PRIČA SE DA RAMZAN KADIROV IMA DRUGU ŽENU KOJU JE UPOZNAO KADA JE IMALA SAMO 14 GODINA: Fatimina imovina vredi milione

Ramzan Kadirov, lider Čečenije ima drugu suprugu Fatimu, otkrivaju strani mediji

Lifestyle
10:50h Autor:
PRIČA SE DA RAMZAN KADIROV IMA DRUGU ŽENU KOJU JE UPOZNAO KADA JE IMALA SAMO 14 GODINA: Fatimina imovina vredi milione
Izbor za MIS u Čečeniji, Foto: Profimedia

Lider Čečenije, Ramzan Kadirov (45) ima jednu zakonitu suprugu Medni Musaevnu Kadirovu sa kojom ima desetoro dece. Međutim, strani mediji saznaju da Kadirov sada ima i drugu suprugu Fatimu, koju je zapazio još dok je imala 14 godina.

Iako je poligamija dozvoljena u Čečeniji i vera im dozvoljava da imaju čak četiri žene, Kadirov je govorio kako ne želi da se ženi još jednom jer mu je supruga Medni dovoljna.

Šta znamo o Kadirovoj drugoj supruzi?

Ramzan Kadirov je svoju drugu suprugu upoznao 2006. godine kada je ona imala 14 godina.

Naime, Vlada Čečenije je 2006. organizovala takmičenje lepote koji je imao za cilj da promeni imidž ove zemlje.

"Želimo da Čečenija prestane da bude povezana sa bradatim muškarcima koji drže mitraljeze", objasnio je zvaničnik. "Sada će simbol zemlje biti prelepa devojka. Pokazaćemo da nismo ništa gori od drugih država."

Tokom tog izbora za lepotu oko 20 takmičarki je plesalo, pevalo, kuvalo, recitovalo poeziju, govorilo o svojoj pobožnosti, priznavalo ljubav prema domovini i zahvalilo porodici Kadirov — autoritarnom vladaru Čečenije Ramzanu Kadirovu i njegovom pokojnom otac, Ahmat — za njihovo vođstvo.

Nakon toga, takmičarke su se gostile na raskošnom banketu kojem su prisustvovali Kadirov i njegova straža. Kada je saznao da jedna od devojaka koja nije ušla u finale plače, naredio je da joj daju zlatni Chopard sat optočen dijamantima. Kada su devojke plesale tradicionalnu lezginku, rublje i dolari su poleteli u vazduh. Novinar Komersant-a koji je prisustvovao ovom događaju procenio je da je oko 30.000 dolara bilo rasuto po podu do kraja noći, piše occrp.org

Ramzan Kadirov, Fatma Kadirov
foto: Profimedia

Pobednica takmičenja je na kraju dobila poziciju u čečenskoj vladi i titulu „vodeći model” modne kuće Firdavs, koja pripada porodici Kadirov. Ali 14-godišnja pratilja, Fatima Hazujeva, dobila je još veću nagradu: ona je sada druga supruga Ramzana Kadirova, saznaju strani mediji.

Prema islamskom zakonu, muškarac može imati četiri žene ako je voljan da im pruži jednaku pažnju i podršku, uključujući obezbeđivanje odvojenog mesta za život.

Ramzan Kadirov, Fatma Kadirov
foto: Profimedia

Kadirov je javno podstakao ovu praksu. "Zalažem se za to da muškarac ima nekoliko žena ako su mu potrebne i ako je u mogućnosti da ih izdržava, da bi rešio demografski problem u Rusiji", rekao je on jednom prilikom.

Takođe je opravdao poligamiju pozivanjem na strogu čečensku tradiciju. "Ako mlada devojka ili razvedena žena izađe (sa muškarcem), njen brat ubije i nju i tog čoveka", rekao je on. "Bolje je za ženu da bude druga ili treća zakonita žena nego da bude ubijena."

Ramzan Kadirov
foto: Profimedia

Čak je i Kadirova zvanična supruga Medni jednom rekla da ne bi imala ništa protiv da se njen muž ponovo oženi. Takav je muslimanski zakon, objasnila je ona.

Ipak, Kadirov nikada nije javno priznao postojanje svoje druge supruge. Na zvaničnim događajima pojavljuje se samo sa Mednim, sa kojim ima desetoro biološke i dvoje usvojene dece. Jednom prilikom su u štampu procurile informacije o nezvaničnom braku čečenskog lidera. Lokalna pevačica i plesačica, Aminat Ahmadova, navodno je treća žena Kadirova.

Ramazan Kadirov
foto: Profimedia

Ali tamo gde postoji treća, mora postojati i drugi žena. Kada su novinari počeli da kopaju po ovom pitanju, saznali su da je Kadirov brak sa drugoplasiranim na takmičenju lepote bio nadaleko poznat u njenom rodnom selu Mahketi, oko 40 kilometara južno od čečenske prestonice Groznog. Nekoliko meštana sela je potvrdilo brak.

Čečenski opozicioni bloger Tumso Abdurahmanov rekao je novinarima da je bio prijatelj sa Khazuevinim bratom. Takođe je potvrdio da su ona i Ramzan u braku.

Štaviše, novinari su otkrili da Kadirov troškovi na njegove prve dve žene daleko premašuje njegove zvanične prihode: samo vrednost njihove nekretnine, najmanje 8 miliona dolara, više je nego dvostruko veća od njegove ukupne prijavljene plate od 2008.

U Groznom postoje vidljivi dokazi o drugom Kadirovom braku: Fatimina vila stoji direktno nasuprot Kadirovljeve radne rezidencije u srcu grada. Radi pogodnosti i bezbednosti republičkog lidera, tok reke Sunže je preusmeren tako da se Kadirovljeva rezidencija sada nalazi na ostrvu, okružena jarkom.

Odmah preko puta te rezidencije, na drugoj strani reke, nalazi se luksuzna vila od skoro 1.500 kvadratnih metara, sagrađena krajem 2000-ih, za koju zemljišne evidencije pokazuju da sada pripada Hazuevoj. Nalazi se na skoro hektaru zemlje i ima otvoreni bazen, retkost u Groznom.

Ramzan Kadirov, Fatma Kadirov
foto: Profimedia

Kadirovljeva druga supruga takođe ima smeštaj u Moskvi, sa tri stana uknjižena na njeno ime. Svi se nalaze u novim stambenim zgradama u dobrom komšiluku; njihova ukupna vrednost je oko 5 miliona dolara.

Hazujeva takođe ima dva parking mesta u stambenoj zgradi u Mosfilmovskoj ulici u Moskvi. Ona tamo nema stan, ali ima njegova prva žena Medni.

Predsednik Čečenije je veoma kontroverzna i neobična ličnost, koja privlači pažnju ljudi koji i ne prate politiku. Ovih dana Ramzan je naveo kako želi da ode "na duži odmor", ali još nema zvaničnih podataka o njegovoj mogućoj ostavci na mesto lidera Čečenije.

1 / 8 Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs