JEZIVO

4 NAJSTRAŠNIJA PROROČANSTVA STIVENA HOKINGA: Jedno se već ostvarilo!

Doktori su Stivenu Hokingu prognozirali kratak život, a on je živeo 76 godina

Lifestyle
Autor:
4 NAJSTRAŠNIJA PROROČANSTVA STIVENA HOKINGA: Jedno se već ostvarilo!
Foto: Profimedia / Abaca press

Stiven Hoking je imao srećno detinjstvo: roditelji medicinski radnici bili su povezani sa naučnim razvojem, intelektualnim igrama u oblasti tačnih nauka.

Na fakultetu je imao dobro društvo: "U Oksford sam ušao lako, učio nehajno, ali uspešno, zaneo se veslanjem i plesom."

A onda je odjednom počeo da pada u nesvest. Doktor je savetovao: "Manje piva i plesa!"

Stiven Hoking
foto: Profimedia

Ali onda je morao da nosi štap, pa štaka, pa pregled sa strašnom dijagnozom: amiotrofična lateralna skleroza, rana i strašna smrt. Sve više neurona u mozgu je pogođeno, kontrola nad mišićima se gubi, oni prestaju da funkcionišu, uključujući i one koji regulišu disanje – čovek je nepomičan i polako se guši.

Ali Stiven je nastavio da se bori. Jedan za drugim pojavljuju se njegovi članci iz fizike, astronomije, matematike. Invalidska kolica postaju borbeno mesto, a on izjavljuje: "Život je vredan življenja!"

Stiven Hoking
foto: Profimedia

Svi mišići otkazuju – jednim aktivnim prstom desne ruke kontroliše stolicu i kompjuter – i objavljuje knjigu Kratka istorija vremena. I smeje se: „Objavio sam više knjiga o Zemlji nego o Madoni – o seksu!“

Posle upale pluća diše kroz cevčicu ubačenu u dušnik, pa ne može da govori, ali za njega je stvoren sintisajzer govora! Njegov prst je odbio da sarađuje, ali Stiven je naučio da kontroliše stolicu i kompjuter uz pomoć jedinog aktivnog mišića - obraza.

Živi aktivan život: piše članke i knjige, učestvuje na naučnim konferencijama, čak je posetio kamp za bestežinsko stanje! Njegova interesovanja: Veliki prasak univerzuma, gravitacija, crne rupe.

Onda je tiho zaspao u 76. godini. I nije se probudio. Ali je ostavio predviđanje o četiri najtragičnija puta ljudskog razvoja: nuklearnom ratu, stvaranju genetski modifikovanih virusa, globalnom zagrevanju, razvoju veštačke inteligencije koja odlučuje da je čovek suvišan.

Istina, postoji i peto njegovo predviđanje: čovečanstvo će se opametiti i umesto uništenja baviće se stvaranjem, uključujući odlazak u svemir na druge planete. Ali naučnik je ovaj put smatrao najneverovatnijim.

Najsjajnije fraze Stivena Hokinga:

  • Među svim misterijama Univerzuma, žena je najvažnija i nerešiva ​​zagonetka.
  • Čovek je jedino biće koje zna za svoju smrt, ali živi kao da je besmrtnost pred nama.
  • Najsloženiji sistem na ovom svetu je čovek.
  • Život bi bio totalno tragičan da nije tako smešan.
  • U stvari, možete čak i izaći iz crne rupe - i to napolje, i, moguće, u neki drugi univerzum. Čak i ako vam se čini da ste upali u crnu rupu, ne očajavajte - verovatno imate izlaz ...

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs