OBAVEZNO POGLEDAJTE

Da li je ovo najkontroverznija pesma svih vremena? Krije jezivu poruku! (VIDEO)

Ispostavilo se da je ova pesma u izvođenju Bili Holidej jedna od najuticajnijih pesama 20. veka, a časopis Time ju je i proglasio pesmom veka!

Muzika
Autor:
Da li je ovo najkontroverznija pesma svih vremena? Krije jezivu poruku! (VIDEO)
Foto: Profimedia

Jedna od najpoznatijih pesama Bili Holidej je Strange Fruit, pesma koja na direktan i uznemirujuć način šalje poruku protiv rasizma. Objavljena je na današnji dan davne 1939, ali ni osamdeset godina kasnija ne gubi na svom uticaju.

BBC navodi da bi ova pesma mogla da bude najšokantntija pesma svih vremena! Evo i zašto: Naime, Bili peva o neobičnom voću koje visi sa južnjačkog drveća, a tek nekoliko stihova kasnije shvatamo o kakvom je to neobičnom voću reč: telima crnaca koji su obešeni nakon linča.

Puno je šokantnih detalja u pesmi, a između ostlaog se spominju i: "krv na lišću", "iskrivljena usta i iskolačene oči" i "miris spaljenog mesa".

Pesma je inspirisana stvarnim događajem

Napisao ju je učitelj Abel Mirpol nakon što je video fotografiju linča iz 1930. u američkoj Indijani, gde su život izgubila dva mlada crnca, Tomas Šip i Abram Smit. Njih su dvojica bili osumnjičeni za ubistvo belca, i bez ikakvog suđenja ili dokaza, rulja je provalila u zatvor i linčovala ih.

Fotografija njihovih obešenih tela obišla je svet, a Mirpola je toliko progonila da je odlučio da o tome napiše pesmu. Ispostavilo se da je ova pesma u izvođenju Bili Holidej jedna od najuticajnijih pesama 20. veka, a časopis Time ju je i proglasio pesmom veka!

Ovo je Bili Holidej napisala u svojoj autobiografiji o prvom izvođenju pesme:

"Nije bilo aplauza kad sam završila. Onda je jedna jedina osoba nervozno zatapšala i odjednom su joj se svi pridružili".

Iako je pesma nakon toga postala neizostavan deo njenih nastupa, imala je velikih problema pri objavi. Njena izdavačka kuća Columbia Records je odbila da je objavi, a radio stanice širom Amerike su je stavile na crnu listu i nisu je puštale. Na kraju je ipak objavljena u drugoj izdavačkoj kući 21. aprila 1939.

Iste je godine prodata u milion primeraka i tako postala najprodavanija pesma Bili Holidej!

On je izabran za najvećeg zabavljača 20. veka! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs