Budite spremni

Detaljan vodič za putovanje u Crnu Goru: Najjeftiniji i najkraći put, ovo možete da ponesete!

Oni koji žele da izbegnu kanjon Morače imaju još dve opcije, jednu preko Pljevalja i Žabljaka, a drugu peko Mokre Gore i Foče do Kotora

Destinacije
Autor:
Detaljan vodič za putovanje u Crnu Goru: Najjeftiniji i najkraći put, ovo možete da ponesete!
Foto: Profimedia

Najkraćim putem do plaža u Crnoj Gori ljubitelji plavog Jadrana iz Beograda mogu stići za devet sati, ali taj put je i najrizičniji, jer znači vožnju kroz useke, klisure i kanjon reke Morače, gde su mogući i odroni, piše Kurir.

Od Beograda do Budve vode tri različite trase, ali najkraća, dužine 515 kilometara, vodi Ibarskom magistralom preko Bijelog Polja i Podgorice. Na ovoj ruti kretaćete se brzinom između 70 i 80 km na sat, što znači da ćete u proseku trošiti šest litara benzina, odnosno pet litara dizela na 120 kilometara.

To znači da će vas ova najkraća varijanta koštati između 37,6 evra ukoliko putujete dizelašem, odnosno 43,6 evra ako u vozilo sipate benzin. U ovu cenu uračunata je i putarina od 3,6 evra, odnosno 2,5 evra za tunel "Sozina" u Crnoj Gori, kao i 1,1 evro ili 140 dinara u Srbiji.

- Cena putarine za putničko motorno vozilo u jednom pravcu iznosi 2,5 evra i ta cena se nije menjala od 2005 - kaže Jonuz Mujević, izvršni direktor "Montreputa".

Ćao, zdravo, na odmoru sam: Kako da se pripremite za savršeno letovanje bez stresa!

foto: Profimedia

Za razliku od putovanja na more u Grčku i Bugarsku, gde se većinom vozi auto-putevima, do Crne Gore se ide magistralnim, pa čak i regionalnim putevima, izuzev 40 kilometara auto-puta od Ljiga do Preljine.

- Što se tiče puta prema Crnoj Gori, na području Užica, između Ovčar Banje i Užica, narednih meseci će se izvoditi radovi, pa ukoliko dođe do izmene saobraćaja, savetujemo vozače da imaju više strpljenja i poštuju saobraćajnu signalizaciju. Na graničnim prelazima nema zastoja, sve normalno funkcioniše. Vozači bi trebalo da putuju danju jer je zbog konfiguracije terena kroz useke i kanjon Morače to vrlo zahtevan put. Trebalo bi da obrate pažnju na ulasku i izlasku iz tunela jer su odroni česti kada se kiša i visoke temperature stalno smenjuju - kaže Jovica Mićić iz operativnog centra Auto-moto saveza Srbije.

Oni koji žele da izbegnu kanjon Morače imaju još dve opcije, jednu preko Pljevalja i Žabljaka, a drugu peko Mokre Gore i Foče do Kotora, ali u tom slučaju, osim što će preći oko 40 kilometara više, voziće uglavnom regionalnim putevima sve do iza Šavnika.

"Koridori Srbije" - Nema novih saobraćajnica

U "Koridorima Srbije" kažu da za vozače koji idu na more u Crnu Goru nema nikakvih promena u odnosu na prošlu godinu.

- Što se tiče puta ka Crnoj Gori E-763 Beograd - Južni Jadran, "Koridori Srbije" su do oktobra 2016. završili i pustili u rad deonicu Ljig-Preljina, dužine 40 km. Nastavljaju se radovi na deonicama koje su odranije u izgradnji, ali u odnosu na prošlu godinu, nijedna od njih nije otvorena za saobraćaj - kažu u "Koridorima Srbije".

Šta se može uneti u Crnu Goru:

- 1 boks cigareta - 250 grama duvana - litar žestokog pića - 2 litra vina - 5 kg svežeg voća i povrća (osim krompira) - 1 kg sušenog voća, povrća, kafe, čajeva - 5 litara flaširane vode - lekovi u količini potrebnoj za vreme boravka - 10.000 evra (preko toga prijaviti carini)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs