Najsrećnija zemlja na svetu

Ovako žive Butanci: Da mi radimo isto što i oni, živeli bismo mnogo duže, bolje i srećnije! (FOTO)

Zemlja u kojoj su internet i televizija do 1999. godine bili zakonom zabranjeni

Destinacije
Autor:
Ovako žive Butanci: Da mi radimo isto što i oni, živeli bismo mnogo duže, bolje i srećnije! (FOTO)
Foto: Shutterstock

Upoznajte Butan - misterioznu zemlju koja se nalazi između Indije i Kine, koja je bila zatvorena za turiste sve do 1974. godine!

Danas, svako ko ima dovoljno novca i spreman je da obavi neverovatan broj formalnosti, može da poseti ovu jedinstvenu kraljevinu. Zapravo, gotovo svako, jer kralj Butana Džigme Kesar Namgiel Vangčuk i dalje pokušava na najrazličitije načine da ograniči broj turista koji dolaze, piše Stil.kurir.rs.

Kralj i kraljica Butana sa sinom
Kralj i kraljica Butana sa sinomfoto: EPA / Indian president house

Šta je tako posebno u ovoj maloj zemlji?

Predstavljamo vam 14 najzanimljivijih činjenica o Butanu:

1. Zemlja koja je jedva pristala na moderne tehnologije

Do 1999. godine, u Butanu su internet i televizija bili zvanično zabranjeni. Ipak, bilo je nemoguće izolovati zemlju od modernih tehnologija, pa je kralj odlučio da popusti. Tako je Butan postao poslednja zemlja na svetu koja je počela da koristi televizor.

2. Imaju ministra za sreću

Kako bi brinuli o unutrašnjem miru stanovništva, 2008. godine u Butanu je formiran Nacionalni komitet za sreću. Postoji i ministar za sreću i svake godine se meri količina sreće u narodu.

Deca Himbe sami biraju svoje roditelje: Ovo je pleme sa najlepšim ljudima na planeti! (FOTO)

3. U Butanu nema beskućnika

Jednostavno, ovde niko ne živi na ulici. Ako čovek izgubi svoj dom, samo treba da se javi kralju, koji ćemu tada dati deo zemlje na kojem može da izgradi kuću i gaji povrće.

4. Besplatna zdravstvena zaštita

Svaki stanovnik Butana ima pravo na besplatnu medicinsku negu. Koriste se i zvanična i narodna medicina, a pacijent sam bira na koji način će ga lečiti.

5. Nacionalni način odevanja

Svi Butanci nose tradicionalnu odeću. Muškarci nose teške tunike do kolena, a žene dugačke haljine. Društveni status razlikuje se prema boji odeće i šalu prebačenom preko levog ramena. Na primer, obični ljudi nose bele šalove, dok plemstvo i monasi nose žute.

Tsimane pleme je toliko zdravo da ne zna za srčani udar: Ipak, ne biste voleli da živite ovako!

6. Totalna zabrana duvana

Kralj Butana doneo je zakon kojim se zabranjuje uzgajanje, žetva i prodaja duvana u čitavoj zemlji. U Butanu je nemoguće kupiti cigarete i na to se strogo pazi, pa turisti pušači koji dolaze na granici moraju mnogo da plate ako žele da unesu cigarete sa sobom.

7. Briga o životinjama i prirodi je veoma važna

Butan je zemlja izuzetno zabrinuta za ekologiju i prirodu. Oni posebnu pažnju obraćaju na drveće, pa su tako 2015. godine Butanci oborili svetski rekord, zasadivši za sat vremena čak 50.000 stabala.

Baku pleme patuljastih ljudi: Žive u šumi, hrane se majmunima i ne prihvataju promene! (FOTO)

8. Nacionalna kuhinja

Većina Butanaca su budisti. Pošto ih religija uči poštovanju čitavom životinjskom svetu, vegetarijanstvo je sasvim uobičajeno u Butanu. Osnovno jelo je pirinač, ali pošto običan pirinač ne bi uspeo u ovakvim uslovima, Butanci uzgajaju crveni pirinač koji ima poseban ukus. Takođe, Butanci piju dosta čaja, uglavnom crni i zeleni, i to začinjeni solju, biberom i kašikom putera.

9. Ograničen turizam

Iako je kralj dozvolio turistima da dolaze, nije im dozvolio da obilaze celu zemlju. Butan možete da posetite samo u grupi turista, sva dokumenta završava jedna institucija, a sve mora da se plati unapred - avionske karte, hotel, takse, tristički vodič, viza i osiguranje. Kroz Butan mora da vas vodi vodič i nikada nećete imati šansu da se sami šetate kuda želite.

Turistička organizacija nudi različite programe turistima, a jedna dan obično košta oko 250 dolara. Samo jedna aviokompanija obavlja sve letove u zemlju i iz zemlje, a cene u hotelima, i skupim i jeftinim, odredila je vlada Butana.

Muškarci ovog plemena se šminkaju po tri sata kako bi zadivili žene: Lepota im je na prvom mestu! (FOTO)

10. Tradicija ženskog nasleđa

Žene su veoma poštovane u Butanu i njihova tradicija nasleđivanja to dokazuje - svu imovinu nasleđuje najstarija ćerka, ne sin.

11. Ekologija im je najvažnija

Ceo svet je danas opterećen oznakom "bio", ali Butan nema tih problema - kod njih je oduvek zakonom zabranjeno uvoženje i korišćenje bilo kakvih proizvoda koji sadrže hemikalije. Sve što oni koriste uzgojeno je u njihovoj zemlji i potpuno je prirodno.

12. Tradicija venčanja

U Butanu je strogo zabranjeno venčati se sa strancem, jer kralj Butana sve čini da sačuva jedinstvenost svog naroda i izolaciju od ostatka sveta.

Tokom ceremonije venčanja, monasi čitaju mladencima mantre. Veruje se da im ovaj proces pomaže da izgrade jaku mentalnu vezu. Tu je i takozvani Changphoed ritual, koji podrazumeva prinošenje tradicionalnog jela božanstvu, a zatim ga pojedu mladenci.

Tek kada se svi potrebni rituali obave, par postaje porodica. Takođe, pravilo je da se muškarac preseli u ženinu kuću, a tek ako on uspe da zaradi dovoljno novca, onda mogu da se presele u neku drugu kuću.

Žene sa pločama u ustima: Da li je njihova žrtva vredna truda? (FOTO)

13. Putevi bez signalizacije

U prestonici Butana ne postoji nijedan semafor niti saobraćajni znak i to Butancima ne predstavlja nikakav problem. Svi saobraćajni znakovi, kojih je malo, ispisani su i iscrtani rukom.

14. Šarene kuće

Butanci obožavaju da ukrašavaju svoje kuće crtežima ptica, životinja i različitih desena. Tradicionalna butanska kuća je uska građevina na tri sprata. Prizemlje je "rezervisano" za životinje, drugi za život, a treći za skladištenje sena.

I pored svih zabrana i pravila, Butanci važe za veoma prijateljski nastrojene i srećne ljude, a turisti su sve više zainteresovani da posete baš ovu zemlju.

Šta mislite o životu Butanaca? Podelite sa nama u komentarima!

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs