Vredi pročitati

Ako lažete i ogovarate, vratiće vam se kao bumerang: Dalaj Lamine lekcije o životu!

Ako počnete da lažete, ogovarate i širite ružne glasine, da maltretirate i iskorišćavate druge, sva ta negativnost će vam se vratiti kao bumerang
Lifestyle
16:50h Autor:
Ako lažete i ogovarate, vratiće vam se kao bumerang: Dalaj Lamine lekcije o životu!
Foto: Profimedia

Opraštanje i saosećanje sa svim živim bićima dva su stuba učenja Dalaj Lame, učenja koja vam mogu promeniti život iz korena, piše Lovesensa.rs.

1. Budite puni saosećanja.

"Tema saosećanja uopšte nema veze sa religijom; važno je znati da saosećanje ima veze s ljudskošću i da je to, zapravo, i pitanje opstanka čovečanstva", kaže Dalaj Lama.

Savremena istraživanja pokazuju da osećaji koje imamo u trenucima saosećanja s drugima predstavljaju ono isto zadovoljstvo koje nas obuzima i kad vodimo ljubav, uživamo u nekoj dobroj hrani ili se opuštamo i odmaramo. Tada se u telu događaju procesi koju su blagotvorni za naše zdravlje, smanjuje se stres, srčana radnja postaje pravilna, imuni sistem jača. Kako da pokažete saosećanje?

Potrudite se razumete nečija osećanja i emocije. Razgovarajte, pitajte, trudite se da shvatite i podelite sve kroz šta vaš sagovornik prolazi. Saosećanje je mnogo zahtevnije od ljubaznosti, jer se sada i emotivno vezujete i nudite pomoć. Pokažite saosećanje prema bolesnom prijatelju, poznaniku koji je ostao bez posla, ožalošćenom rođaku, drugu koji se razvodi, beskućniku.

2. Budite ljubazni prema svima i pomažite im.

"Ovo je moja jednostavna religija. Nisu tu potrebni ni hramovi ni komplikovana filozofija. Naš mozak je hram, naše srce je naš hram, a filozofija je ljubaznost," kaže Dalaj Lama.

Biti ljubazan i velikodušan košta nas tako malo, a donosi toliko sreće. Nakon jednog zanimljivog istraživanja do takvog zaključka došao je Majkl Norton sa kolegama sa Poslovne škole na Harvardu. Naime, volonteri u eksperimentu su mogli da biraju kako će potrošiti dobijeni novac: na sebe ili na druge. Pokazalo se da su ovi drugi bili i - srećniji! Zato, "budite velikodušni kad god je to moguće. A uvek je moguće", kaže Dalaj Lama.

Niste u depresiji, samo ste okruženi budalama: Poruka psihologa za sve dobre ljude!

Forto: Profimedia
Forto: Profimedia

3. Pronađite sreću.

"Sreća je smisao života", kaže Dalaj Lama.

Ono što svi žele, na kraju krajeva, jeste da budu srećni. Dalaj Lama kaže kako nas stalno bombarduju uputstvima po kojima moramo dosta toga materijalnog da posedujemo. Mali je broj poruka koje govore o oproštaju, saosećanju, strpljenju, toleranciji, ljubaznosti. To su vrednosti koje treba da budu na vrhu liste prioriteta kako bi čovek bio istinski srećan.

"Sreća nas ne čeka, ona proizilazi iz našeg ponašanja", kaže Dalaj Lama.

4. Pronađite unutrašnji mir.

Dalaj Lama savetuje da svakoga dana odvojemo malo vremena samo za sebe. To vreme treba provesti u razmišljanju i oslobađanju od besa, prezira, ljubomore, umora. Umesto toga, treba pronaći mesta za optimizam, zahvalnost, ljubav i mir. Dalaj Lama smatra da je istinski miran um izvor sreće i dobrog zdravlja.

5. Ne činite drugima zlo.

"Ako možete, pomozite drugima; ako ne možete to da uradite, bar im nemojte činiti zlo", kaže Dalaj Lama.

Ako počnete da lažete, ogovarate i širite ružne glasine, da maltretirate i iskorišćavate druge, sva ta negativnost će vam se vratiti kao bumerang. Ovo su samo primeri kako se drugima čini zlo.

Kad ostarim, kad me slika u ogledalu više ne bude radovala: Radiću isto što i moja majka!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

6. Negujte prijateljstva.

Prijateljstva nikada ne treba potcenjivati. U njih treba ulagati i nežnost i ljubav kako bi se privrženost i poverenje razvijali. Prava prijateljstva se nikada neće "okretati" oko novca ili politike. Činjenica je da zanemarivanje prijateljstva vodi u usamljenost, a to je jedan od koraka ka depresiji u današnjem društvu.

7. Ne dozvolite tehnologiji da upravlja vašim životom.

Da li znate da Dalaj Lama ima više od osam miliona pratilaca na društvenoj mreži Tviter? Iako se i sam divi prednostima koje pružaju društvene mreže (jer mogu da istinski pomognu u komunikaciji...) on ipak upozorava na prekomernu upotrebu istih iz sledećih razloga:

- mogu zauzeti glavno mesto u vašem životu - samo pogledajte ljude u restoranima koji koriste telefone

- ko je glavni? Vi ili tehnologija?

- to je loša zamena za istinsko prijateljstvo

- nikako ne doprinosi vašoj saosećajnosti

- imaćete sve manje interakcije s "pravim" ljudima

Velike reči čuvenog psihijatra: Njegovi saveti leče dušu, a jedan je posebno važan! (FOTO)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

8. Ne svađajte se i ne prepirite se, pregovarajte.

"Nenasilje je dijalog, korišćenje jezika, ljudskog jezika. Dijalog znači kompromis; poštovanje prava; postoji pravo rešenje za pomirenje. Ne postoji apsolutni pobednik, a ni gubitnik, sve je pola - pola. To je praktično", kaže Dalaj Lama.

Kakva god nesuglasica da je u pitanju, ključ je smireni i nenasilni dijalog. Ovim putem se uči umetnost komprimisa, kao i to šta je zapravo izazvalo neslaganje.

9. Budite nežni prema Zemlji.

U cilju sopstvenog opstanka, dužni smo da damo sve od sebe kako bismo očuvali našu planetu. Naučimo da recikliramo, da proizvodimo alternativnu energiju...

10. Učite na svojim greškama.

"Kada izgubite, nemojte da izgubite i pouku", kaže Dalaj Lama.

Kada nešto krene po zlu, trudite se da dokučite šta je bio problem. Možda ste rekli nešto pogrešno, možda ste reagovali a da pre toga niste dobro razmislili. Možda ste loše nešto isplanirali, ili niste ni pomislili da bi nešto loše uopšte moglo da se desi. Zato se potrudite da iz svakog neuspeha sačuvate lekciju i naučite nešto iz nje.

Bez njih se može i mora: Izbacite ih iz života, uništavaju vam sreću i zdravlje!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs