SVE SE PROMENILO MINUTA KADA JE ROĐENA

KADA SE RODILA, NASTAO JE MUK: Nazivali su je monstrumom i uvredom za prirodu, a danas mogu samo da POGNU GLAVU

Ona je pre 44 godine promenila tok istorije!

Lifestyle
11:13h Autor:
KADA SE RODILA, NASTAO JE MUK: Nazivali su je monstrumom i uvredom za prirodu, a danas mogu samo da POGNU GLAVU
Foto: Profimedia

Svakog 25. jula Luiza slavi rođendan. Ona je obična žena, ni po čemu različita od miliona drugih Engleskinja. Ima muža i dvoje dece. Radi na brodogradilištu. Pa ipak, iako je nikada nisu ni upoznali, njen rođendan slave roditelji širom sveta, kao i skoro 8 miliona njihove dece!

Britanka Luiza Braun poznata je kao prva "beba iz epruvete". Rođena je 25. jula 1978. kao "medicinsko čudo" koje je doktoru Robertu Edvardsu 2010. godine donelo Nobelovu nagradu za medicinu za izuzetan doprinos razvoju vantelesne oplodnje, piše Istorijski zabavnik.

Prva i jedinstvena

Luizina majka Lesli devet godina je bezuspešno pokušavala da zatrudni. I ona i Luizin otac Džon bili su potpuno zdravi, ali jednostavno - nije išlo. Tada su im u bolnici prišli lekari Patrik Stepto i Roberts Edvards i predložili revolucionarni metod - oplodiće jajašce van tela i onda vratiti u Lesli koja će tako ostati trudna. Ovu proceduru danas znamo kao "in vitro" fertilizaciju, odnosno oplodnju, ali pre 1978. niko ništa slično nije uradio.

Devet meseci kasnije rođena je Luiza. Lesli se porodila u carskim rezom u bolnici u Oldemu, na severoistoku Engleske. Beba je bila teška 2.6 kilograma, potpuno zdrava i - prelepa.

Njeno rođenje dalo je nadu milionima parova širom sveta koji su se decenijama borili za pravo da se ostvare kao roditelji. Procenjuje se da je do sada između postupkom vantelesne oplodnje do sada rođeno između 6 i 8 miliona beba. Čak i Lesli i Džon kasnije su dobili još jednu ćerku - Natali, takođe začetu veštačkim putem.

Ali – Luiza je bila prva!

Luiz Braun par minuta nakon rođenja
Luiz Braun par minuta nakon rođenjafoto: Profimedia

Slava je imala i svoju cenu!

Luiza je bila apsolutno savršena devojčica i ni po čemu se nije razlikovala od beba začetih prirodnim putem koje su tog dana došle na svet. Ipak, nije je zaobišla gorka "cena slave".

U prvih nekoliko meseci po njenom rođenju njeni roditelji bili su bombardovani pismima punim mržnje. Stizale su i hartije poprskane krvlju, ljudi su pisali da će čitava porodica goreti u paklu, beba Luiza je nazivana čudovištem

Jezivi komentari nisu zaobišli ni medicinski tim koji je izveo proceduru. Naučnici, političari i deo crkve kritikovali su doktore govoreći da je i sama ideja "uvreda za prirodu".

"Bilo je preteće i strašno i, uzimajući u obzir vreme koje je ljudima bio potrebno da to sastave i pošalju preko sveta jednoj tromesečnoj bebi, rekla bih da je to bio bolesni čin nekih bolesnih umova", ispričala je Luiza u intervjuu za "The Telegraph", 2015. godine.

Ipak, bilo je tu i podrške. Zajedno sa ovim pismima stizala su i ona prepuna ljubavi, naročito od parova koji su, kao i njeni roditelji, godinama bezuspešno pokušavali da dobiju bebu.

Živi "kao sav normalan svet"

Iako je došla na svet "pod svetlošću reflektora" Luiza je vremenom pala u prijatnu anonimnost. I, tako joj odgovara. Danas živi povučeno u Bristolu sa mužem Veslijem i dvoje dece začete prirodnim putem. Radi na brodogradilištu.

Poslednji put izjave za medije davala je povodom svog 40. rođendana tj. povodom četiri decenije od prve veštačke oplodnje. Tada je u šali rekla da bi volela da je njen rođendan njena privatna stvar ali i da joj je jasno da je njeno rođenje obeležilo novu eru u razvoju medicine i da joj je drago zbog toga.

Iako je, povodom četiri decenije od ovog događaja, izjavila da bi joj bilo draže da je njen rođendan njena lična stvar, jasno joj je da je njenim rođenjem počela istorija koju do danas proslavlja između 6 i 8 miliona beba rođenih postupkom vantelesne oplodnje, sve njihove porodice, nauka i naročito medicina.

(Stil.kurir.rs/Istorijskizabavnik)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs