Neverovatan čovek

Kako je živeo i radio DOKTOR ZA SIROMAŠNE: Doktor MAŠALI je bio HODAJUĆI SVETAC! (VIDEO)

Postoje ti hodajući sveci među nama i oni su oni ljudi u koje treba da se ugledamo

Lifestyle
Autor:
Kako je živeo i radio DOKTOR ZA SIROMAŠNE: Doktor MAŠALI je bio HODAJUĆI SVETAC! (VIDEO)
Foto: Printscreen/youtube/ inspireD inspireS

U junu 2020. godine umro je doktor Muhamed Mašali, nadaleko poznat kao "Doktor siromašnih". Imao je 76. godina.

Doktor Mašali rođen je u seli Dhahr al Temsah, u Egiptu u porodici učitelja.

Diplomirao je na Medicinskom fakultetu, specijalizujući se za internu medicinu, pedijatriju i groznice.

1975. godine otvara svoju privatnu kliniku u Tanti i tada određuje taksu za pregled koja iznosi 5 funti (manje od 0,3 dolara), u poslednje vreme je ta tarifa bila 10 funti (oko 0,6 dolara) i često je odbijao da primi naknadu od siromašnih pacijenata, a neretko im je i sam kupovao potrebnu terapiju, i zbog toga je u narodu bio poznat kao "Doktor siromašnih."

Godinama posle toga imenovan je za direktora bolnice za endemske bolesti, a zatim direktora Medicinskog centra, sve do 2004. godine, dok nije stekao uslove za penziju.

Doktor Mašali je odbio donaciju za veliku i novu kliniku u najpoznatijoj ulici u Tanti, ali je od te donacije prihvatio samo stetoskop vredan 80 funti.

"Ja sam lekar koji je odrastao u siromašnoj kući i diplomirao na Medicinskom fakultetu 1967. gidine. Tada sam se zavetovao da ću svojim znanjem pomoći siromašnim i zbog toga moji pacijenti plaćaju simboličan iznos. Lečio sam milione Egipćana koji nisu mogli da priušte lekove. Baš tome me moj otac na smrti zavetovao: da učinim dobre stvari za siromašne," rekao je doktor u jednom intervjuu.

Prisećajući se momenta kada je raspoređen kao lekar u siromašnom kraju, doktor Mašali se rasplakao: "Došlo mi je dete sa dijabetesom plačući od bolova, ja sam im rekao da moraju kupiti špric sa insulinom, a majka mi je tada rekla: "ako kupimo insulin neću imati para da kupim hranu za njegovu ostalu braću i sestre..." I još uvek se sećam tog momenta, te situacije koja me naterala da pružim svoje znanje i svoju pomoć siromašnim."

Doktor Mašali je naglašavao da ponekad ne prima ni tih 5 funti za naknadu, ako primeti da pacijenti nemaju ni za toliko.

Hteli smo samo da vam ispričamo ovu divnu priču o čoveku koji je nesebično pomagao onima kojima je pomoć bila neophodna. Želimo da znate: na svetu zaista postoje dobri ljudi! Budite i vi jednan/jedna od njih!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs