KINA

POSLEDNJE KRALJEVSTVO ŽENA NA SVETU: Sva moć je kod dama, menjaju muškarce svake noći, ovo ne rade do 13. godine!

U ovom mestu u Kini žene rade šta žele!

Zanimljivosti
14:46h Autor:
POSLEDNJE KRALJEVSTVO ŽENA NA SVETU: Sva moć je kod dama, menjaju muškarce svake noći, ovo ne rade do 13. godine!
Foto: Printscreen Youtube / TODAY

U Kini postoji kraljevstvo žena - pleme Mosuo, koje se smatra i poslednjim matrijarhatom na svetu.

Mosuo pleme postoji više od 2.000 godina unazad, a oduvekje negovalo tradiciju i kulturu matrijarhata. Naime, u ovom plemenu žene su te koje uvek donose odluke i koje su na čelu porodice.

Svaka porodica se obično sastoji od 10 ili čak više članova, ali sva imovina je uvek u rukama žena. Praktikuju jednu vrst “otvorenog, liberalnog braka, gde je ženama dozvoljeno da imaju koliko god ljubavnika žele.

Pleme Mosuo
foto: Printscreen Youtube / TODAY

Zapravo, one i nisu vezane klasičnim brakom, već muškarci, koje Mosuo žena poželi, noću dolaze u njenu kuću, provedu noć s njom, a iz kuće mora otići pre nego što svane. Ukoliko žena ne želi vezu sa svojim dotadašnjim ljubavnikom, ona simbolično stavlja muške cipele ispred svojih vrata, dajući mu do znanja da je njegovo mesto zauzeto.

Ako se iz jedne ovakve veze rodi dete, to dete odgaja majčina rodbina i dete dobija majčino prezime.

U prošlosti su bili potpuno izolovani

Inače, u prošlosti Mosuo pleme je bilo prilično izolovano i skoro da nije imalo kontakta sa spoljnim svetom. Međutim, poslednjih godina njihovo mesto je postalo poznata turistička destinacija i oni se polako otvaraju prema svetu. Štaviše, pokazali su se kao izuzetno gostoljubivi.

Iako mnogi smatraju da je pleme Mosuo poslednji matrijarhat na svetu, činjenica je da njihovu zajednicu ne možete porediti s ostatkom sveta, jer su dugo bili izolovani, a samim tim ne mogu se ni upoređivati sa vrednostima zapadnog sveta.

Pleme Mosuo
foto: Printscreen Youtube / TODAY

Muškarci ne rade ništa, zbog noćnih poseta

U ovom plemenu muškarci nemaju nekih posebnih odgovornosti: nemaju posao, odmaraju celi dan, a sve kako bi bili odmorni za noćne posete svojim ženama. Njihova jedina uloga jeste uzgajanje stoke i ribolov.

Žene iz plemena se ne udaju, tj. kod njih ne postoji nikakva klasična ceremonija stupanja u brak.

U njihovoj kulturi i tradiciji imati samo jednog partnera predstavlja nepoštovanje svojih predaka, niti se smatra podobnim. Upravo zato u njihovom jeziku ne postoji reč za oca ili muža.

Zajednički život uopšte nije preporučljiv, jer to jednostavno nije u njihovoj tradiciji. Muškarci nemaju svoju imovinu i do kraja života žive u majčinoj kući. A majke svu svoju imovinu nakon smrti ostavljaju kćerkama, nikada sinovima, iako im je dozvoljeno da žive u majčinoj kući.

Ujak ima važnu ulogu

Deca koja nastanu kao plod jedne takve veze pripadaju isključivo majčinoj porodici, a očevi imaju minimalni ili skoro nikakav kontakt s decom. Toj deci najveći muški uzor predstavlja ujak, koji u ovom društvu ima bolju poziciju od biološkog oca dece.

Iako je poslednjih godina porastao interes turista za njihov kraj, zanimljivo je da Mosuo žene nikada neće pogledati nekog drugog, već isključivo Mosuo muškarce. Takođe, ono što je specifično za njihovu kulturu jeste da se stari i nemoćni nikada ne napuštaju, već se porodice brinu o njima do samog kraja.

Mosuo pleme je i danas jedna veoma jaka zajednica, koja svoje pripadnike stavlja na prvo mesto u odnosu na strance i turiste.

Pravila plemena za žene

Devojčice ne smeju nositi suknju sve do 13. godine, kada se zvanično “uvode u društvo”. Tada od majke dobijaju zasebnu sobu u koju dovode svoje ljubavnike. Zanimljivo je da žena nikada neće pričati o svojim intimnim stvarima u prisustvu muškarca, jer je intima rezervisana isključivo i samo za žene. Takođe, kada žene iz plemena žele da pokažu nekom muškarcu da im je interesantan, ona će mu ostaviti otvorena vrata da bi je noću posetio.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs