OVAJ RAJ NESTVARNO ROZE BOJE SE NALAZI U SRBIJI: Njegova slana termalna voda je čudo za kožne bolesti i reumatizam

Sve više privlači kako meštane tako i turiste zbog svoje ružičaste boje ali i lekovitih svojstava, ukoliko ne znate kuda za vikend, evo ideje.

Destinacije
Autor:
OVAJ RAJ NESTVARNO ROZE BOJE SE NALAZI U SRBIJI: Njegova slana termalna voda je čudo za kožne bolesti i reumatizam
Jedinstveno roze jezero Pačirske banje., Foto: printscreen/youtube/ Dax Zr

Pačirska banja odnosno selo Pačir je čudo u Srbiji. Ovo veštačko jezerce koje se nalazi na pola puta između Novog Sada i Subotice sve više privlači meštane, ali i turiste zbog svoje jedinstvene ružičaste boje.

Samo jezero veličine je oko 2000 kvadratnih metara što se može uporediti sa veličinom dva olimpijska bazena. Dostupna su i dva zatvorena bazena tokom zimskog perioda. Ružičasta boja se može videti samo leti, nakon čega se jezero prazni i pročišćava.

Na samo 30 kilometara od Subotice, kroz prostrana polja suncokreta, nalazi se kompleks Termalne banje u Pačiru za koju mnogi posetioci kažu da leči "telo i dušu". Okružuje ga neverovatna priroda. Sa jedne strane je ulica bogata gustim drvoredom, a sa druge strane mali kanal koji preseca put vodeći u šumu. Jedini zvuci koji se mogu čuti su pesma ptica i šum drveća čije grane njiše vetar.

Kroz pažljivo uređen kamenjar zelenilom i lavandom, jedva da se nazire ružičasta voda, ali je i to dovoljno da u potpunosti okupira pažnju posmatrača i povede ga direktno ka jezeru. Iako zaista na prvi pogled deluje malo, kada mu se približite uverićete se da je jezero prostrano i da vas pogled vara. Ali vas po pitanju boje svakako ne vara.

Upravo je boja vode ono što ovo jezero čini posebnim, jer je u letnjim mesecima ružičasto. Na suncu odsjaj je toliko jak da odaje utisak polja ciklame, dok u „hladu“ napravljenom od oblaka, poprima nešto tamniju nijansu ljubičaste.

Jezerska voda dolazi sa 1400m dubine. Na svom putu se susreće sa raznim slojevima stena što je čini bogatom mineralima. Temperatura termalne vode je 72 stepena zbog čega se meša sa bunarskom kako bi se rashladila i opala na prijatnih 30 stepeni. Osim minerala jezero je bogato i solima što vodu čini slanom.

Tajna ružičaste boje zapravo je posledica visoke koncentracije joda, litijuma i broma zbog čega voda ima neobičan miris, ali je “otporna” na nepoželjne bakterije. Ova lekovita voda pomaže u očuvanju zdravlja, naročito poboljšanju imunog sistema. Kupanje u jezeru doprinosi lečenju kožnih bolesti, reumatizma i sportskih povreda. Ipak ne savetuje se boravak u vodi duži od 20 do 30 minuta pri jednom ulasku.

Jezero je okruženo lepo uređenom plažom sa sitnim kamenjem na kojoj su raspoređene ležaljke sa suncobranima. Malo dalje su stolovi i stolice pod nadstrešnicom, a iza njih i velika zelena površina za one koji preferiraju sunčanje na travi, što omogućava kompleksu da odjednom ugosti približno 1.000 posetilaca.

Posetioci kažu da je na jezeru „specifična atmosfera“ i da „miris koji voda pruža, odnosno isparenja koja ovo jezero ima zaista deluju blagotvorno na kosti, mišiće, zglobove i urinogenitalni trakt“.

Ima povoljno dejstvo i na stanja posle povreda, kožnih bolesti, reumatskih oboljenja, uroloških i ginekoloških zapaljenja, a takođe ublažava visok krvni pritisak i stresna stanja.

Već u prvom dodiru sa vodom, čemu ne možete da odolite, osećate njenu toplinu, kao i miris za koji se može reći da je u prvi mah neprijatan, ali vam se čulo mirisa toliko brzo prilagodi da posle kraćeg vremena više nije toliko intenzivan. I zaista, specifičnost ove banje su njena slana voda i visok sadržaj minerala.

Pored ovog jezera, postoje dva zatvorena bazena koja su takođe termalna, u jednom je voda topla, a u drugom malo manje. Leto na ovom jezeru ume da provede i po nekoliko hiljada ljudi, kako lokalnog stanovništva, tako i turista koji dolaze iz svih krajeva naše zemlje da vide čuvenu ružičastu vodu i okuse čari Pačirske banje.

„Nisam sigurna da li je to samo zbog vode ili naših opšte poznatih prilika u društvu. More nam je postalo možda dalje nego što je bilo ranije. Ne mislim čak ni da je luksuz, odnosno mislim da su cene slične što se tiče smeštaja, možda je hrana ovde malo jeftinija, nego je manje izazovno, ima manje provoda, i zbog toga mislim da su to razlozi zbog čega su ljudi više počeli da dolaze ovde. Uostalom, pobornik sam toga da treba našu prelepu zemlju da upoznamo i da se malo više pozabavimo našim prirodnim lepotama i mogućnostima koje imamo“, prenosi N1.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs