Sve sem sveci

10 zanimljivih činjenica o papi: Ubijte ih sve, Gospod prepoznaje svoje!

Vatikan je uvek fascinirao svojom nezavisnošću, bogatstvom a ponajviše tajnama.

Zanimljivosti
10:19h Autor:
10 zanimljivih činjenica o papi: Ubijte ih sve, Gospod prepoznaje svoje!
Foto: Profimedia

Ovo su zanimljive činjenice o papama koje do sada niste znali:

1. Kada je papa Benedikt XVI proglasio ostavku, pričajući Latinski, samo jedna novinarka, Đovana Kiri iz italijanske agencije Ansa, razumela je sadržaj poruke.

2. Papa Fabijan, koji je bio u službi od 236 do 250 godine, nije ni bio imenovana za kandidata za papu. Navodno je došao u Rim da prisustvuje izboru novog episkopa, ali dok je skup sprovodio proceduru izbora na rame mu je sletela golubica što je okupljenima bio znak da je to Božja volja, te je Fabijan odmah izabran za episkopa.

3. Papa Pije XII, koji je bio izabran 1939. godine, kritikovan je što se nije javno suprostavio Hitleru. Za to vreme, papa Pije XII je tajno, pomogao i organizovao spasavanje 860.000 jevreja iz Evrope.

4. Verovatno poslednja stvar sa kojom se Vatikan povezuje je skromnost i siromaštvo. Uvek su posedovali luksuzne automobile sa kojima su sveti oci transportovani među ljude i kojima se aplaudiralo u čast. Papamobil je imao marku Mercedesa i BMV i to po narudžbi. A papa Franja je želeo plavi Ford Fokus.

Da li ste znali: Zanimljive činjenice koje će vas zabaviti!

foto: Profimedia

5. Papa Benedikt XVI nikad nije naučio da vozi automobil niti je imao vozačku dozvolu. Očigledno je smatrao da mu neće trebati. Ali zato je posedovao pilotsku licencu i upravljao je malim avionom i helikopterom koji su bili vlasništvo Vatikana. Često je koristio helikopter kako bi se prevezao do papske rezidencije.

6. Papa Inoćentije III je 1209. godine, proglasio krstaški rat protiv katara, protivnika feudalizma i crkvene hjerarhije. Njegov glasnik je upitan kako da razlikuju katolike od katara, a papin odgovor je glasio: Ubijte ih sve, Gospod prepoznaje svoje!

7. Papa Lav V, imao je psa koji se gostio jedući zajedno sa papom. Naravno, to mu nije prijalo - pas se otrovao. Da bi spasao svog ljubimca, papa Lav V je naredio da mu se pripremi klistir od čistog zlata. Šteta, ali to nije pomoglo psu da preživi.

8. Papa Celestin V bio je papa celih pet meseci. Povukao se sa mesta pape kada je udario glavom o zid. Tada je odlučio da se vrati svom monaškom životu, koji je vodio pre papinstva. Međutim, njegov zamenik, papa Bonifacije VII zatvorio ga je u zamak kako se ne bi predomislio i ponovo vratio da bude papa. Umro je u zarobljeništvu, 19. maja 1296. godine.

Crkva zakleto čuva ovih 10 tajni: Misterije koje teraju strah u kosti, ali niko nema dokaze!

foto: Profimedia

9. Papa Jovan XVII umro je tokom seksa sa udatom ženom, ili kako kažu neki navodi, nakon sastanka sa njenim besnim mužem. Obe verzije su jednako zanimljive. Tokom svog života, papa Jovan XVII bio je poznat po tome što je za svoje zdravlje zahvaljivao đavolu.

10. Pre nego što je postao papa Pije II, Enea je bio poznat po različitim profesijama uključujući i književnost. Iz njegovog pera izašla je "Priča o dvoje ljubavnika". Ovo je priča o zabranjenoj ljubavi između žene i važnog neženje. Papska erotika postala je najprodavanija knjiga čitavog petnaestog veka.

Svaki treći stanovnik je milioner: Ova evropska zemlja je pravi raj! (FOTO)

foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs