zaštitnik dece i mladenaca

Slavimo svetog Prokopija: Ove dve stvari nikako ne smete da radite, kazna je oštra!

Iako nije upisan u crkveni kalendar kao crveno slovo, velika se važnost pridaje ovom svecu

Zanimljivosti
Autor:
Slavimo svetog Prokopija: Ove dve stvari nikako ne smete da radite, kazna je oštra!
Foto: Wikipedia

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave dan Svetog Prokopija, hrišćanskog svetitelja iz 4. veka.

Iako su retke porodice koje ovaj praznik obeležavaju kao svoju krsnu slavu, ovaj svetac je od davnina veoma poštovan u našim krajevima.

Sveti velikomučenik Prokopije je hrišćanski svetitelj iz 4. veka, rođen u Jerusalimu. Prvobitno ime bilo mu je Neanije, a službovao je u vojsci cara Dioklecijana.

Malo je poznata činjenica da je srpski grad Prokuplje po njemu dobio ime.

Prema legendi, u vreme progona hrišćana, Dioklecijan je odredio Neanija da s jednim odredom vojske ide u Aleksandriju i tamo zatre hrišćane. Na tom putu dogodio se jak zemljotres nakon kojeg mu se Bog obratio rečima:

„Neanije, kamo ideš, i na koga ustaješ?”.

Na njegovo pitanje: „Ko si ti, Gospode? Ne mogu da te poznam”, pokazao se u vazduhu presvetao krst, kao od kristala, i začuo se glas: “Ja sam Isus raspeti Sin Božji, ovim znamenjem koje si video pobeđuj neprijatelje svoje, i mir moj biće s tobom”.

Ovaj događaj je potpuno promenio Svetog Prokopija. Kada je kao pobednik ušao u Jerusalim objavio je da je hrišćanin.

Kada su ga, zbog te izjave, izveli na sud, Sveti Prokopije je skinuo mač i vojvodski pojas i bacio se pred sudijom, pokazavši time da je on samo vojnik Hrista Cara.

Narodno verovanje za jul: Srbi su se oduvek bojali ovih svetaca!

foto: Shutterstock

Posle velikih mučenja bačen je u tamnicu, gde mu se opet javio Gospod Isus Hristos, koji ga je krstio i dao mu ime Prokopije.

Jednog dana došlo mu je na tamnički prozor 12 žena i rekle su mu:

“I mi smo sluškinje Hristove.”

Optužene za ovo one su bačene u istu tamnicu, gde ih je sveti Prokopije učio veri Hristovoj, a naročito tome kako će primiti mučenički venac. Zbog toga se u činu venčanja pominje sveti Prokopije, pored bogovenčanog cara Konstantina i Jelene.

U Nišu je u prednemanjićko doba postojao manastir svetog Prokopija, u kom se čuvala ruka svetitelja. Svetinja je kasnije, kad su Turci zauzeli Niš, preneta u Prokuplje, koje je i dobilo ime po ovom mučeniku. Sudbina moštiju nije poznata od 18. veka.

Narodna verovanja

U nekim srpskim krajevima se važi verovanje da je ovaj dan pogodan za svadbe, jer sveti Prokopije pohodi i blagosilja mladence. Smatra se da treba izbegavati kopanje, čak i sahranjivanje. Takođe, na ovaj dan se nije kupalo.

S obzirom na to da je reč o blagom svecu koji je uvek video samo ono najbolje u ljudima, na današnji dan se izbegavaju svađe i psovanje što se naročito dopada mamama koje ove dobre navike i inače pokušavaju da usade deci.

Sveti Prokopije, zaštitinik mladenaca i dece: Danas odložite sve važnije poslove!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs