Rak debelog vreva

OVO SU PRVI SIMPTOMI RAKA DEBELOG CREVA: Dr Jevtović otkriva šta osobe starije od 50 godina obavezno treba da urade

Saznajte koji su najčešći simptomi raka debelog creva i kako ga sprečiti.

Saveti stručnjaka
17:04h Autor:
OVO SU PRVI SIMPTOMI RAKA DEBELOG CREVA: Dr Jevtović otkriva šta osobe starije od 50 godina obavezno treba da urade
Koji su najčešći simptomi raka debelog creva, Foto: Privatna Arhiva

U svetu, rak debelog creva je treći po učestalosti javljanja i godišnje oboli oko dva miliona ljudi, a jedan milion premine, što ga svrstava u drugi najsmrtonosniji karcinom. U Srbiji se bolest otkrije kod oko 4.500 ljudi, a čak 3.000 premine.

Zašto je u Srbiji veća smrtnost i šta bi trebalo svako od nas da uradi kako bi preživeo ovu opaku bolest ako se od nje razboli, za Stil govori dr Jelena Jevtović.

Rak debelog creva
foto: Shutterstock

Dr Jelena Jevtović, doktor medicine u Klinici za gastroenterologiju i hepatologiju u UKCS u Beogradu

- Smrtnost je visoka jer se kod velikog broja pacijenata bolest otkrije u uznapredovalom stadijumu, što znači da je dijagnostikovana kasno i da se na bolest moralo misliti dosta ranije.

Problem je i to što je u najvećem broju slučajeva bolest asimptomatska pa se pacijenti i ne javljaju lekaru, a s druge strane, skrining program još uvek nije dovoljno razvijen i pacijenti nemaju svest o tome da treba da se redovno kontrolišu.

Koji su problemi zbog kojih obavezno treba da se javimo lekaru, bez obzira na godine?

- Nekada prvi simptom može biti pojava nespecifičnih bolova u trbuhu i gubitak u težini u trajanju od nekoliko meseci. Inače, svaka vidljiva krv u stolici, izmenjen ritam pražnjenja creva u vidu učestalijih, neformiranih stolica ili njihovog otežanog pražnjenja koji traje duže od tri meseca treba da bude alarm da se pacijent javi lekaru.

Rak debelog creva, bolovi u stomaku
foto: Shutterstock

Takođe, promena u obliku stolice jedan je od simptoma bolesti. Karakterističan znak tumora rektuma je sužena stolica, tanka kao olovka.

Šta, čak i ako nemaju tegobe, treba da preduzmu starije osobe, koje češće obolevaju?

- Poželjan je skrining debelog creva kod svih osoba starijih od 50 godina. Izvodi se jednostavnim testom stolice na skriveno krvarenje u tri uzorka stolice. Ako su testovi negativni, treba ih ponoviti za dve godine, a ako je jedan test pozitivan, pacijent se upućuje na kolonoskopski pregled.

Da li to znači da se sumnja na kancer?

- Pozitivan test ne znači istovremeno i postojanje tumora - uzrok krvarenja mogu biti i benigni polipi, zapaljenske bolesti creva, venske bolesti.

Lekar, Laboratorija, Mikroskop
foto: ILUSTRACIJA / Thinkstock

Dijagnoza karcinoma debelog creva se postavlja kolonoskopskim pregledom sa biopsijama i histopatološkim nalazom, uz obaveznu laboratorijsku i radiološku dijagnostiku - skener grudnog koša, abdomena i karlice, odnosno magnetnu rezonancu abdomena i karlice.

Kako pobediti stid, nije svakome lako da otkriva lekaru ovaj deo tela?

- Vrlo često je stid razlog odlaganja posete lekaru. Mislim da je potrebno više pričati o tome, podizati svest u populaciji o značaju blagovremenog javljanja lekaru i otkrivanja bolesti. Takođe, neophodan je odgovarajući stepen poverenja pacijenta u svog lekara.

Iako je u pitanju zastrašujuća dijagnoza, šta je dobra vest?

- Bolest je izlečiva ako se otkrije na vreme! Ako je bolest otkrivena rano, radikalna hirurška operacija je najčešće jedini i dovoljan modalitet, dok je kod karcinoma u odmaklom stadijumu, pored operacije, neophodno dalje onkološko i radioterapijsko lečenje.

Operacija, Doktori
foto: Thinkstock

Da li metastatska bolest ima uvek lošu prognozu?

- Ne, više ne znači smrtnu presudu! Zahvaljujući razvoju i primeni novih ciljanih terapija, kod nekih pacijenata može doći do izlečenja, a kod većeg broja obolelih poboljšano preživljavanje i kvalitet života. Od prošle godine dostupnost i primena ciljane terapije u Srbiji je lečenje pacijenata izjednačilo sa evropskim i svetskim standardom.

Šta posebno savetujete i zdrave i bolesne?

- Treba da zapamte da su najbolja preventiva redovni lekarski pregledi - kod mlađih od 40 bar jednom godišnje, u srednjoj životnoj dobi na šest meseci. Savetujem i uredan životni stil - brigu o zdravoj ishrani, redovnom snu i fizičkoj aktivnosti, smanjenje stresa.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs