Samodisciplina

Mojih 6 pavila za rad od kuće: Kako da ne uništiš zdravlje i ne ugojiš se tokom epidemije!

Odjednom sam videla sebe sa vanrednih 20 kilograma viška do kraja vanredne situacije

Lifestyle
13:27h Autor:
Mojih 6 pavila za rad od kuće: Kako da ne uništiš zdravlje i ne ugojiš se tokom epidemije!
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kada je u Srbiji proglašeno vanredno stanje, moja firma poslala je sve radnike čije radno mesto to dozvoljava da rade od kuće.

Kako mi je mozak praktično programiran da u svemu traži najlepše i pozivno, prvo su mi pale na pamet dobre strane rada od kuće:

  • Ne gubim dva sata dnevno u prevozu
  • Mogu da spavam sat i po vremena duže
  • Mogu da zapalim cigaretu dok radim kad god mi je volja
  • Mogu da jedem kad god mi je volja, bez odlaganja...
  • Mogu da radim u pidžami (veliki sam obožavalac pidžame :) )

I još mnogo toga.

Ipak, brzo sam primetila da sve te "olakšice" i nisu tako sjajne, da će mi se neke brzo obiti o glavu i da bi mi bilo bolje da što pre počnem da se ponašam kao da sam u kancelariji.

Zato sam sebi uvela sledeća pravila kojih ću se pridržavati sve dok traje rad od kuće:

1. Jedan doručak i jedan ručak

Već prvog dana na kraju smene pokupila sam gomilu sudova i praznih kesica grickalica sa komode pored radnog stola. To se produžilo i na naredne dane. Odjednom sam doručkovala dva puta, ručala jednom, a između imala bar nekoliko, naravno, katastrofalnih užina. Zamislila sam sebe sa vanrednih 20 kilograma viška do kraja vanrednog stanja. To je moralo da se preseče i odlučila sam da se vratim u normalu - doručkujem 15 minuta pre nego što uključim računar. Ručam kada se posao završi, a između mogu da dozvolim sebi samo jednu užinu (može i čokoladica, ne moram baš da idem u krajnost).

Zbog njih se koeficijent inteligencije rapidno smanjuje: Da li i vi imate ove navike?

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

2. Cigarete stoje u drugoj sobi

To moje uživanje u osećaju da ne moram da čekam pauzu ili silazim tri sprata da bih zapalila cigaretu rezultiralo je u "jedenju" paklica. Do kraja smene, mogla je da ode i gotovo cela paklica cigareta.

Zato sam odlučila da cigarete smestim na plakar u drugoj sobi na spratu, kako bih morala da se malo pomučim da dođem do njih, a to nije moguće svakog trenutka - stigao je mejl, onlajn konsultacije sa koleginicama, daj da završim ovo, daj da prvo uradim ono... I tako jedna cigareta čeka i po dva i po do tri sata (za mene ogroman uspeh!). Važno je samo da mi nisu ispred nosa i nadohvat ruke.

3. Ustajanje bar nekoliko puta po nekoliko minuta

Regularni rad u firmi podrazumeva i kratku šetnju nekoliko puta u toku smene - skokni do drugog sektora na konsultacije, sastanak, a retki odlazak na cigaretu zahteva silazak niz stepenice nekoliko spratova i izlazak napolje. Kod kuće sve može da se obavi bez pomeranja s mesta, što je moja kičma osetila već nakon nekoliko dana.

Zato je pravilo do daljeg - cigareta na terasi, i to stojeći. Takođe, telefonske pozive obavljam šetajući bar kroz sobu. Verujte, razlika se vidi prvog dana.

Marija (55) ni najtežim bolestima nije dozvolila da je poraze: Ove navike su mi produžile život!

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

4. Istezanje na lopti

Kad smo kod kičme, moram da naglasim koliko mojim leđima nedostaje kancelarijska fotelja. Zato na sredini radnog vremena i nakon smene od sada odvajam 5 minuta za istezanje na pilates lopti.

5. Još vežbanja

Istezanje na lopti mi toliko prija da sam odlučila da ispratim one sličice vežbi koje su na njoj naslikane i uvedem taj mali trening od oko 30 minuta. Ovo nam svima treba s obzirom na policijski čas i samouzolaciju zbog kojih se ne krećemo dovoljno.

6. Pidžama s razlogom služi samo za spavanje

Iako je u početku delovalo kao ostvarenje jednog malenog sna, pidžama s razlogom služi samo za spavanje. Nakon što u njoj provedete celu smenu, krećete se po kući i jedete, ona je samo za pranje. Bar ja nemam toliko pidžama koliko je potrebno da se u njima svakog dana i radi i spava, pa sam joj brzo vratila prvobitnu primenu - samo za noćni san.

Za sada je pravila samo 6, a ako uočim još neku lošu naviku koja se ušunjala dok radim od kuće, moraće brzo da se iskoreni. Do tada, molim se da se sve ovo brzo završi i da se svi vratimo normalnim životima i kancelarijama!

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs