i Eve Karl. Kako je poticala iz dobostojeće porodice, imala je prilike da se školuje po celoj Evropi. Ali, čini se kao da je sudbina proklela ovu lepoticu.

Sa druge strane, poslednji iranski šah Reza Pahlavi bio oženjen princezom Favzijom, najstarijom ćerkom egipatskog kralja Fuada I, koja je, takođe, slovila za prekrasnu ženu. Mnogi su je smatrali najlepšom u Egiptu, dok su je strani mediji nazivali "azijskom Venerom".

Par se zavetovao na večnu ljubav 1939. godine, a uprkos činjenici da su se divno slagali, Fazija se nikada nije sviđala majci iranskog šaha Tadž Ol Moluk. U ljubavi su bili devet godina, ali neprepostiva prepreka u njihovom odnosu je bila činjenica da Fazija nije rodila naslednika, koje je trebao da nasledi presto, već samo ćerku Šahnaz.

Mohamed Reza Pahlavi
foto: Profimedia

Sve veći pritisak svekrve i učestale svađe između supružnika doprinele su neizbežnom razvodu 1948. godine. Da je život zaista nepredvidih pokazuje i to da se Fazija kasnije udala za egipatskog ministra s kojim je dobila još dvoje dece - ćerku Nadiju i sina Muhameda.

Iako vrlo dostojanstvena i nespremna da komentariše svoj život na iranskom dvoru, Favzija je prijateljicama govorila da je razvod najbolja stvar koja joj se dogodila u životu.

Šah nije smeo da dozovli da ne dobije naslednika, jer bi onda njegov mlađi brat Ali Reza preuzeo presto. Tako je misija Reze bila da pronađe novu ženu koja će mu podariti sina.

Nakon kraja svog prvog braka, misija šaha Reze bila je da pronađe novu ženu. Iste godine kad se razveo, njegova sestra princeza Šams ga je upoznala s predivnom tinejdžerkom, 16-godišnjom Sorajom koja joj je postala prijateljica. Soraja je upravo završila školovanje u Švajcarskoj, a kad je ugledala šaha - dogodila joj se ljubav na prvi pogled. Isto se dogodilo i Rezi.

Već 24 sata nakon njihovog susreta - par je bio veren. Ono što je privuklo Soraju kod Reze bila je njegova mešavina tradicionalnih, ali i modernih vrednosti, što je savršeno odgovaralo njenom mešovitom poreklu. Sem toga, Reza je bio pravi simbol suptilne ekstravagancije.

Iako je Iran bio poznat po najvećoj pojedinačnoj kolekciji kraljevskih dragulja na svetu, koje je Reza Pahlavi upotrebio pri svom krunisanju, ipak je on bio vladar prilično naklonjen Zapadu i često se družio s evropskim i američkim državnicima, obučen potpuno u zapadnjačkom stilu.

I on se poput Soraje školovao u Švajcarskoj. Reza je bio vanserijski bogat zahvaljujući svom ocu koji je nagomilao bogatstvo, ali čini se da je Reza ipak imao istaknutu moralnu obavezu prema vlastitom narodu - vratio je posed od navodno čak 2.000 sela u Iranu koja je nasledio od oca.

Nedugo nakon veridbe, Soraja je obolela od tifusa i bila je vezana za krevet nekoliko sledećih nedelja. Za to vreme, šah je, zaljubljen do neba, svakog jutra dolazio u njenu sobi i na jastuk joj je stavio jedan dragulj kao simbol njegove ljubavi i odanosti.

Par se na kraju venčao 2. februara 1951, a Soraja je bila toliko slaba da je ispod venčanice nosila vunenu haljinu i vunene čarape. Morali su da odseku osam metara od njenog 30 kilograma teškog vela venčanice sa potpisom Kristijana Diora kako bi Soraja mogla da stoji tokom ceremonije.

Među poklonima za venčanje, osim novca koji je Reza zamolio da se uplati u fond za iranske siromahe, bili su i Staljinova bunda od nerca za Soraju, kao i brojni dragulji kraljevskih porodica širom sveta koji su bili zainteresovani za iransku naftu.

Ceremonija je bila ukrašena sa oko 1,5 tona orhideja, lala i karanfila koji su bili poslati iz Holandije avionom, a za zabavu su u goste pozvali cirkus iz Rima. Nakon venčanja, Reza i Soraja su živeli kao u bajci - ali njihov idiličan život je počela da ugrožava činjenica da Soraja ne ostaje trudna. U oktobru 1954., kad je Soraja imala 22 godine, lekar joj je rekao da bi mogle da prođu godine dok ne ostane trudna, ali i da postoji šansa da presto nikad ne dobije naslednika.

Dva dana nakon toga, šah je na svojoj rođendanskoj proslavi potpuno pobesneo kad je saznao da će njegov braz Ali Reza kasniti na zabavu jer se zabavlja negde u blizini Kaspijskog mora. Sledećeg dana je porodica saznala da je princ doživeo avionsku nesreću i poginuo, a iza njega je ostala ćerka koju je dobio s nepoznatom Francuskinjom.

Pitanje naslednika je počelo da visi u vazduhu, s ogromnim pritiskom na bračni par. Uprkos pokušajima lečenja neplodnosti u Švajcarskoj, pomaka nije bilo, a šahu se sve češće sugerisalo da oženi još jednu ženu. Reza je i sam počeo sve ozbiljnije da razmatra tu mogućnost, iako nije želeo.

Prema šerijatu, šah je mogao da dovede novu ženu u porodicu - ako na to pristane prva žena. Sem toga, preduslovi su bili da ima dovoljno novca, što za bogatog Rezu nije bio problem, ali i fizičke kondicije da obe žene budu "zadovoljne". Sa Sorajom se pokušalo pregovarati da pristane na takav aranžman, ali ona je to apsolutno odbijala uz izjave da brak treba da bude svetinja, kao i njihova ljubav.

Ali, ubrzo je stiglo saopštenje za javnost iz roditeljske kuće šaha, kojem je kumovala njegova majka. U njemu je pisalo:

- Njegovo Veličanstvo Muhamed Reza Šah Pahlavi smatra da naslednik prestola mora da bude direktnog porekla po muškoj liniji iz generacije u generaciju. S najdubljim žaljenjem, a u interesu budućnosti države i dobrobiti njenih ljudi u skladu s željom Njegovog Veličanstva, žrtvovaće svoju sreću i pristaće na odvajanje od Njegovog carskog veličanstva.

1 / 7 Foto: Profimedia

Iako ga je fatalno volela, Soraja nije mogla da podnese ideju da njen suprug posećuje nečiju tuđu spavaću sobu, koliko god joj šah tvrdio da bi to bio samo fizički čin. Odlučila je da se odrekne svog voljenog supruga. Tako uvređena i slomljena odlučila je da ode iz zemlje, a svom suprugu je uputila samo jedno pitanje: "Da li bi ti, iz ljubavi prema meni, tako mene delio?"

Razvod je postao zvaničan 21. marta 1958. kada je to šah javno rekao na državnoj televiziji. Međutim, pragmatičan Reza koji je odlučio da žrtvuje svoju sreću zbog ostanka svoje porodice na prestolu po mnogima je time zapečatio svoju sudbinu. Ponovo se oženio 21-godišnjom Farom Dibu, koja mu je rodila sina. Naslednik zbog kojeg je žrtvovao sve nikad nije postao car - 1979. je u iranskoj revoluciji ukinuta monarhija, a sam Reza je umro u izgnanstvu.

Soraja se vratila u Francusku, gde je nakon duge depresije pokušala da započne novi život. Utehu je pronašla u poslu, nakratko se okušavši u poslu glumice. Slomljeno srce joj je lečio italijanski režiser Franko Indovina. Ali, ni u toj ljubavi nije imala sreće - nakon pet godina veze on je umro u avionskoj nesreći.

Sa šahom, kao ni njegovom trećom suprugom, nije nikad više komunicirala, a ceo život je proživela u borbi s tugom i depresijom. Umrla je 2001. godine, a sahranjena je u Nemačkoj, u grobnici svojih roditelja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs