Anturijum ili flamingov cvet

BILJKA ZVANA SRCE: Ovako se gaji omiljena saksijska lepotica!

Dovoljno će biti da joj obezbedite tri osnovna uslova i uzvratiće vam raskošnim sjajnim listovima i brojnim srcolikim cvetovima

Lifestyle
Autor:
BILJKA ZVANA SRCE: Ovako se gaji omiljena saksijska lepotica!
Foto: Shutterstock

Flamingov cvet (Anturijum) jedna je od sobnih biljaka koja definitivno privlači poglede. Ova tropska biljka poreklom iz Srednje i Južne Amerike zato krasi mnoge domove i na našim prostorima.

Prepoznatljiva je po svojim krupnim i sjajnim listovima i voštanim cvetovima uglavnom jarkocrvene boje. Najpoznatiji i najčešći su cvjetovi crvene boje, ali mogu biti i bijeli i ružičasti. Zbog srcolikog oblika cvetova ova biljka se naziva i biljkom sa srcem, a simbol je ljubavi i prijateljstva.

Pravilna briga za ovu biljku nije zahtevna sve dok joj osiguravate nekoliko ključnih elemenata.

Odgovaraće joj boravak na svim nivoima indirektnog svetla, ali imajte na umu da će biljka koja boravi na slabo osvetljenom delu imati manje cvetova i rašće sporije.

Anturijum, Flamingov cvet
foto: Shutterstock

Flamingov cvet ne podnosi direktnu sunčevu svetlost koja mu može uništiti listove. Najviše mu, dakle, odgovara jarko, nedirektno svetlo.

Što se tiče temperature, ova biljka voli toplotu, a najsrećnija je na temperaturama koje se kreću od 20 do 22 stepena. Potrudite se da se temperatura prostorije u kojoj boravi ne spušta ispod 16 stepeni.

Takođe, biljku držite dalje od promaje i vrućih radijatora. Zbog činjenice da voli visoku vlažnost vazduha, za ovu biljku i kupatilo mesto koje će joj savršeno odgovarati.

Anturijum, Flamingov cvet
foto: Shutterstock

Kada je u pitanju zalivanje, u zimskom periodu dovoljno ju je zalivati jednom nedeljno, a leti to možete da činite i češće. Dva puta nedeljno trebalo bi da bude dovoljno. Povremeno biljku poprskajte pomoću rasprišivača tako da se oseća kao da je u svojim tropskim krajevima.

Uz pravilnu negu i redovito đubrenje, ova biljka može davati nove cvetove tokom cele godine. Međutim, obično postoje ciklusi tromesečnog cvetanja, nakon kojih sledi nekoliko meseci bez cvatnje, a zatim ponovno tri meseca cvetanja.

Sjajni listovi i novi cvetovi najbolji su dokaz da se za ovu biljku dobro brinete.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs