NEKAD I SAD

AKO BISTE 1960. GODINE OD ŽENE ZATRAŽILI DA URADI OVO: Verovatno bi pomislila kako niste normalni!

Od žena u doba Jugoslavije očekivalo se mnogo: da budu vredne, skromne, domaćice, ali ako biste ih zamolili da urade OVO, verovatno bi im se podigla kosa na glavi

Zanimljivosti
11:47h Autor:
AKO BISTE 1960. GODINE OD ŽENE ZATRAŽILI DA URADI OVO: Verovatno bi pomislila kako niste normalni!
Foto: Profimedia

Od žene koje su živele na prostorima bivše Jugoslavije 60ih, 70ih i 80ih godina prošlog veka, očekivalo se mnogo: da budu vredne, skromne, da se dobro udaju, da rode najmanje četvoro dece, da gaje stoku, vode domaćinstvo... Međutim, da im je neko spomenuo da urade ovo, verovatno bi pomislile da je taj čovek lud:

Donosimo vam neke od primera "obaveza" današnje žene, koje žene u Jugoslaviji verovatno nisu mogle ni da zamisle:

DOTERIVANJE

Od žena u Jugoslaviji se očekivalo da se "montiraju" onaj kratak period od osnovnog obrazovanja pa do udaje. Kasnije je trebalo da budu "praktične". Retko koja udata žena je obraćala veliku pažnju na odeću i šminku. Od kozmetičkih sredstava u ormariću je imala crveni ruž (koji je služio i kao rumenilo), maskaru, viklere (retko se išlo kod frizerke) i sapun.

Reč "doterivanje" nije bila u njihovom rečniku. Kupale su se od nedelje do nedelje, navijale kosu na "vruće" viklere i retko su brijale noge, a o depilaciji nije bilo ni reči.

LIČNI RAZVOJ

Verujemo da većina žena prošlog veka nije ni znala šta je to lični razvoj. Tek od 2000. godine pa naovamo, došao nam je trend raznih treninga za lični rast i razvoj:"upoznajte svoje pravo JA".

Mislim da se malo ko od nas seća svoje majke kako u spavaćici leži i čita knjigu. Ona za to nije imala vremena: trebalo je da skuva, opere, ispegla, usisa i td.

SREĆNO I SVESNO MATERINSTVO

Tih godina žene su rađale i odgajale po troje, četvoro dece, ali nijedna, nikad nije pročitala ni jednu jedinu knjigu o materinstvu. Bilo je sramota reći da je materinstvo teško. Bilo je sramota javno zagalamiti na dete (jer ga onda ne odgajaš odbro). Ali isto tako, majke se tih godina nisu žrtvovale toliko : nije bilo igraonica, nije bilo treninga, nije bilo sve podređeno detetu....

U KUHINJI DOMAĆICA U KREVETU LAVICA

Sramota je bilo da žena priča kako izgleda njen ljubavni život. Žene tih godina su "trpele" muževljevu nasrtljivost tako što su rađale i rađale. Kada bi muž izgubio interesovanje za seks, to se smatralo uspehom jer nije bilo potrebe za kontracepcijom, ali nije bilo ni začeća...

VEČNA MLADOST

Žene u bivšoj Jugoslaviji mahom su postajale bake već u 45oj godini! Tada bi radonso čuvale unučiće, često samo par godina mlađe od svoje najmlađe dece. Rado bi prigrabile status bake i nisu ni razmišljale o večnoj mladosti. Mladost je bila teret, a starost privilegija.

Danas je došlo vreme kada je na ženi najveći teret: još se nije oslobodila stereotipa da treba da kuva, čisti , spremi, ali su joj u međuvremenu nametnute obaveze i da razvija karijeru, usavršava se, bude poslovna žena....

U prošlom veku nijedna žena nije imala priliku da se razmišlja između majčinstva i karijere, tu je sve bilo jasno određeno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs