mudre reči veličanstvenog

Pojedite sve mrvice sa stola: Životna lekcija patrijarha Pavla koja će vas probuditi!

Patrijarh Pavle je ceo život imao veliko poštovanje prema hrani, o čemu postoje mnoga svedočanstva

Zanimljivosti
10:33h Autor:
Foto: Profimedia

Patrijarh Pavle nam je, svojim ponašanjem i mudrim rečima ostavio toliko mnogo životnih lekcija koje moramo naučiti.

Jedna od njih je i čuvena anegdota o tome kako je patrijarh Pavle na večeri kod tadašnjeg predsednika Srbije i Crne Gore, Svetozara Marovića, na kojoj je bio i Kofi Anan, ostavio svojim smernim ponašanjem u neverici ove političare.

Naime, tokom večere, u vreme posta, za patrijarha su bili servirani riba, hleb i povrće. Kad je sve završio imao je salvetu ispred sebe na kojoj je bilo oko dvadesetak mrvica. On je tiho, ne obraćajući pažnju na ono što se dešava oko njega, svaku mrvu pokupio i pojeo.

Kad je završio, upitali su ga šta to radi, a on im je ovako odgovorio:

"Ne znate vi deco moja šta znači glad i koliko je dece širom sveta gladno, a mi bacamo hleb pored stola i u kontejnere. Nekima one predstavljaju život i nadu, a mi ih se tako lako odričemo. Setite se svaki put gladne dece širom Afrike i sveta kada vidite mrvice pored stola", rekao je tada patrijarh Pavle.

Amanet koji nam je ostavio patrijarh Pavle: Molite se za neprijatelje jer ne znaju šta rade!

foto: Profimedia

Potvrda toga dolazi iz manastira Gračanice u kome je patrijarh boravio. Svaki put grdio je monahinje zbog prosipanja hleba pored stola.

Arhimandrit Jovan Radosavljević u knjizi “S patrijarhom Pavlom kroz život” objasnio je otkud toliko poštovanje pokojnog patrijarha Pavla prema hrani i od koga je to naučio.

Naime, on je od oca Jakova Arsovića naučio da se prema hrani treba ophoditi sa poštovanjem i da ne treba ništa ostavljati pored tanjira, a da prosuto treba pokupiti.

"Jednom prilikom grickao sam koru hleba, a ono što je zagorelo ostavio sam na kraj tanjira. Pavle me je upitao zašto sam to uradio, a kad sam mu rekao da neću da jedem jer je zagorelo, uzeo mi je to zagorelo parče hleba i pojeo. Tako me je zastideo bez ijedne reči, da više nikada nisam ostavio mrvicu hleba van tanjira ili neko zagorelo parče“, piše arhimandrit Jovan u svojoj knjizi.

Patrijarh Pavle bi danas napunio 104 godine: Ovo su najmudrije lekcije kojima nas je učio!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...