ŽIVOTNA MUDROST

Sve što nam je u životu namenjeno, desiće se: Nekad je najbolja opcija pustiti stvari da idu svojim tokom!

"Ništa ne iscrpljuje kao borba protiv stvari koje ne možemo da pormenimo", Dalaj Lama

Lifestyle
15:51h Autor:
Sve što nam je u životu namenjeno, desiće se: Nekad je najbolja opcija pustiti stvari da idu svojim tokom!
Foto: Shutterstock

Prihvatanje je mnogo bolja opcija, ona čuva naše zdravlje na kraju krajeva.

Kineski izraz vu-vei je deo Tao filozofije, što znači da je najboja opcija za čoveka da ništa ne radi pod prisilom.

Zapavo to je čitav koncept koji potiče od ideje da sve biljke rastu po ovom principu. Zapravo, one rastu bez pravljenja ikakvog napora. Jednostavno cvetaju, jer je to prirodni tok događaja.

Drugim rečima, treba menjati samo one stvari koje to i dozvoljavaju. Kada se "zaglavimo" na nekom mestu i okolnosti nije moguće promeniti, onda ne bismo trebali na silu ni da pokušavamo. Sve stvari se događaju sa razlogom koji nam se možda u tom trenutku ne čini najjasnije. Međutim, vremenom shvatimo da je tako bilo najbolje i da su nas te okolnosti sačuvale nekog bola ili nas usmerile na bolji put.

Ono što je suđeno da se dogode, desiće se bez obzira koliko se mi trudili da ih izbegnemo. Nekim okolnostima se ne vredi opirati.

Kako tačno treba da se oseća i izgleda žena koja je napunila 50!

foto: Shuterstock

Mudrost koju stičete iskustvom trebalo bi da vas dovede u stanje, u kineskoj filozofiji poznatije kao "tok". Ko živi po ovim principima ima lep život.

"Tok" je stanje uma u kome su čovekove misli potpuno usresređene na ono što trenutno radi. Ovu teoriju je prvi formulisao Mihai 1975. godine, koju su usvojili mnogi svetski lideri.

Ova teorija nas uči da živimo u sadašnjem trenutku i ne opiremo se mnogo stvarima na koje ne možemo da utičemo. Sastavni deo života su padovi i prepreke na putu, a njih je bolje prihvatiti nego im se odupirati i gubiti energiju.

Prema kreatoru komponente "toka" su:

Koncentracija-visok nivo koncentracije na stvari koje radimo

Postavljane ciljeva-Ciljevi koje postavljate bi trebali da budu realni. Oni koje možete da ostvarite sa veštinama koje trenutno imate.

Uspeh, ali i padovi su neizbežni. U svakom trenutku treba osluškivati okolnosti i voditi se njima. Ne trošite previše energije na stvari koje ne idu.

Svaki vozač mora da zna ovih 11 stvari: Spremni za minus, sneg i led!

foto: Shutterstock

Balans- Potrebno je pronaći ravnotežu između mogućnosti i zadataka. Ne smemo postavljati preteške zadatke inače ćemo brzo odustati, a ni previše lake kako ne bismo prebrzo prestali da se trudimo.

U svemu što radimo moramo da uživamo- U svakom poslu treba uživati, jedino tako nećemo osećati napor.

Često se u životu suočavamo sa situacijama koje ne možemo da promenimo. Ono na šta možemo da utičemo je stav prema novonastalim stuacijama.

Poenta je naučiti u poteškoćama pronaći mogućnost za sticanje novih znanja i lični rast. Za sve što se dešava postoji razlog. Iz svake situacije učimo neku novu lekciju.

Ako niste u mogućnosti da promenite neke stvari, prepustite se i pustite stvari da idu svojim tokom.

10 kvaliteta koje morate imati da biste sebe mogli da nazovete zrelom osobom!

(stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs