Eksperti za klimatske i vremenske uslove

Kad se ovo desi, korona više neće moći da opstaje! Stručnjaci kažu: Ovo bi trebalo da bude definitivni kraj epidemije!

Virusu je kao primitivnom organizmu teško da se zaštiti od ultraljubičastog zračenja

Saveti stručnjaka
15:46h Autor:
Kad se ovo desi, korona više neće moći da opstaje! Stručnjaci kažu: Ovo bi trebalo da bude definitivni kraj epidemije!
Foto: Shutterstock

Naučnici sa Univerziteta u Merilendu preporučuju da se prilikom procena i suzbijanja korona virusa u obzir uzmu i vremenske prognoze.

Naime, istraživači su primetili da su najveće epidemije COVID-19 pokrivale zemlje smeštene u jednoj prilično uskoj zoni severne hemisfere, koja je ograničena na 30. i 50. paralelu. To uključuje Italiju, Španiju, Iran, Sjedinjene Države i Južnu Koreju, gde je zabeleženo više od 70 hiljada infekcija, i naravno, Kinu.

Na osnovu toga je zaključeno da se virus najbolje širi u određenim klimatskim uslovima. Ova temperatura iznosi od +5 do +11 stepeni, a vlažnost vazduha od 47 do 79 odsto.

Naučnici iz Velike Britanije drže se istog mišljenja. Oni temperaturu od u proseku 8 stepeni nazivaju "najplodnijom" za ovaj patogen. Ako je napolju mnogo toplije, uzročnik bolesti, prema njihovom mišljenju, počinje da umire.

Što se tiče vremena u severnoj Italiji, odakle se virus raširio u druga mesta i zemlje, tokom februara i tokom prve dekade marta prosečna temperatura je bila u opsegu +6 do + 9.

Dokle god redovno čistite ovih 10 stvari, nemate razloga za brigu o zarazi: Jeftin recept za najefikasnije sredstvo!

foto: Shutterstock

U Južnoj Koreji, COVID-19 polako dolazi pod kontrolu. Već početkom marta u ovoj zemlji je dnevno zabeleženo nekoliko stotina novih slučajeva koronavirusne infekcije; sada se broji u desetinama. Da li je slučajnost što su u ovu zemlju nedavno počele da pristižu suptropske vazdušne mase i što temeratura u Seulu, glavnom gradu Južne Koreje dostižu i do +15?

Na osnovu te logike u Rusiji se takođe uskoro mogu stvoriti uslovi za smanjenje stope oboljevanja. Na primer, u aprilu će u većem delu Rusije temperaturni režim biti topliji nego inače. Na jugu, u centru i na severozapadu, živa termometra diže se iznad vrednosti povoljnih za širenje korona virusa. Zona rizika ostaće severoistok evropske Rusije, Ural, južni Sibir i centralni regioni dalekog istoka.

Ali, pored temperaturnog faktora, postoji još jedan, koji deluje u svim klimatskim zonama. Sada na severnoj hemisferi počinje ili je već počelo proleće. Do maja će se protok sunčevog zračenja skoro udvostručiti. Drugim rečima, ultraljubičasti zraci ući će u atmosferu i efikasnije pročišćavati vazduh i praktično ubijati viruse.

"To su takozvani sezonski sistemski faktori. S jedne strane, to je apsolutno tačno: ultraljubičasto zračenje ubija virus, kao i mnogo toga drugog na svetu. Virusu je kao primitivnom organizmu teško da se zaštiti od ultraljubičastog zračenja. Druga dobra stvar je što u proleće "sve oživljava". Čak je i imunitet jači, a ljudi srećniji. Zbog svega toga stopa infekcije počinje da opada", istakao je specijalista za molekularnu genetiku Dmitrij Kvon.

Ipak, ne možemo se oslanjati samo na vremenske prilike u ovoj situaciji. Glavno oružje protiv korona virusa je i dalje izolacija pacijenata i poštovanje lične higijene.

(Prevod: Stil.kurir.rs

Izvor: Vesti.ru)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs