najlepša sportistkinja svih vremena

JOŠ KADA JE BILA DETE BILA POD PRISMOTROM, SVOJOM LEPOTOM ZAVELA SVET: Životna priča Katarine Vit! (FOTO)

Čuvena istočnonemačka klizačica Katarina Kati Vit jedna je od najlepših sportistkinja svih vremena.

Zanimljivosti
Autor:
Katarina Vit, Foto: Profimedia

Katarina je dvostruka Olimpijska prvakinja, četvorostruki prvak sveta kao i šestostruki prvak Evrope. Osamdesetih godina muškarci su uzdisali za njenim izvajanim telom, bujnim poprsjem i prelepim licem. Međutim, to je zanimalo i tajnu službu Nemačke Demokratske Republike (DDR), zloglasnu Štazi!

Vitova je za časopis Mejl on sandej otvorila dušu i obelodanila svoja saznanja iz dosijea koji je imala prilike da čita posle pada Berlinskog zida, odnosno DDR-a. Doživela je veliki šok kada je saznala koliko su rano počeli da je nadziru. "Ima osam godina i jako je talentovana", prva je upisana rečenica, što znači da je još kao dete bila pod prismotrom. Navodi da su agenti u izveštajima pisali gomilu neistina.

"U jednom izveštaju napisali su da sam vodila ljubav u hotelskoj sobi od 20.00 do 20.07 sati! Zapravo sam sedela i razgovarala sa prijateljem. U jednom momentu smo zaćutali nekoliko minuta, i to je bio povod uhodi da napiše glupost", tvrdi klizačica.

Kaže da su se komunisti toliko mešali u njen privatan život da su uspeli da je odvoje od prvog momka jer je bio roker. Nije se uklapao u istočnonemačku predstavu o dobrom momku: bio je bubnjar u rok bendu i nosio je prugaste pantalone. Kada je stasao za vojsku, stacionirali su ga daleko od nje kako ne bi mogli da provode vikende zajedno. U to vreme sam plakala kao kiša - priča Katarina. Poslali su ga u vojsku u najdalje mesto u DDR. "Tri dana mi je trebalo da dođem do njega da bi bili zajedno. To nam je prekinulo vezu, a ja sam bila uništena", opisuje Katarina.

Pored toga što su za nju tvrdili da je klizačica sa najboljom tehnikom, što su je smatrali fizički najpripremljenijom, mnogi su u Katarini Vit videli i najzgodniju i najpoželjniju sportistkinju od sredine osamdesetih godina prošlog veka.

Katarina se rodila 1965. u mestu Staken na periferiji istočnog Berlina. Majka Katja joj je radila u bolnici kao fizioterapeut, a otac Manfred je bio farmer.

Vitova se probila na veliku klizačku scenu 1982. godine na Svetskom prvenstvu u Kopenhagenu, kada je osvojila bronzanu medalju. Iste godine osvojila je i drugo mesto na evropskom prvenstvu. Sledeće godine bila je druga u Evropi i četvrta na svetu, što je bila prava uvertira za Olimpijske igre u Sarajevu. U Sarajevu je Katarina na zaprepašćenje mnogih osvojila zlato za jednu jedinu desetinku poena ispred favorizovane Rozalin Samers iz Amerike. Nemica je uspela da izvede tri trostruka skoka u slobodnom programu, što do tada nije bilo viđeno u ženskom klizanju.

Nakon trijumfa u Sarajevu usledila je prava vladavina Katarine Vit ledenim pločama širom sveta. Bila je evropska šampionka 5 puta uzastopno, a svetsku titulu je uzela na 4 od narednih 5 prvenstava. Zlato joj je izmaklo samo 1986. godine, a tada je bila druga. Za to vreme, ne samo da je pomerala granice akrobatike i gracioznosti u takmičenjima, već je pomerala i granice sa atraktivnim, neretko i provokativnim kostimima koje bi nosila na takmičenjima. Niko se nije bunio osim onih koji pišu pravila i onih koje su gubile.

Došlo je vreme i za Kalgari 1988. godine. Znalo se da će duel za zlato voditi Katarina Vit i Debi Tomas, devojka koja joj je 1986. godine uzela svetsku titulu. Ulje na vatru dolila je činjenica da su nekim čudnom i jedna i druga izabrale da slobodni program klizaju uz Karmen Žorža Bizea. Malo bolja Karmen je bila Katarina Vit i na oduševljenje, slobodno se može reći, celog sveta, postala je prva devojka od Sonje Heni, koja je odbranila olimpijsko zlato u umetničkom klizanju.

Karmen, koju je Katarina Vit izvela na Olimpijskim igrama u Kalgariju 1988. godine ušla je u anale svetskog klizanja. Po ovoj izvedbi je godinu dana kasnije snimljen film „Karmen na ledu” u kom je igrala Vitova.

Godine 1988. započinje profesionalnu karijeru sa Brajanom Boitanom (takođe olimpijskim šampionom). Turneja po Americi je trajala tri godine. Njihov šou „Klizanje - Vit i Boitano” je bio toliko uspešan da je Medison Skver Garden prvi put u 10 godina bio rasprodat zbog jedne klizačke manifestacije.

Godine 1998. Katarina Vit je obradovala ceo muški svet slikavši se za Plejboj. To je drugi najprodavanijiji broj popularnog časopisa još od prvog broja, kada je naslovnu stranu krasila Merilin Monro. Njena „šou biznis“ karijera nastavlja da cveta. Na televiziji vodi emisiju „Zvezde na ledu“. Imala je epizodne uloge u filmovima a pojavljivala se i u serijama. Krajem 2005. godine objavila je autobiografiju nazvanu „Između obaveznog i slobodnog“, kao i roman pod naslovom „Samo sa strašću“. U Americi je 1999. godine proglašena najboljom klizačicom 20. veka i najomiljenijom sportiskinjom. Ceni se da je zaradila 75 milona dolara u karijeri.

Ako kažete da je Katarina Vit najbolja klizačica svih vremena nećete mnogo pogrešiti, a naći će se malo ljudi koji se neće složiti da pored toga što je najbolja klizačica svih vremena, Katarina Vit je i najlepša klizačica svih vremena.

Sa muškarcima Katarina nije nikada bila uspešna kao što je bila na ledu. To je umnogome kriv njen način života neumorne lutalice po avionima i hotelima. Iako je popis momaka Katarine Vit dugačak, ona nikada nije bila u braku i nema decu. Novinari su pratili svaki korak Katarine Vit, tako da danas imamo uredan popis njenih momaka, koji idu ovim redom po godinama kada se sa njima zabavljala:

1984-1988 INGO POLITC (1959) je nemački muzičar, kompozitor, producent, pijanista i bubnjar, i Katarinina prva velika ljubav. Zabavljao se sa Katarinom četiri godine u Istočnoj Nemačkoj. Završio je Muzičku akademiju u Istočnom Berlinu.

1988 ALBERTO TOMBA (1966) je slavni italijanski skijaš s nadimkom Tomba la Bomba koji se kratko zabavljao sa Katarinom kada je on imao 21 godinu a ona 22.

1988 KURT BRAUNING(1966) je kanadski kllizač rođen u Alberti na Stenovitim planinama, najviše poznat po tome što je izveo četvorostruki skok na ledu što je navedeno u Ginisovoj knjizi rekorda. Kratko se zabavljao sa Katarinom.

1992 RIČARD DIN ANDERSON (1950) je američki glumac rođen u Mineapolisu. Dva meseca se zabavljao sa Katarinom.

1994 ROLF BRENDEL (1957) je nemački muzičar - bubnjar, kompozitor i tekstopisac. Završio je Muzički institut u USA. Šest meseci se zabavljao sa Katarinom, pre toga je bio osam godina u vezi sa velikom nemačkom zvezdom Nenom.

1995 DENI HJUSTON (1962) je američki glumac, scenarista i režiser, sin slavnog režisera Džona Hjustona. Bili su zajedno godinu dana.

1996-2002 MARKUS HERMAN je nemački muzički producent i menadžer i biznismen koji je bio u vezi sa Katarinom 6 godina i 3 meseca.

2002 GREGOR PRAHT (1967) je nemački operski pevač, pesnik i producent koji se u nekolko nedelja sastajao sa Katarinom u maju i junu 2002.

2002-2003 DEJV HOFIS (1953) je američki menadžer turneja i audio inženjer koji se sa Katarinom dugo poznavao pre nego što su stupili u vezu. Zabavljali su se od juna 2002. do 2003. ukupno 7 meseci, tokom veoma uspešne američke turneje Katarine Vit po Americi, kada je obišla 61 grad.

2004 SIGFRIED VULF(1957) je austrijski menadžer, sa kojim je Katarina bila svega dva meseca.

2008 ANDREAS RUETER (1963) je nemački i investitor iz Minhena.. To je bio njen prvi duži odnos nakon četvorogodišnje pauze. Te godine u februaru 2008, Katarina je imala oproštajnu turneju. Na nagovor prijatelja upoznali su se na slepo i u dva meseca imali nekoliko uzajamnih poseta u Minhenu i Berlinu.

Od kada je završila sportsku karijeru, Katarina Vit se pojavila u nekoliko filmova, uglavnom Nemačkih produkacija i čest je gost u zelevizijskim emisijama.

Ovako danas izgleda:

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs